BACK TO
TOP
Προγράμματα

Ανοίγει το σύστημα για αιτήσεις δικαιούχων του Μέτρου 9 και του 4.2.1

Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου όλοι οι δικαιούχοι του Μέτρου 9 «Σύσταση Οµάδων Παραγωγών» και του Μέτρου 4.2.1 «Μεταποίηση µε τελικό προϊόν αγροτικό» θα µπορούν να προχωρήσουν σε αιτήσεις πληρωµών, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Μονάδας Χρηµατοοικονοµικών ροών και ΟΠΣΑΑ της ΕΥ∆ ΠΑΑ, ∆ηµήτρης Παππάς.

4476417705_9eb4f42c98_o

Γιώργος Κοντονής

11
0

Περιγράφοντας την πορεία των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Παππάς ανέφερε επίσης πως για το Μέτρο 6.3 «Μικρές Εκµεταλλεύσεις» έχει δροµολογηθεί η πληρωµή όλων των δικαιούχων µέχρι τα Χριστούγεννα. Σηµειώνεται εδώ πως πάνω από τους µισούς δικαιούχους, ήδη έλαβαν προκαταβολή την περασµένη εβδοµάδα.

Ειδικότερα στην πορεία των πληρωµών στάθηκε ο Αλεξάντερ Μπάρτοβιτς προϊστάµενος για την Ελλάδα της DG AGRI, ο οποίος τόνισε πως αν και την περασµένη περίοδο η χώρα µας επέστρεψε πολλά εκατοµµύρια από τα Προγράµµατα πίσω, τώρα φαίνεται πως θα χρησιµοποιήσει όλο το πακέτο. «Το πρόγραµµα είναι καλοσχεδιασµένο», ανέφερε συγκεκριµένο συγχαίροντας τη δουλειά των διαχειριστικών αρχών τις οποίες εκπροσωπούσαν οι Νικόλαος Μανέτας και Κατερίνα Αθανασοπούλου. Ωστόσο, εδώ ζήτησε να µπουν σε προτεραιότητα οι πληρωµές καθώς η χώρα µας φαίνεται να έχει µείνει πίσω.

Ο κ. Μπάρτοβιτς αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτηµα της παράτασης της τρέχουσας ΚΑΠ για ένα-δύο χρόνια, λέγοντας πως µπορούν οι εθνικές κυβερνήσεις να πάνε την τρέχουσα προγραµµατική τους περίοδο µέχρι το 2024 και να χρησιµοποιήσουν τα νέα χρήµατα το 2025. Τέλος, τόνισε τις δυσκολίες που αντιµετωπίζει ο προϋπολογισµός της ΚΑΠ και την καχυποψία µε την οποία αντιµετωπίζονται οι αγρότες πανευρωπαϊκά. «Υπάρχει τεράστια πίεση. Οι αγρότες αντιµετωπίζονται ως υπαίτιοι για τα όσα συµβαίνουν στο περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο, όπως πρόσθεσε «η γεωργία είναι µέρος της λύσης, όχι το πρόβληµα», λέγοντας µετά µε νόηµα «να αναµένετε συνέχεια πίεση στο µπάτζετ».

Πάνω στο θέµα των πληρωµών, ο κ. Μπαγινέτας παραδέχτηκε προς πράγµατι είναι πολλά τα χρήµατα που µένουν προς απορρόφηση και πως το 2020 θα είναι έτος στο οποίο θα σφίξουν πολύ τα πράγµατα για να προχωρήσουν οι δεσµεύσεις σε Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίηση. Εδώ, από µέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης τονίστηκε ότι όπως έχει πάει το πράγµα θα πρέπει η Ελλάδα να δείχνει απορροφητικότητα τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ ετησίως, για να µην επιστρέψει κονδύλια η χώρα µας.

Η πίεση βέβαια εδώ προέρχεται και από το γεγονός ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει «γέφυρα» για τα έργα που δεν θα ολοκληρωθούν ώστε να περάσουν οι πληρωµές τους στη νέα ΚΑΠ, λόγω µείωσης των κονδυλίων των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης κατά 15%.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις