BACK TO
TOP
Προγράμματα

Επιπλοκές από το κυνήγι της υψηλής βαθμολογίας στα Σχέδια Βελτίωσης

∆εύτερες σκέψεις για το αν θα καταφέρουν να υλοποιήσουν τελικά όλα όσα έχουν εντάξει στο φάκελο ενίσχυσης, έχουν οι υποψήφιοι στα Σχέδια Βελτίωσης µε ορισµένους να έχουν ξεκινήσει να αισθάνονται εγκλωβισµένοι σε επενδύσεις που προέβλεψαν στην αίτηση καθώς έτσι θα εξασφάλιζαν υψηλή µοριοδότησης. H σχετική παράγραφος της προκήρυξης είναι σαφής και αναφέρει για τον δικαιούχο πως υποχρεούται: «Καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης και µέχρι την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου να µην προβεί σε ενέργειες που έχουν ως αποτέλεσµα η βαθµολογία της πρότασης να υπολείπεται της βαθµολογίας του πρώτου επιλαχόντα της Περιφέρειας στην οποία υπέβαλλε την αίτηση στήριξης».

16-17

Γιώργος Κοντονής

19
7

Αυτό σηµαίνει για παράδειγµα, ότι αν ένας αγρότης έχει βάλει στο επενδυτικό του πλάνο κάποια δενδροφύτευση για να εξασφαλίσει 8 επιπλέον µόρια και συγκεντρώνει έτσι συνολική βαθµολογία 70, σε µία Περιφέρεια που έµεινε εκτός επιλαχόντας µε 65 πόντους, θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει στη φύτευση. Είτε να τροποποιήσει κατάλληλα το σχέδιό του ώστε την απώλεια των βαθµών αυτή, να την ισοφαρίσει µε µία άλλη επένδυση που θα µοριοδοτείται αναλόγως.

Επιπλέον, προβληµατισµός επικρατεί ιδιαίτερα στις τάξεις των βαµβακοπαραγωγών οι οποίοι κατέβασαν φάκελο ενίσχυσης, υπολογίζοντας όµως µία αρκετά καλύτερη τιµή για την παραγωγή που παρέδωσαν στη σεζόν. Όπως υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου των µηχανηµάτων, ειδικά στη Θεσσαλία όπου οι αποδόσεις ανά στρέµµα έπιασαν και τα 600 κιλά, η διαφορά της προσδοκόµενης τιµής µε την τιµή που πήραν, ήταν αρκετή για να µην προχωρήσουν οι βαµβακοπαραγωγοί σε επενδύσεις ανανέωσης του µηχανολογικού τους εξοπλισµού.

Την ίδια ώρα και ενώ η αναζήτηση χρηµατοδοτικών πόρων για την κάλυψη των επενδυτικών σχεδίων, σε συνδυασµό µε τη διαδικασία αξιολόγησης, «καίει» (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 24-25), η Eurobank ανακοίνωσε την επέκταση της συµφωνίας για την χορήγηση µικροχρηµατοδοτήσεων, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ µε το Ευρωπαϊκό Ταµείο Επενδύσεων, στο πλαίσιο του προγράµµατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτοµία (EaSI).

Με τη νέα συµφωνία, το ΕταΕ θα παρέχει εγγυήσεις προς την Eurobank προσφέροντάς της τη δυνατότητα να διαθέσει µικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ µε ευνοϊκούς όρους, για την κάλυψη δαπανών κεφαλαίου κίνησης και απόκτησης παγίων στοιχείων σε πολύ µικρές επιχειρήσεις, ευάλωτες κοινωνικές οµάδες και αυτοαπασχολούµενους, µε δυσκολία πρόσβασης στη χρηµατοδότηση αλλά και στην αγορά εργασίας.

Στόχος είναι οι χρηµατοδοτούµενοι, είτε να αναπτύξουν την επιχείρηση τους δηµιουργώντας νέες θέσεις εργασίας ή να ιδρύσουν µια νέα επιχείρηση δηµιουργώντας τη δική τους θέση εργασίας. Πέραν της χρηµατοδότησης µέσω του προγράµµατος παρέχονται εξειδικευµένες υπηρεσίες, όπως εστιασµένα προγράµµατα εκπαίδευσης, κατάρτισης, συµβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης (υπηρεσίες Mentoring) σε όσους ενταχθούν.

Σύµφωνα µε σχετικό δελτίο τύπου της Eurobank, ο θεσµός της µικρο - πίστωσης (micro-financing), ειδικά σε µια συγκυρία όπως η σηµερινή στην Ελλάδα µε την ανάγκη ενίσχυσης της απασχόλησης, µπορεί να δηµιουργήσει σηµαντικές ευκαιρίες για πολλούς αυτοαπασχολούµενους και να προσφέρει ανάσα σε πολλές µικρές επιχειρήσεις. Παράλληλα, η Eurobank αναφέρει:

Η νέα συµφωνία εντάσσεται στη στρατηγική της Eurobank για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηµατικότητας ενώ ενισχύει τη διαρκή προσπάθεια της Τράπεζας να συµβάλλει στην ανάκαµψη της ελληνικής οικονοµίας, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιµο µέσο που ενισχύει τη χρηµατοδοτική της εµβέλεια.

Το πρόγραµµα εγγυήσεων EaSI στο πλαίσιο του προγράµµατος για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτοµία (EaSI) χρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε το Ευρωπαϊκό Ταµείο Επενδύσεων (ΕταΕ) για την υλοποίηση του προγράµµατος εγγυήσεων EaSI.

Οι υποστηριζόµενες χρηµατοδοτήσεις επωφελούνται από την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυνάµει του µηχανισµού εγγυήσεων που συστάθηκε βάσει του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1296/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου για τη θέσπιση προγράµµατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτοµία (“EaSI”) και του Ευρωπαϊκού Ταµείου Στρατηγικών Επενδύσεων («ΕΤΣΕ») που συστάθηκε στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη. Σκοπός του ΕΤΣΕ είναι να συµβάλει στην υποστήριξη της χρηµατοδότησης και εφαρµογής παραγωγικών επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να διασφαλίσει αυξηµένη πρόσβαση στη χρηµατοδότηση.

 

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

04-02-2019 13:22Μάκης

Εεεεε. Ποτε θα ξεκινήσει η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ εεεεε... σας βαρεθήκαμε μας κουράσατε αφάνταστα

Απάντηση

01-02-2019 19:15Τάκης

Για πια ανάπτυξη μηλαμε να έρθει στην Ελλάδα και πιες θέσεις εργασίας να κρατηθούν ; .Οταν ακόμα δεν ξεκίνησε η αξιολόγηση και δεν θα ξεκινήσει πριν το τέλος Φλεβάρη και να δούμε .Εχει 5 μήνες απραξίας Γιατι μαλώνουν οι αξιολογητές με το υπουργείο για τα χρήματα ανα φάκελο που θέλουν να πάρουν .Και ένα κλάδος περιμένει ποτε έχουν σκοπό να ξεκινήσουν .Ξεφτιλα είμαστε Βενεζουέλα ......

Απάντηση

01-02-2019 14:52Καραγιάννης Γρηγόρης

Δεν χρειάζονται επιπλέον κονδύλια για την έγκριση τους. Να μειωθούν οι τιμές των ελκυστήρων και των παρελκομένων 15% και όλα είναι οκ. Εχουν συμπιέσει τόσο πολύ τα κτιριακά και αφήνουν τον εξοπλισμό να τρέχει με 20-30%. Οσο για την αξιολόγηση έπρεπε να έχει ξεκινήσει από την ημέρα υποβολής της πρότασης

Απάντηση

31-01-2019 02:07DIMITRIOS AXILITHIOTIS

ειναι Π@Π@ΡΕΣ

Απάντηση

29-01-2019 08:52μιχαλης

κριμα ....παει τοσος καιρος που μετα απο ενα σορο παρατασεις για την καταθεση των αιτησεων δεν εχει γινει τιποτε. κριμα γιατι μας ειπαν οτι αυτη την φορα οι αιτησεις ειναι ειδη μηχανογραφιμενες και δεν θα καθηστερισει η αξιολογιση- εγκριση των αιτησεων. βλεπετε κατι τετοιο να γινεται? κριμα γιατι οι φυσικοι φακελοι ειναι ακομη στιβαγμενοι στις κατα τοπους ΔΑΟΚ κριμα γιατι εχουμε και εκλογες το μαιο και να δουμε ποιος υπαλληλος θα καθησει να αξιολογησει τις αιτησης... ΚΡΙΜΑ γιατι μετα και απο τις εκλογες εχουμετους ορισμους των προισταμενων,,,,,,,,,,μετα ηρθε το καλοκαιρι,,,,,,,,μετα εχουμε βουλευτικες εκλογες.......και μετα ηρθε και το 2020,,,,,,,,,,,,,,απο το γεναρι και μετα του "20 τα λεμε,,,,,καλο κουραγιο,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, τοσα χρηματα ευρωπαικα και παραμενουν στα συρταρια, αντι να πεσουν με διαδικασιες ΦΑΣΤ-ΤΡΑΚ στην αγορα ΥΠΟΥΡΓΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ.....................

Απάντηση

28-01-2019 22:31Χρηστος

Ωραίο το άρθρο κύριε Κοντονή μπορείς σας παρακαλώ να μας πεις όμως με ακρίβεια Ποτε έχουν Σκοπώ να Ξεκινήσουν τις Αξιολογήσεις ημερολογιακα .Γιατι αυτό είναι που πραγματικά καίει τους αγρότες που έχουν κάνει σχέδιο . Ευχαριστώ .

Απάντηση

28-01-2019 15:39Χαρης

ΟΡΕ ΤΡΑΚΤΕΡ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ; ΔΙΕΡΩΤΗΘΗΤΕ ΠΩΣ ΤΗ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΔΩΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΦΗ Κ ΗΛΗΚΡΗΝΗΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις