Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Παρεμβάσεις με εθνικούς πόρους και ανακατανομή προγραμμάτων

Χωρίς ουσιαστική χρηματοδοτική γραμμή και ταμειακή βάση, κινούνται μέχρι σήμερα τα μέτρα ειδικής ενίσχυσης των αγροτών και ανακούφισης των πληττόμενων από τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία.

2132123132

459
7

Παρά τα εκατομμύρια που ακούγονται με διάφορες εκδοχές στις πολλές και ποικίλες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις οποίες δεν μπαίνουν στον κόπο να αναλύσουν περαιτέρω οι εδώ ιθύνοντες για την αγροτική πολιτική, οι «πηγές» για την στήριξη των αγροτών παραμένουν δύο και χωρίς πολλά… αποθέματα.

Πιο συγκεκριμένα, οι δρόμοι που προτείνονται είναι:

  • η δυνατότητα διάθεσης εθνικών πόρων, η χρήση των οποίων μάλιστα για το συγκεκριμένο σκοπό θα πρέπει να τεκμηριωθεί ανάλογα
  • η αναδιανομή σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 1% των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, κάτι που αποφέρει μάξιμουμ 48 εκατομμύρια ευρώ

Λαμβανομένης μάλιστα υπόψη της δήλωσης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη ότι η πρώτη επιλογή του υπουργείου είναι να αξιοποιούνται ευρωπαϊκά χρήματα για την ενίσχυση των παραγωγών και να κρατάει τα ποσά του κρατικού προϋπολογισμού για το μέλλον, τα περιθώρια κινήσεων που υφίστανται σ’ αυτή τη φάση είναι πολύ περιορισμένα.  

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν έχουν τελειώσει και επομένως πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι, προσεκτικοί, φειδωλοί, μετρημένοι με στοχευμένη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων και του προϋπολογισμού  για να είμαστε αποτελεσματικοί στη στήριξη», δήλωσε στα μέσα της εβδομάδας από τη Βουλή ο κ. Βορίδης. Ήταν σαν να ήθελε μ’ αυτό τον τρόπο να κόψει την όρεξη, ακόμα και για την άμεση αξιοποίηση των 150 εκατ. ευρώ που του διέθεσε προ μηνός το οικονομικό επιτελείο για την ειδική στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Με βάση τα παραπάνω, πολύ εύκολα αναρωτιέται κανείς.

  • Και τα 250 εκατ. ευρώ που προστέθηκαν στα 2 δις, ειδικά για την Ελλάδα, με βάση την τελευταία ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία γίνεται ειδικότερα λόγος για άμεσες επιχορηγήσεις, εισφορές ιδίων κεφαλαίων, επιλεκτικά φορολογικά πλεονεκτήματα και προκαταβολές έως 100.000 ευρώ σε όσους δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή γεωργικό τομέα, τί είναι;
  • Και οι ειδικές ενισχύσεις μέχρι 5.000 ευρώ για αυτοαπασχολούμενος στον πρωτογενή τομέα ή μέχρι 50.000 ευρώ για επιχειρήσεις που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα, τί είναι;

Το πρώτο έχει να κάνει με την έγκριση ενός «ελληνικού συστήματος εγγυήσεων» για την υποστήριξη αυτοαπασχολούμενων (εδώ δύναται και πάλι να συμπεριληφθούν οι αγρότες) και επιχειρήσεων που επλήγησαν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού. Το «Ταμείο Εγγυήσεων COVID-19 της Ελληνικής Τράπεζας Ανάπτυξης (HDB) θα είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή του μέτρου. Το μέτρο θα συγχρηματοδοτηθεί από το ESIF. Τα κράτη – μέλη μπορούν να αποφασίσουν πώς να χρησιμοποιούν τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. (δηλαδή αναδιανομή στα υφιστάμενα προγράμματα), ενδεχομένως με συγχρηματοδότηση από το κράτος – μέλος, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

Αν το εξετάσουμε στην πράξη, αυτή το πρώτο επίπεδο (μεγάλος κουβάς) είναι η κεντρική χρηματοδοτική γραμμή που εξασφαλίζει το κράτος η χώρα μας για να κάνει ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα για το κορωνονοϊό. Από τα 800 ευρώ των εργαζόμενων και των αυτοπασχολούμενων μέχρι τα 10 εκατ. ευρώ για τους ανθοπαραγωγούς. Σ’ αυτή τη χρηματοδοτική γραμμή έχουν ενταχθεί στην ουσία και τα 150.000 ευρώ που έχει στη διάθεσή του, δυσκολεύεται ωστόσο να τα αξιοποιήσει κ. ο Βορίδης.

Το δεύτερο επίπεδο (μικρός κουβάς) έχει να κάνει με μια τελευταία τροποποίηση που επιχειρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Κανονισμό 1305/2015 της ΚΑΠ και που δίνει τη δυνατότητα ανακατανομής των κονδυλίων από  τα διαρθρωτικά ταμεία για τη περίοδο 2014 – 2020, έτσι να εξοικονομηθεί έως το 1% αυτών, δηλαδή μέχρι 48 εκατ. ευρώ και να γίνει ένα άλλο ειδικό πρόγραμμα που θα παράσχει ειδικές ενισχύσεις μόνο σε πληττόμενους από τον κορωνοϊό. Από αυτό το Πρόγραμμα θα μπορούν να δίνονται ειδικές ενισχύσεις μέχρι 5.000 ευρώ για αγρότες που επλήγησαν ή μέχρι 50.000 ευρώ για επιχειρήσεις του κλάδου. Εδώ ενδεχομένως να μπορούσαν να προστεθούν και εθνικοί πόρου (από τα 150 εκατ. ευρώ – κουμπαρά Βορίδη), ωστόσο το οικονομικό αντικείμενο της διαχείρισης παραμένει το ίδιο.

Με βάση τα παραπάνω και δεδομένου του σκεπτικισμού και της αναβλητικότητας που καταγράφεται από την πλευρά των εγχώριων αρχών, όταν πρόκειται για τους αγρότες, αυτό που έχει ίσως μεγαλύτερη σημασία, είναι η περαιτέρω αξιοποίηση των   όποιων δυνατοτήτων που παρέχονται:

  • για μικροδάνεια μέχρι 25.000 ευρώ
  • για εγγυήσεις για κεφάλαια κίνησς μέχρι 100.000 ευρώ
  • για δραστική ενίσχυση του επιτοκίου σε επενδυτικά δάνεια

Βεβαίως, εδώ υπεισέρχονται οι αντικειμενικές προϋποθέσεις που εξετάζουν με ιδιαίτερη σχολαστικότητα, ειδικά αυτό τον καιρό, οι τράπεζες και οι οποίες, τουλάχιστον για τη μεγάλη πλειοψηφία των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν.     

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

04-05-2020 16:09ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Συμψηφισμός με το ΕΛΓΑ μην το ξενχνάτε κύριοι της Κυβέρνσησης. Κάντε σωστά τη δουλειά σας και θα μην φοβάστε τίποτα. Μαζί θα στηρίξουμε την Ελλάδα μας.

Απάντηση

04-05-2020 11:45Αρισταρχος

Για τα Τουρκοκαναλα εδωσαν 30 εκατομυρια να κανουν ολη μερα προπαγανδα και να τους λιβανιζουν. Τον πρωτογενη τομεα και τους αγροτες τους εχουν χεσμενους ως συνηθως.Μεχρι και τη δασωση τσακιστηκαν να την ακυρωσουν και να φανε τα λεφτα σε απευθειας αναθεσεις με προσχημα τον κορονωνοιο.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία