Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Μόνες υπεύθυνες οι περιφέρειες για την αξιολόγηση των Σχεδίων

Την αντίδραση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκάλεσε το δημοσίευμα του Agronews σχετικά την πορεία αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς με ανακοίνωσή του έσπευσε να διευκρινίσει ότι όλη τη διαδικασία, μέχρι και τις γνωμοδοτικές, την έχουν αναλάβει εξολοκλήρου οι Περιφέρειες, επιμένοντας παράλληλα πώς οι εγκρίσεις θα βγουν μέχρι τον Ιούνιο.

sxedia-veltiwsis

Γιώργος Κοντονής

0
0

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του Agronews ακόμα και οι Περιφέρειες, όπως η Θεσσαλία, όπου έχει στήσει Μητρώο αξιολογητών, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τη διαδικασία, καθώς το Πληροφοριακό Σύστημα είναι μεν έτοιμο, αλλά παρουσιάζει προβλήματα που εμποδίζουν τις οριστικοποιήσεις. Παράλληλα, υπάρχουν και Περιφέρειες όπου δεν έχει στηθεί καν το σχετικό Μητρώο, όπως είναι οι Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας. 

Οι διευκρινήσεις για την αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης που εξέδωσε το υπουργείο

Η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων για το τρέχον έτος 2019, όπως αποτυπώθηκε και στην τελευταία Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΑΑ 2014-2020, έχει θέσει ως μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες – στόχους την ολοκλήρωση των νομικών δεσμεύσεων των Επενδυτικών Μέτρων που έχουν προκηρυχθεί, μεταξύ των οποίων και τα Σχέδια Βελτίωσης. Γι’ αυτό για την πληρέστερη ενημέρωση των υποψηφίων – δυνητικών δικαιούχων ως προς τη διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης των επενδυτικών προτάσεων που έχουν υποβάλλει, διευκρινίζονται τα εξής:

Το Μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης έχει εκχωρηθεί ως προς την εφαρμογή του στις Περιφέρειες, όπως άλλωστε και μια σειρά άλλων Μέτρων του ΠΑΑ, στο πλαίσιο της πολιτικής πρωτοβουλίας που για πρώτη φορά στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο αναλήφθηκε για αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, απλοποίηση και απλούστευση διαδικασιών και αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στη βάση αυτή, προβλέπεται οι διαδικασίες που διέπουν την εφαρμογή των εκχωρούμενων Μέτρων και ειδικότερα η αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων, η έγκρισή τους, η παρακολούθηση των υλοποιούμενων επενδύσεων και η εκκαθάριση των δαπανών τους, να διεκπεραιώνονται στο σύνολό τους αποκεντρωμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών.

Το ΥΠΑΑΤ προβλέπεται να λειτουργεί επικουρικά, στην κατεύθυνση θεσμικής και τεχνικής υποστήριξης των Περιφερειών, ώστε από κοινού να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα, η αξιοπιστία και η απρόσκοπτη υλοποίηση των συγκεκριμένων διαδικασιών. Για το σκοπό αυτό:

Έχει τεθεί ήδη στις Περιφέρειες ως προγραμματισμός ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης το αργότερο το πρώτο εξάμηνο του 2019 και έχει ζητηθεί ο λεπτομερής χρονοπρογραμματισμός τους εντός που προαναφερόμενου διαστήματος, δεδομένου ότι δεν διαχειρίζονται όλες οι Περιφέρειες τον ίδιο όγκο αιτήσεων.

Έχουν δοθεί οδηγίες για την κατάρτιση Μητρώου Αξιολογητών και ήδη ορισμένες από τις Περιφέρειες έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία και έχουν εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις.

Η αξιολόγηση πραγματοποιείται με χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που είναι έτοιμο και λειτουργικό, με τυποποιημένη και μηχανογραφική εφαρμογή που θα διευκολύνει και θα επισπεύσει τους χρόνους ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί ήδη σχετικές εκπαιδεύσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών.

Έχει αποσταλεί στις Περιφέρειες ο σχετικός αναλυτικός οδηγός αξιολόγησης.

Τέλος, έχει προωθηθεί και ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης της ΚΥΑ αμοιβών για την κάλυψη της υπερωριακής απασχόλησης των αξιολογητών των Περιφερειών μέσω της τεχνικής βοήθειας που έχει εκχωρηθεί σε αυτές ύψους 8 εκ. € περίπου.

Συνεπώς, ενημερώνουμε τους υποψήφιους επενδυτές ότι έχουν πραγματοποιηθεί έγκαιρα όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες με στόχο την όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Θρίλερ στις αξιολογήσεις Σχεδίων Βελτίωσης κατά τη φετινή Zootechnia

Για την πιο «χλωμή» Zootechnia της τελευταίας δεκαετίας, κάνουν λόγο εκθέτες  και άνθρωποι της αγοράς με βάση τα αποτελέσματα των επαφών τους κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Αντίθετα με τον μεγάλο αριθμό των εκθετών και την τεράστια γκάμα των εκθεμάτων, η συγκρατημένη προσέλευση κτηνοτρόφων και ανθρώπων της αγροτικής παραγωγής και η «κακή ψυχολογία»  ακόμα και αυτών που πήραν τελικά την απόφαση να επισκεφθούν την έκθεση, δεν αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τον τελευταίο καιρό τα πράγματα στον τομέα της κτηνοτροφίας.


Ο Μπάμπης Μαυρίδης, γενικός διευθυντής της Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ ανέφερε στο Agronews πως το ενδιαφέρον στη φετινή  έκθεση επικεντρώθηκε στα ενσιρωτικά και τους ενσιρωδιανομείς.  

Ειδικά στον πολύπαθο κλάδο των αιγοπροβατοτρόφων καταγράφεται πλήρης απογοήτευση του κόσμου της παραγωγής για τον τρόπο με τον οποίο κινείται η αγορά ενώ αντίστοιχα δεν υπάρχει προς το παρόν σοβαρή διάθεση για περαιτέρω επενδύσεις.  Προβληματισμένοι δηλώνουν και οι κτηνοτρόφοι που έχουν εμπλακεί στη διαδικασία των Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς, από τη μια καθυστερεί η αξιολόγηση των προτάσεών τους και από την άλλη δεν φαίνεται να επιλύονται τα θέματα που σχετίζονται με τον τρόπο χρηματοδότησης αυτών των επενδύσεων.


"Επιβεβαιώνεται αυτό που λέω  εδώ και καιρό ότι θα μείνουν λίγοι και καλοί στην γεωργία" δήλωσε στο Agronews o διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Γ. Χίγκας ΑΒΕΕ.

Οι πληροφορίες θέλουν τα τελευταία 24ωρα να έχουν γίνει διαδοχικές συναντήσεις των εμπλεκομένων στην υπόθεση των Σχεδίων Βελτίωσης, δηλαδή διαχειριστικές αρχές, αντιπρόσωποι μηχανημάτων, εκπρόσωποι αγροτών, στελέχη τραπεζών και επιτελείς των Περιφερειακών Αρχών, χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκαθαρίσει για μια ακόμα φορά τα πράγματα.

Το πρώτο θέμα που τίθεται είναι πως και πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και το δεύτερο, ίσως και ποιο σημαντικό, με ποιο τρόπο θα προχωρήσει η χρηματοδότηση αυτών των επενδυτικών προτάσεων. Σημειωτέον ότι εκτός από την αναζήτηση της ίδιας συμμετοχής αλλά και των δανειακών κεφαλαίων επί των οποίων γίνονται πολλές διαβουλεύσεις, άλυτο παραμένει και το θέμα της επιχορήγησης, δηλαδή του κύριου μέρους της χρηματοδότησης, καθώς το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του Μέτρου, αφήνει κενά και βάζει προσχώματα.


Για τoν υποτονικό παλμό του κόσμου στην έκθεση λόγω και των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, Σάββας Μπαλουκτσής.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις διαχειριστικές αρχές να κινούνται προς της κατεύθυνση της «πληρωμής σε τρίτο», αντί της «εκχώρησης ενίσχυσης» που ήταν η επικρατούσα άποψη μέχρι πριν από λίγο καιρό. Αυτό τεχνικά σημαίνει ότι, αντί να εκχωρείται η ενίσχυση -εν προκειμένω στον πωλητή του μηχανήματος ή εξοπλισμού- θα πληρώνεται, όταν έρθει η ώρα της πληρωμής, στον φορέα που έχει αναλάβει να προμηθεύσει τον αγρότη με τα προβλεπόμενα στον εγκεκριμένο φάκελο στοιχεία επένδυσης. Φυσικά, για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει υπογραφεί πρώτα σχετική δήλωση - δέσμευση από τον δικαιούχο αγρότη.


Ο διευθύνων σύμβουλος της Agrotech S.A., Χριστόδουλος Μποζατζίδης μίλησε στον διεθυντή σύνταξης της Agrenda, Γ. Κοντονή για την πορεία του κλάδου των αγροτικών μηχανημάτων.

Τέλος, αναφορικά με τις διαδικασίες και το χρόνο έκδοσης των εγκρίσεων, οι πληροφορίες θέλουν  να καλλιεργείται μια διελκυστίνδα ανάμεσα στις Περιφέρειες και τους επικεφαλής των διαχειριστικών αρχών του υπουργείου, γύρω από το ποιος θα έχει την ευθύνη της τελευταίας υπογραφής πριν αναρτηθούν οι καταστάσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Χαράλαμπος Κασίμης διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τους ανθρώπους της αγοράς ότι όλα εξαρτώνται πλέον από τους αξιολογητές των ΔΑΟΚ, καθώς έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα τα συστήματα πληροφορικής που βγάζουν την μοριοδότηση και οδηγούν σε πολύ λίγο χρόνο στην τελική αξιολόγηση. Λέγεται ότι ο κ. Κασίμης διαβεβαίωσε πως μετά απ’ αυτό ο Φάκελος δεν χρειάζεται να έρθει ξανά στις κεντρικές υπηρεσίες, αντίθετα, από τις ΔΑΟΚ θα πάρει την τελική υπογραφή και θα γίνει η ανάρτηση των καταστάσεων.


Ο εκδότης της εφημερίδας Agrenda, Γιάννης Πανάγος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να μιλήσει με τους επισκέπτες της Zootechnia στο περίπτερο της Green Box.

Διαφορετική γνώμη φέρεται να έχει εκφράσει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας  Αγοραστός, ο οποίος ερωτήθηκε επ’ αυτού στη διάρκεια της έκθεσης, πολλοί ωστόσο αποδίδουν την κριτική που ασκείται από την πλευρά του στις Κεντρικές Υπηρεσίες του υπουργείου, στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εν όψει των Περιφερειακών Εκλογών και όσο παίζει το όνομα του νυν υφυπουργού, Βασίλη Κόκκαλη, να παίζει για υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία