BACK TO
TOP
Προγράμματα

Πολύπλοκη η ένταξη στα αρδευτικά, έρχονται παράταση και διορθωτικές

Επιχειρηµατικό σχέδιο, έγκριση περιβαλλοντικών όρων, τεχνική έκθεση, µελέτες άρδευσης, βεβαιώσεις για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, άδεια χρήση νερού, προσφορές τεκµηρίωσης εύλογου κόστους, προσφορές σύνδεσης για τα φωτοβολταϊκά και µία σειρά άλλων δικαιολογητικών, καθιστούν το Μέτρο 4.1.2 ουσιαστικά ένα πρόγραµµα για λίγους.

potisma-xorafi1

Γιώργος Κοντονής

76
2

Μετά την έκδοση της προκήρυξης που θα µείνει ανοιχτή έως τις 15 Ιουλίου, οι πρώτοι αγρότες-φυσικά πρόσωπα που ανίχνευσαν τις δυνατότητες που προσφέρει, δηλώνουν αποθαρρηµένοι από τη βαριά γραφειοκρατία και τις απαιτήσεις του προγράµµατος. Όπως είναι λοιπόν δοµηµένο το θεσµικό πλαίσιο, µοιάζει να επιδοτεί κυρίως τις µεγάλες επιχειρήσεις του αγροτικού χώρου ή εύρωστες οργανώσεις παραγωγών που έχουν τη δυνατότητα, την εµπειρία και φυσικά τα χρήµατα για να εξασφαλίσουν την προσκόµιση ενός πλήρη φακέλου και να βγάλουν γρήγορα άκρη µέχρι το πέρας της διορίας µε µελετητές, περιβαλλοντολόγους, ∆ΑΟΚ, συµβολαιογράφους, τοπογράφους, µηχανικούς, ∆Ε∆∆ΗΕ, κτηµατολόγιο και µε τις σχετικές άδειες. Το ρεπορτάζ λέει πως το πρόγραµµα πάει ολοταχώς για παράταση αιτήσεων ενώ δροµολογούνται και σχετικές αλλαγές στα ζητήµατα γραφειοκρατίας ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία.  Από την άλλη τα κριτήρια για να είναι κάποιος δυνητικά δικαιούχος είναι αρκετά περιορισµένα. Αρκεί να έχει υποβάλλει αίτηση ΟΣ∆Ε 2020 δηλώνοντας το σύνολο της εκµετάλλευσής του, να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήµερος και να επιτυγχάνει την ελάχιστη βαθµολογία των 30 µορίων στα σχετικά κριτήρια.

Σηµειώνεται πως οι διαχειριστικές έχουν χωρίσει ουσιαστικά σε τέσσερις πίνακες τις ανάγκες για τα δικαιολογητικά, ανάλογα το είδος της δαπάνης και την περίπτωση της επένδυσης. Για παράδειγµα, άλλες απαιτήσεις υπάρχουν για αντικατάσταση συστήµατος άρδευσης µε άλλο σύστηµα διαφορετικού τύπου και άλλο για την επέκταση υποδοµής σε τεµάχια που αρδεύονταν κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

28-05-2021 14:40Κωστας Αναστασοπουλος

Καλα ρε παιδια πριν απο λιγο καιρο μας λεγατε οτι ειναι ετκολα λεφτα και τορα αυτο δηλαδη οτι ναναι https://www.agronews.gr/programmata/191520/k1-eukola-lefta-gia-ependuseis-se-diktua-exoplismo-kai-stagdin-ardeusi-me-fakelo-mehri-tis-15-iouliou/

Απάντηση

28-05-2021 13:10Στέργιος

Για κάτι τέτοια προγράμματα της πλάκας δεν περνάνε τους επιλαχόντες των σχεδίων βελτίωσης,ο παραλογισμός της γραφειοκρατίας στο μεγαλείο του

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις