BACK TO
TOP
Προγράμματα

Με 5% μείον στις προσφορές τρακτέρ των Σχεδίων Βελτίωσης

Κλείνει οριστικά η πληγή που άνοιξε ο περιβόητος «τιμοκατάλογος Τσιατούρα» μετά τη συμφωνία που υπήρξε το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και την αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αγροτικών Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ).

δφ

Γιάννης Πανάγος

33
3

Η συμφωνία προβλέπει μείωση 5% στις τιμές που είχαν δοθεί στις αρχικές προσφορές των αντιπροσώπων οι οποίες έχουν επισυναφθεί στους επενδυτικούς φακέλους των υποψήφιων για ενίσχυση αγροτών. Παράλληλα προβλέπεται ότι δεν θα γίνει απολύτως καμία αλλαγή - παρέμβαση στις αντίστοιχες τιμές προσφοράς που αφορούν στα περελκόμενα μηχανήματα. 

Αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα επανεκκινήσουν οι αξιολογήσεις των φακέλων με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγω για έναν πρώτο πίνακα δικαιούχων ακόμα και μέσα στο Νοέμβριο για κάποιες Περιφέρειες. Όπως και να έχει, αναμένεται έως το τέλος του έτους οι δικαιούχοι να έχουν στα χέρια τους εγκρίσεις.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Λεπτοµέρειες αποµένουν για την οριστικοποίηση της συµφωνίας που θα ανάψει το πράσινο φως για την υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης, µετά το κρίσιµο ραντεβού µεταξύ εκπροσώπων της αγοράς παρελκόµενων και τρακτέρ, µε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων που πραγµατοποιήθηκε την περασµένη Παρασκευή.

Όπως είναι γνωστό, βασικό -εναποµείναν σε εκκρεµότητα- επίδικο, για να ξεµπλοκάρει η υπόθεση, είναι το εάν θα υπάρξει τελικώς ή όχι νέα µείωση στις, ήδη, κατατεθείσες προσφορές, καθώς ο πρώην «τιµοκατάλογος Τσιατούρα» έχει πλέον βγει οριστικά από το κάδρο, ενώ και η απόπειρα που έγινε να αξιοποιηθεί µια προηγούµενη µελέτη για την προσέγγιση εύλογου κόστους στα γεωργικά µηχανήµατα και τρακτέρ στην πράξη, όπως λένε από τον ΣΕΑΜ, απεδείχθη πως δεν µπορεί να εφαρµοστεί.

«Εµείς δεν θέλουµε να γίνει καµία µείωση στις προσφορές, γιατί ήδη οι προσφορές που είχαν κατατεθεί ξεπεράστηκαν. Μιλάµε για προσφορές που υποβλήθηκαν πέρσι το Γενάρη, το Φλεβάρη και το καλοκαίρι», είπε στην Agrenda ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, Σάββας Μπαλουκτσής, ο οποίος δεν έκρυψε πως το υπουργείο επιµένει να γίνει από όλους ένα έστω και µικρό βήµα πίσω για να βρεθεί ένας κοινός τόπος.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΑΜ, Γιάννης Χίγκας συµπλήρωσε πως «είµαστε µια τρίχα πριν την οριστική συµφωνία. Θα είναι καθοριστικό για την αγορά, διότι εφόσον συµφωνήσουµε αλλάζουν τα πάντα. Θα ανάψει το πράσινο φως να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διευθέτηση και των εναποµεινασών λεπτοµερειών και τις εγκρίσεις των σχεδίων βελτίωσης. Και αν αυτό γίνει, µπορώ να πω ότι έως το τέλος του έτους οι δικαιούχοι θα έχουν στα χέρια τους εγκρίσεις. Άρα η Agrotica θα είναι µια πραγµατική γιορτή για όλους µας».

Ο κ. Χίγκας εξέφρασε δε την άποψη ότι «το πρόβληµα δεν είναι στους µηχανηµατάδες όπως κακώς έχει διαφανεί µέχρι τώρα. Αντιθέτως αφορά κυρίως τους ενδιαφερόµενους παραγωγούς, διότι µε τον τρόπο που προωθούνταν η λύση για τα σχέδια βελτίωσης, στην ουσία τους κόβει ένα κοµµάτι των επιδοτήσεων, που ήλπιζαν ότι θα µπορούσαν να πάρουν. Η δικαιολογία της προηγούµενης ηγεσίας ήταν ότι µε τον τρόπο αυτό εξοικονοµούµε χρήµατα και δίνουµε σε περισσότερους. ∆εν είναι όµως αυτό αληθές. ∆ιότι όπως έχει διδάξει το παρελθόν, συνήθως αυτοί που έχουν την ικανότητα να υλοποιήσουν το σχέδιο βελτίωσης είναι πολύ λιγότεροι από όσους καταθέτουν αίτηµα. Ενώ δεν πρέπει να λησµονούµε πως επειδή έχει παρέλθει και µεγάλο διάστηµα από την υποβολή των αιτηµάτων κάποιοι µπορεί να έψαξαν άλλες λύσεις για να κάνουν την επένδυσή τους. Έχουν αλλάξει λοιπόν τα δεδοµένα. Η εµπειρία λέει από τα προηγούµενα προγράµµατα πως το πολύ 4.000 – 5.000 θα είναι αυτοί που θα υλοποιήσουν».

 Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του ΣΕΑΜ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προεδρείου του ΣΕΑΜ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη. Παρόντες ήταν ακόμη ο Υφυπουργός κ. Κώστας Σκρέκας και ο Γενικός Γραμματέας κ. Κώστας Μπαγινέτας.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς το πρόβλημα που προέκυψε με τον τιμοκατάλογο γεωργικών ελκυστήρων που αυθαίρετα είχε συντάξει και κοινοποιήσει η προηγούμενη ηγεσία της Γενικής Γραμματείας και που οδηγούσε σε περικοπή των επιδοτήσεων των δικαιούχων μέχρι και 40% στις επιλέξιμες τιμές των γεωργικών ελκυστήρων. Ο ΣΕΑΜ από την πρώτη στιγμή είχε αντιδράσει και είχε πετύχει να αναστείλει την εφαρμογή αυτής της απόφασης ενώ όλους αυτούς τους μήνες, αθόρυβα αλλά αποφασιστικά προσπαθούσε να πετύχει την εφαρμογή της προβλεπόμενης διαδικασίας, δηλαδή την επιλογή της χαμηλότερης προσφοράς του φακέλου.

Κατά τη συνάντηση και μετά από διαπραγματεύσεις, αλλά και εκατέρωθεν υποχωρήσεις,  ο ΣΕΑΜ κατάφερε να αποσυρθεί οριστικά ο τιμοκατάλογος της ανώτατης επιλέξιμης τιμής των γεωργικών ελκυστήρων, αλλά και να μην εφαρμοστεί η μελέτη υπολογισμού εύλογου κόστους για τα παρελκόμενα. Θα ισχύσει τελικά η επιλογή της χαμηλότερης υποβληθείσας προσφοράς στον φάκελο. Για τα παρελκόμενα δεν θα γίνει καμία περικοπή στις υποβληθείσες προσφορές, ενώ για τους γεωργικούς ελκυστήρες η περικοπή θα περιοριστεί στο 5%, ποσοστό που ουσιαστικά επηρεάζει ελάχιστα τις τελικές επιδοτήσεις που θα δοθούν στους αγρότες. Και αυτό γιατί όπως είναι γνωστό η ανώτατη επιλέξιμη τιμή είναι θεωρητική, αφού η τελική τιμή αγοράς των μηχανημάτων μπορεί να είναι χαμηλότερη ή υψηλότερη της εγκεκριμένης, ανάλογα με την μάρκα, το μοντέλο, τον εξοπλισμό αλλά και την χρονική περίοδο που ο δικαιούχος θα κάνει τις αγορές του. 

Παράλληλα, το Προεδρείο του ΣΕΑΜ επεσήμανε στον Υπουργό την ανάγκη να τρέξουν πλέον με ταχύτατους ρυθμούς τα υπόλοιπα στάδια των αξιολογήσεων, ώστε μέχρι τέλος του χρόνου να αποσταλούν οι εγκρίσεις στους δικαιούχους.

Στόχος είναι η AGROTICA να αποτελέσει την αφετηρία της ανάκαμψης του κλάδου, αλλά και του εκσυγχρονισμού του στόλου των μηχανημάτων, που πλέον είναι τεχνολογικά απαξιωμένος.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Κατερίνα Σκαρλάτου (τηλ 210 3424423, info@seam.gr)

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

25-09-2019 07:49ΜΑΡΙΑ

Ξεφτιλα ολο αυτο , γκετο και κλικα. Ολα γινονται για να βαλλουν στην τσεπη τους τα αρπακτικα οσο γινονται πιο πολλα. Κανενα οφελος για τους αγροτες , θα εξανεμιστει το οποιο κερδος στις τραπεζες Και φυσικα η AGRONEWS απο κοντα στους πατριαρχες της

Απάντηση

21-09-2019 01:55Τακης

Δόξα το θεό σήμερα είναι του Αγίου Ευστάθιου ενώο την Παρασκευή που τα βρήκαν υπουργείο και μηχανηματαδες για τα σχέδια βελτίωσης . Άντε να δούμε και εμείς οι αγρότες κανένα καινούριο μηχάνημα πρώτα ο ΘΕΟΣ .

Απάντηση

20-09-2019 16:49Καραγιάννης Γρηγόρης

Τόσος ντόρος για το τίποτα. Πάλι των μεγάλων έγινε το χατήρι

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις