BACK TO
TOP
Προγράμματα

Οι πωλήσεις κριτήριο ένταξης στα Βιολογικά, αίτημα Μακεδόνων

Δικαιούχοι του μέτρου στήριξης των Βιολογικών να κριθούν όλοι όσοι ασχολούνται με την βιολογική γεωργία με συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια, όπως η κερδοφορία από την ενασχόληση με την βιολογική γεωργία τουλάχιστον μία φορά εντός τριετίας, ζητούν οι βιοκαλλιεργητές Βορείου Ελλάδος.

plirwmes-agrotis_3

Γιώργος Κοντονής

13
0

Με επιστολή του το Σωματείο Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Νομού Πέλλας, στον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρει πως το 90% των καλλιεργειών που έχουν τεθεί εκτός μέτρου βρίσκεται στην βόρεια Ελλάδα, θεωρώντας πως αυτός ο διαχωρισμός γίνεται κάθε φορά που υλοποιείται το συγκεκριμένο μέτρο και που αφορά την βιολογική γεωργία.

Ενδεικτικά, λένε από το μέτρο εξαιρούνται οι καλλιέργειες που αφορούν: μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, κεράσια, λωτούς, ακτινίδια, μύρτιλα, γκότζι μπέρι, ρόδια, εσπεριδοειδή (παντός είδους), αρόνια κλπ. «Με τον τρόπο αυτό έχετε εξαιρέσει από το μέτρο στήριξης καλλιέργειες μεγάλες, με μεγάλο βαθμό δυσκολίας σε ό, τι αφορά την καλλιέργεια, με απαίτηση γνώσης τεράστιας δυσκολίας, που έχουν ζωτική σημασία για την αγροτική οικονομία και συνεισφέρουν στην κερδοφορία τόσο του βιοκαλλιεργητή όσο και του κράτους.», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους, ζητώντας την άμεση τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ, διότι όπως έχει ανακοινωθεί, οι αιτήσεις για την ενίσχυση του μέτρου 11 εκκινούν στις 19-02-2019.

Η καταγγελία του Σωματείου αφορά την ΚΥΑ 2848/145689 σχετικά με τον Καθορισμό πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και συγκεκριμένα το πλαίσιο εφαρμογής του εν λόγω μέτρου για το έτος 2019.

Μάλιστα, προειδοποιούν ότι, σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα ανωτέρω αιτήματά τους επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματος τους, ενώπιον κάθε αρμοδίου Δικαστηρίου και Αρχής.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Νομού Πέλλας:

Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την άνιση διαχείριση του εν λόγω μέτρου και την κατανομή των οικονομικών ενισχύσεων προς τους βιολογικούς καλλιεργητές και τον διαχωρισμό των βιολογικών παραγωγών σε πολίτες ά και β' κατηγορίας, ανάλογα με το αν λαμβάνουν ή όχι την οικονομική ενίσχυση του μέτρου. Ομοίως, τόσο εμείς, τα μέλη του Σωματείου Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Νομού Πέλλας, όσο και μεγάλος αριθμός αγροτών βιοκαλλιεργητών ανά την Ελλάδα, αισθανόμαστε πολίτες β' κατηγορίας, διότι επί συνεχόμενα έτη δεν κρινόμαστε δικαιούχοι του μέτρου στήριξης.

Στα πλαίσια της πρόθεσης μας να συνδράμουμε στην εύρεση λύσης στο συγκεκριμένο πρόβλημα και με γνώμονα την ορθή και δίκαιη κατανομή των πόρων του μέτρου 11 των βιολογικών καλλιεργειών, προτείνουμε:

Δικαιούχοι του μέτρου στήριξης (πχ επιδοτήσεων) να κριθούν όλοι όσοι ασχολούνται με την βιολογική γεωργία με συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια, ενδεικτικά αναφέρουμε την ύπαρξη κερδοφορίας από την ενασχόληση με την βιολογική γεωργία τουλάχιστον μία φορά εντός τριετίας, να υπάρχει ανώτατο και κατώτατο όριο κερδοφορίας και όλα αυτά να αποδεικνύονται από τα επίσημα φορολογικά στοιχεία των καλλιεργητών (El, Ε3, τιμολόγια κλπ).

Θέλουμε επιδοτήσεις με δίκαιη κατανομή, με προοπτική αξιοκρατικής ανάπτυξης. Πρέπει να σταματήσει το «παιχνίδι» των επιδοτήσεων που τόσα χρόνια ταλανίζει τον αγροτικό κόσμο.

Πρέπει να στηριχθούν όλοι όσοι προσφέρουν πραγματικό έργο τόσο στην πολιτεία όσο και στην οικογένειά τους.

Ζητούμε να στηρίξετε τους παραγωγούς που ματώνουν κάθε μέρα στα κτήματα για να μπορέσουν να αποπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς την πολιτεία.

Το Σωματείο μας είναι ανοιχτό σε οποιοδήποτε δημόσιο διάλογο για την εύρεση ουσιαστικής, άμεσης και δίκαιης λύσης στο ανωτέρω πρόβλημα.

Αναμένουμε την άμεση επέμβαση του αρμοδίου Υπουργού και του αρμοδίου Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διανείρισης Κοινοτικών Πόρων, έτσι ώστε να τροποποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις επιδοματικής ενίσχυσης του μέτρου 11 των βιολογικών καλλιεργειών και να περιληφθούν σε αυτό όλες οι βιολογικές καλλιέργειες που ανωτέρω αναφέραμε.

Παρακαλούμε για την άμεση υλοποίηση των τροποποιήσεων αυτών, διότι όπως έχει ανακοινωθεί, οι αιτήσεις για την ενίσχυση του μέτρου 11 εκκινούν στις 19-02-2019.

Εν κατακλείδι, σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα ανωτέρω αιτήματά μας, επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος μας, περί διεκδικήσεως των νομίμων δικαιωμάτων μας, ενώπιον κάθε αρμοδίου Δικαστηρίου και Αρχής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις