BACK TO
TOP
Προγράμματα

Λευκός καπνός στη συνάντηση για τον τιμοκατάλογο τρακτέρ

Προς επίλυση οδεύει, όπως όλα δείχνουν, η μεγάλη… παρεξήγηση που ανέκυψε το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις διαχειριστικές αρχές και τους εισαγωγείς αγροτικών μηχανημάτων, με αφορμή τον τιμοκατάλογο των τρακτέρ που δημοσιοποιήθηκε και βάσει του οποίου θα έπρεπε να υπολογίζεται η επιλέξιμη δαπάνη των δικαιούχων επιδότησης από τα Σχέδια Βελτίωσης.

Επενδύσεις 105 δις επείγουν στη γεωργία λέει ο FAO

Γιάννης Πανάγος

30
1

Οι πληροφορίες θέλουν την παρέμβαση, αυτή τη φορά, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη ο οποίος παρέστη ο ίδιος στη συνάντηση να καθίσταται καταλυτική και να οδηγεί σε επίλυση του «σταυρόλεξου» που άνοιξε πριν από ένα μήνα περίπου η ξαφνική δημοσιοποίηση του τιμοκαταλόγου Τσιατούρα. Οι λεπτομέρειες γύρω από τη λύση η οποία προωθείται θα οριστικοποιηθούν αμέσως μετά το Πάσχα, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η βάση επί της οποίας θα κινηθούν το επόμενο διάστημα όλες οι πλευρές θα εξασφαλίζει την λειτουργία της ελεύθερης αγοράς και δεν θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στο ισχύον εξ αρχής πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης. 
 

Η ανακοίνωση του ΣΕΑΜ μετά την συνάντηση

Πραγματοποιήθηκε χθες (22/4/2019) συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ, του Προεδρείου του ΣΕΑΜ με τον Υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη, με θέμα την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την δημοσιοποίηση από πλευράς της Διαχειριστικής Αρχής, καταλόγου με ανώτατες επιλέξιμες τιμές ελκυστήρων για τα Σχέδια Βελτίωσης. Στην συνάντηση ήταν παρών και ο Γενικός Γραμματέας κ. Κασίμης καθώς και στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής.

Ο Υπουργός έδειξε να κατανοεί πλήρως τα προβλήματα που δημιούργησε η ύπαρξη του τιμοκαταλόγου και υποσχέθηκε να δώσει λύση, ενώ τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο και τα υπόλοιπα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής επέδειξαν διάθεση να συνεργαστούν για την επίλυση του προβλήματος. Η οριστική διευθέτηση του θέματος θα γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, με στόχο να προχωρήσουν οι αξιολογήσεις με γρήγορους ρυθμούς. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, και οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι η κατανομή των επιδοτήσεων θα πρέπει να γίνει με απόλυτα διαφανή τρόπο και με βάση τις πραγματικές αξίες των επενδύσεων. Ο ΣΕΑΜ δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα συνεργαστεί με την Διαχειριστική Αρχή, προς αυτή τη κατεύθυνση.

Επ’ ευκαιρία της συνάντησης ο Γενικός Γραμματέας κ. Κασίμης ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΣΕΑΜ ότι εξελίσσονται πολύ θετικά, τόσο το θέμα της αύξησης του προϋπολογισμού των Σχεδίων Βελτίωσης, όσο και των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα στηρίξουν την υλοποίηση των επενδύσεων.  

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Σε λεπτή φάση εισέρχεται η υπόθεση των Σχεδίων Βελτίωσης, µετά την πολεµική ατµόσφαιρα που επικράτησε τις προηγούµενες ηµέρες, µε αφορµή τη δηµοσιοποίηση του επίµαχου τιµοκαταλόγου, βάσει του οποίου θα υπολογίζονταν οι επιλέξιµες δαπάνες για αγορά τρακτέρ.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να προσέρχονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την ερχόµενη ∆ευτέρα, µε πραγµατική διάθεση να βρεθεί λύση. Σ’ αυτό έχει βοηθήσει απ’ ό,τι φαίνεται και η τοποθέτηση Κασίµη την περασµένη εβδοµάδα στη Freskon στη Θεσσαλονίκη. «Έχουµε πει ότι βελτιώσεις θα κάνουµε διότι κατανοούµε ορισµένα από τα επιχειρήµατα που έχουν διατυπωθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο αρµόδιος για τα Κοινοτικά Προγράµµατα του αγροτικού χώρου γενικός γραµµατέας, ενώ και οι µηχανηµατάδες είδαν µε καλό µάτι την πρόσκληση στο υπουργείο. Αυτή τη φορά µάλιστα η συνάντηση θα γίνει στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου στην Αχαρνών 2 και όχι στην οδό Καβάλας, όπου στεγάζονται οι διαχειριστικές αρχές.

«Συµβιβασµός ναι, ανατροπές όχι», είναι σύµφωνα µε πληροφορίες της  Agrenda, το «δόγµα» βάσει του οποίου προσέρχεται στη συνάντηση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι ιθύνοντες θα µπορούσαν να δουν, τόσο την επανεξέταση του επιπέδου τιµών που προβλέπονται στον επίµαχο τιµοκατάλογο Τσιατούρα, όσο και την υποβάθµισή του από εγκύκλιο αναρτηµένη στον διαδικτυακό κόµβο του ΠΑΑ, σε έγγραφο - οδηγό προς τους αξιολογητές το οποίο µάλιστα θα τίθεται υπ’ όψιν µέσα από προβλεπόµενο κλειστό κύκλωµα (intranet).

Πέραν αυτού, η πολιτική ηγεσία προτάσσει έναντι των εισαγωγέων τρακτέρ ότι τα διαθέσιµα για τα Σχέδια Βελτίωσης ποσά, όχι µόνο δεν θα µειωθούν αλλά ενδεχοµένως και να αυξηθούν. Με δεδοµένο µάλιστα ότι έχει ήδη κλείσει η συµφωνία µε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την παροχή εγγύησης ύψους 80 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες που θα χρηµατοδοτήσουν αυτά τα προγράµµατα, τα τρακτέρ που θα πουληθούν τελικά, τονίζεται αρµοδίως, θα είναι περισσότερα και θα αντισταθµίζουν τις όποιες απώλειες από τη µείωση της τιµής.

Όταν γίνεται µια τέτοια αιφνίδια παρέµβαση στην αγορά µε έναν αυθαίρετο και θεωρητικό τιµοκατάλογο, κάποιοι χάνουν χρήµατα, τονίζουν από την πλευρά τους τα µέλη του ΣΕΑΜ. ∆εν υπάρχουν αυτά τα περιθώρια µεταξύ της τιµής αγοράς των τρακτέρ από τις κατασκευάστριες εταιρείες και την τιµή µε την οποία πωλούνται στους αγρότες, δηλώνουν κατηγορηµατικά στελέχη του κλάδου. Ο επίµαχος τιµοκατάλογος βάζει τις αντιπροσωπείες να δουλεύουν µε ζηµιά και τους αγρότες να χάνουν λεφτά από την επιδότηση, υπογραµµίζουν. Υπάρχει κάθε καλή διάθεση να λυθεί η διαφορά, αυτό όµως δεν µπορεί αν γίνει µε ανατροπή της πραγµατικότητας, που θέλει την ελληνική αγορά να τιµολογείται µε συγκεκριµένο τρόπο από τους µεγάλους διεθνείς οίκους κατασκευής τρακτέρ, επισηµαίνουν οι εισαγωγείς.

 Αντί της εγκυκλίου, εσωτερικό έγγραφο

Παράθυρο για «λελογισµένες» τροποποιήσεις της εγκυκλίου που έχει σταλεί στους αξιολογητές Σχεδίων Βελτίωσης για τους γεωργικούς ελκυστήρες κι έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε συντελεστές του χώρου, άφησε ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Χαράλαµπος Κασίµης, ξεκαθαρίζοντας πως η ντιρεκτίβα δεν θα αποσυρθεί. «Βελτιώσεις θα κάνουµε, κατανοούµε ορισµένα από τα επιχειρήµατα που έχουν διατυπωθεί. ∆εν τα αποδεχόµαστε όλα, γιατί έχουµε κάνει κι εµείς τη δουλειά µας και νοµίζω σωστά», είπε. Μιλώντας στο διεθνές συνέδριο για το ροδάκινο, στο πλαίσιο της Freskon ο κ. Κασίµης προανήγγειλε νέα τρίτη συνάντηση µε τους εκπροσώπους του ΣΕΑΜ, ενώ υποστήριξε πως «δεν πρόκειται για τιµοκατάλογο. Το έχουµε πει επανειληµµένα, αφορά µια εγκύκλιο προς τους αξιολογητές, ένα εσωτερικό έγγραφο,για το ύψος των επιλέξιµων δαπανών, βάσει της έρευνας που έχουµε κάνει», συµπληρώνοντας πως στόχος είναι η εξορθολογικοποίηση των δαπανών και πως υπό την έννοια αυτή δεν πρόκειται να υπάρξει απόσυρση της.«Υπήρχε πρόβληµα σοβαρό στις προσφορές που είχαν κατατεθεί, επιχειρούµε να βάλουµε τάξη», είπε για να επαναλάβει πως ο διάλογος δεν έχει κλείσει.

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

22-04-2019 21:14ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΡΙΚΕΛΗΣ

ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΤΙΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΚΤΕΡ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΥΧΩΔΕΙΩΚΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ - ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΓΡΟΤΗ,

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις