BACK TO
TOP
Προγράμματα

Ειδική μέριμνα και κονδύλια στο νέο ΠΑΑ για start up αγροτικές επιχειρήσεις

Τις γενικές παρεµβάσεις των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης στις οποίες θα εστιάσει ιδιαίτερα ο ελληνικός φάκελος, παρουσίασε ο προϊστάµενος των διαχειριστικών αρχών, Νίκος Μανέτας κατά την 8η Συνδυάσκεψη της νέας ΚΑΠ.

7_pin_3

107
0

Σε αυτές ξεχωρίζουν οι ιδιωτικές επενδύσεις µε φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωµα, η ενίσχυση start up επιχειρήσεων που αναπτύσσουν δραστηριότητα τόσο στον πρωτογενή τοµέα, όσο και στους λοιπούς τοµείς της οικονοµικής δραστηριότητας και η δηµιουργία συνεργατικών σχηµάτων αποχωρούντος – νέου γεωργού. Μέσα στο µήνα αναµένεται να παρουσιαστούν τα εξειδικευµένα σχετικά Μέτρα του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναλυτικότερα, σύµφωνα µε τον κ. Μανέτα, στο νέο ΠΑΑ έµφαση δίδεται µεταξύ άλλων:Σε ιδιωτικές επενδύσεις µε φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωµα όπως σχέδια βελτίωσης και επενδύσεις µεταποίησης µε στόχο την εξοικονόµηση εισροών, ενέργειας και νερού, παραγωγή ΑΠΕ, µείωση εκποµπών αερίων θερµοκηπίου, αναδιάρθρωση καλλιεργειών προς περισσότερο ανθεκτικές στην κλιµατική αλλαγή καλλιέργειες, καθώς και επενδύσεις διαφοροποίησης µέσω των προγραµµάτων LEADER (σε µεταποίηση, τουρισµό, υπηρεσίες, κυκλική οικονοµία, κλπ.).

Ιδιωτικές επενδύσεις συµπεριλαµβανοµένων των start up ενισχύσεων εκκίνησης επιχειρήσεων, τόσο στον πρωτογενή τοµέα, όσο και στους λοιπούς τοµείς της οικονοµικής δραστηριότητας, αξιοποιώντας τα προγράµµατα των νέων Γεωργών.

Στην ανάπτυξη εργαλείων διαχείρισης κινδύνων, τα οποία προετοιµάζουµε σε συνεργασία µε την Παγκόσµια Τράπεζα, προκειµένου να αξιοποιηθούν για την αποτελεσµατικότερη αντιµετώπιση των επιπτώσεων της κλιµατικής αλλαγής και της διακύµανσης του εισοδήµατος των παραγωγών από κρίσεις (σύσταση Ταµείων Αλληλοβοήθειας ή και επιχορήγηση ασφάλιστρων για την κάλυψη νέων κινδύνων).

Σε αγροπεριβαλλοντικά και κλιµατικά Μέτρα, όπως η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η απονιτροποίηση, η δάσωση, η εγκατάσταση αγροδασικών συστηµάτων, η ευζωία των ζώων και η µείωση της χρήσης των αντιβιοτικών. Η διαφορά σε σχέση µε τα Οικολογικά Προγράµµατα του Πυλώνα Ι είναι η µακροχρόνια δέσµευση του παραγωγού (πενταετία).

Στη χορήγηση πρόσθετης ενίσχυσης για εφαρµογή φιλοπεριβαλλοντικών γεωργικών πρακτικών σε περιοχές του ∆ικτύου NATURA 2000 και σε περιοχές της οδηγίας πλαίσιο για τα νερά, ενώ θα συνεχιστεί το καθεστώς της εξισωτικής για την ενίσχυση της γεωργικής δραστηριότητας σε ορεινές και µειονεκτικές περιοχές.

Σε δράσεις Συνεργασίας µε παροχή κινήτρων για τη σύσταση Οµάδων Παραγωγών, Επιχειρησιακών Οµάδων για την προώθηση της Καινοτοµίας, βραχέων αλυσίδων εφοδιασµού, για τη συµµετοχή σε συστήµατα ποιότητας, τη δηµιουργία συνεργατικών σχηµάτων αποχωρούντος – νέου γεωργού, την προσέγγιση Leader ιδιαίτερα στους τοµείς προτεραιότητας της Πράσινης Συµφωνίας για τη Γεωργία (ευζωία, υγιεινή διατροφή, µείωση σπατάλης τροφίµων, εξοικονόµηση φυσικών πόρων, µείωση αερίων θερµοκηπίου, µείωση εισροών, κλπ.).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις