BACK TO
TOP
Προγράμματα

Έως 31 Οκτωβρίου οι αιτήσεις ενίσχυσης για αμπελοτεμάχια Σαντορίνης

Την 1η Οκτωβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις στα πλαίσια του Μέτρου 10.1.3 «Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Νήσου Θήρας», το οποίο αφορά την επιδότηση των αμπελουργών με 76,5 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως, σύμφωνα με την πρόσκληση.

1337678891-ampelotopi_santorini

Γιώργος Κοντονής

18
0

Συγκεκριμένα η οικονομική ενίσχυση χορηγείται ετησίως για να αποζημιώνει τους δικαιούχους για:

  • την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα) ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν και
  • το πρόσθετο κόστος, που συνίσταται στο κόστος εφαρμογής παραδοσιακού κλαδέματος (κυπελλοειδές «γυριστό» η «στεφανωτό», κυπελλοειδές με «κουλούρια» ή «πόστες») καθώς και στο κόστος χειρωνακτικής ζιζανιοκτονίας στο χώρο οικολογικής αντιστάθμισης 0,5 μέτρου πέριξ του αγροτεμαχίου, χωρίς χρήση φωτιάς, ζιζανιοκτόνων, σκαπτικών μηχανημάτων (πχ. φρέζας) και χωρίς άροση.

Η δημόσια δαπάνη για το πρόγραμμα είναι στα 2,5 εκατ. ευρώ και αφορά μόνο αμπελουργούς στα νησιά Θήρα και Θηρασία. Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

Αναλυτικά η πρόσκληση αναφέρει:

Δικαιούχοι

3.1 Κριτήρια ένταξης δικαιούχου

3.1.1 Κριτήρια επιλεξιμότητας δικαιούχου Τα κριτήρια επιλεξιμότητας δικαιούχου πρέπει να συντρέχουν τόσο κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετούς δέσμευσης.

Α. Δικαιούχοι της δράσης μπορούν να κριθούν γεωργοί, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης.

Β. Δεν δύνανται να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας Πρόσκλησης, ακόμη κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου Α της παρούσας, οι ακόλουθες κατηγορίες υποψηφίων: 1. Όσοι έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης ή οι σύζυγοι αυτών.

  1. Όσοι έχουν αποκλειστεί από γεωργοπεριβαλλοντικό μέτρο ή δράση στην τρέχουσα ή σε προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, λόγω υποβολής εκ προθέσεως ανακριβών στοιχείων και δεν έχει παρέλθει ένα (1) ημερολογιακό έτος από το ημερολογιακό έτος της διαπίστωσης της παράβασης.
  2. Διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης για τους οποίους έχει εκδοθεί και είναι σε ισχύ απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα για δέκα (10) έτη.

Γ. Σύμφωνα με το σημείο α της παραγράφου ΣΤ του άρθρου 15 «Γενικές κυρώσεις» της αριθ. 1013/95296/2017 (ΦΕΚ Β΄ 3256) ΥΑ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, «σε περίπτωση μη τήρησης των κριτηρίων επιλεξιμότητας, στον δικαιούχο δεν καταβάλλεται ενίσχυση για το εξεταζόμενο έτος, η ένταξη της σχετικής πράξης στη δράση ανακαλείται και ακολουθείται η διαδικασία ανάκτησης τυχόν καταβληθείσας ενίσχυσης προσαυξημένης με τους νόμιμους τόκους»

Περίοδος και διαδικασία υποβολής αιτήσεων στήριξης

Η υποβολή αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται κατά το διάστημα από 01.10.2019 έως και 31.10.2019. Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στη δράση της παρούσας, υποβάλλουν προς τον ΕΦΔ, αποκλειστικά ηλεκτρονικά την αίτηση στήριξής τους, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) της δράσης. Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα γίνεται στον ιστότοπο https://registration.dikaiomata.gr/user_registration, «Εγγραφή και πρόσβαση στις Online εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ - Σύστημα Διαχείρισης Χρηστών», και η υποβολή των αιτήσεων στήριξης στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M101AEO/. Εγχειρίδια Οδηγιών για την εγγραφή και τη συμπλήρωση-υποβολή της αίτησης στήριξης θα υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή στους ανωτέρω ιστότοπους.
Δείτε εδώ την πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις