BACK TO
TOP
Προγράμματα

∆εν σηκώνει άλλα φάλτσα το µέτρο της Βιολογικής Γεωργίας

Να καλοπιάσει από τη µία καµιά 40ριά χιλιάδες καµένους από το κριτήριο Natura της περασµένης προκήρυξης και από την άλλη να αβαντάρει αυτούς που ήρθαν «τρένο» από την πενταετία της προηγούµενης προγραµµατικής, φαίνεται να προσπαθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης µε την πρόσκληση των Βιολογικών που δέχεται αιτήσεις από 28 Φεβρουαρίου.

10-11

Γιώργος Κοντονής

6
1

Είναι άλλωστε µία δράση που ζυµώνεται από εποχής Τσιρώνη. Mάλιστα λέγεται πως τα Natura τον «έφαγαν» όπως και τον διευθυντή της αρµόδιας διεύθυνσης του υπουργείου, αλλά θα µπορούσε να πει κανείς πως βγαίνει την πιο κατάλληλη πολιτικά στιγµή.

Από τη µία βολεύει για µία γενναία ρελάνς στα κονδύλια των 120 εκατ. ευρώ που µπορούν άνετα να αβγατίσουν προεκλογικά (µέχρι και για 170 εκατ. ευρώ ακούγεται αρµοδίως) και από την άλλη εξασφαλίζεται και µία κάποια δικαίωση για τους επαγγελµατίες του κλάδου των κηπευτικών που διαχρονικά έµεναν στην απ’ έξω. Το πώς πάντως ένα διαρθρωτικό πρόγραµµα µπορεί να ευνοήσει ή να γονατίσει έναν κλάδο φάνηκε από τη µηδική, που έτρεξαν όλοι να τη βάλουν στη Βιολογική, αλλά τώρα µε την κατάσταση στην κτηνοτροφία στις αποθήκες µένουν απούλητες χιλιάδες µπάλες και οι τιµές είναι χειρότερες από ποτέ (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 50-51). Παρεµπίπτοντος η µηδική είναι ακόµα µέσα στις επιλέξιµες καλλιέργειες, ενώ πυρηνόκαρπα και µήλα έµειναν εκτός, κυρίως γιατί θεωρείται ότι ευνοήθηκαν αρκετά και από το Κοµφούζιο. Άλλωστε, µε τη νέα προκήρυξη είναι αδύνατον να εντάξει κάποιος τα αγροτεµάχιά του στα Βιολογικά και σε κάποιο άλλο αγροπεριβαλλοντικό µέτρο.

Στα τεχνικά του προγράµµατος τώρα, οι ηλεκτρονικές αιτήσεις θα µείνουν ανοιχτές µέχρι τις 28 Μαρτίου και οι επιλέξιµες καλλιέργειες, είναι οι εξής:

 

 

  Αροτραίες: αραβόσιτος κτηνοτροφικός, αραβόσιτος εδώδιµος, χειµερινά σιτηρά, µηδική, τριφύλλι, άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή.

 

 

  Όπρια.

 

 

   Μόνιµες: ελαιοκοµία, σταφίδα, επιτραπέζια σταφύλια και οινοποιήσιµα σταφύλια, ακρόδρυα.

 

 

  Λαχανικά: φυλλώδη, σταυρανθή, βολβώδη, καρότο, πατάτα.

Αίτηση µπορούν να υποβάλουν όλοι οι ενεργοί γεωργοί. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα αγροτεµάχια για τα οποία υποβάλει αίτηση ο ενδιαφερόµενος να έχουν δηλωθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του 2018.

Ο προϋπολογισµός του Μέτρου ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ κι αν δεν φτάσουν  τα χρήµατα για όλους η επιλογή τους θα γίνει µε βάση κριτήρια µοριοδότησης. Για τους «νεοεισερχόµενους» τα µισά από τα µόρια εξαρτώνται από την ηλικία (έως 30 ετών µέγιστη προτεραιότητα). Για τους «παλιούς» τα 50 από τα 100 συνολικά µόρια λαµβάνουν όσοι είναι τουλάχιστον 5 χρόνια συµβεβληµένοι µε φορέα πιστοποίησης.

 

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

04-03-2019 21:43Agrotis

Agronews είναι καλό για τους Έλληνες κτηνοτρόφους να έχουν πρόσβαση σε αγορα φθηνής μηδικής ζωοτροφών, μην υποστηρίζεις τους εμπόρους μηδικής ζωοτροφών που αποθηκεύουν και πουλάνε σε τιμές που είναι καλύτερα οι κτηνοτρόφοι να αφήσουν τα ζωντανά τους νηστικά..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις