BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Φορείς υπάρχουν, ζητούνται ιδέες για Καινοτομία

Ο σημαντικός βαθμός διαθεσιμότητας των παραγωγικών φορέων της αγοράς, αλλά και των ερευνητικών, ήταν το βασικό συμπέρασμα της δεύτερης ημέρας του 1ου Συνεδρίου Αγροτικού Δικτύου, που έγινε στην Αθήνα. Βέβαια, έως ότου γίνει αυτό, απαιτείται πρώτιστα να «βρεθούν» όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας μεταξύ τους, αλλά και με τους άμεσα εμπλεκόμενους αγρότες, να συγκροτήσουν Επιχειρησιακές Ομάδες και να αναζητήσουν δράσεις Καινοτομίας, ώστε να τύχουν χρηματοδότησης από το Μέτρο 16 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020).

Φορείς υπάρχουν, ζητούνται ιδέες για Καινοτομία

6
0

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Τρίτης στην Αθήνα, και σύμφωνα με τον απολογισμό που έκανε στο τέλος της εκδήλωσης, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, ήταν θετικός.

Όπως διαφάνηκε, για να καταστεί δυνατό αυτό, είναι ανάγκη οι ενδιάμεσοι φορείς να έρθουν κοντά στον αγρότη και να πάρουν καινοτόμες ιδέες, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους κάθε φορά. 

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Κασίμης, κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου, που είχε εντυπωσιακή συμμετοχή: «αναδείχτηκε η ανάγκη γεφύρωσης του χάσματος και της αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ των παραγωγών και της ερευνητικής κοινότητας, ώστε να αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα ερευνητικά αποτελέσματα, σε σχέση πάντα με τις ανάγκες των παραγωγών».

«Θα έλεγα επίσης», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, «ότι επισημάνθηκαν και προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ ερευνητικής κοινότητας και των φορέων της αγοράς, αλλά και των παραγωγών, όπως επίσης και δυσκολίες στην αξιοποίηση της καινοτομίας». 

«Θεωρώ», συνέχισε ο κ. Κασίμης, «ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι επαφές και να ενδυναμωθούν οι σχέσεις όλων των κρίκων της αγρο-διατροφικής αλυσίδας, προκειμένου  να οικοδομήσουμε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Αναφορικά με την χρηματοδότηση των Επιχειρησιακών Σχεδίων, ο Χαράλαμπος Κασίμης υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει με σαφείς κανόνες, όρους και συνθήκες διαφάνειας» ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι πόροι θα αξιοποιηθούν σωστά». 

«Επίσης», συνέχισε «αναδείχθηκε η ανάγκη υποστήριξης των Επιχειρησιακών Ομάδων στην υλοποίηση και λειτουργία των projects, όπως επίσης το γεγονός ότι και οι φορείς που θα λειτουργήσουν ως Διαμεσολαβητές, είναι ανάγκη να έχουν όλα εκείνα τα αντικειμενικά κριτήρια, για να το κάνουν».

«Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πολλοί φορείς που διεκδικούν τον συγκεκριμένο ρόλο, η αξιοπιστία τους θα είναι το βασικό κριτήριο και θα κριθεί στην πράξη», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το «Μέτρο 16 του Προγράμματος για την Καινοτομία θα πρέπει να συνδεθεί και με άλλα Μέτρα που εμπεριέχουν την Καινοτομία και να συνδεθούν, έπειτα από έρευνα, με την πρωτογενή παραγωγή». 

«Ο ρόλος της δικτύωσης κρίνεται κομβικός στην διάδοση της Καινοτομίας», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι απουσίασαν οι αγρότες από την διημερίδα, γεγονός, που κατά τον ίδιο, αποδίδεται στο ότι «έχει καταρρεύσει κάθε συλλογική μορφή εκπροσώπησης». «Χρειαζόμαστε τον αγρότη», είπε στο σημείο αυτό χαρακτηριστικά, κλείνοντας την ομιλία του.

Η Καινοτομία θα έρθει μόνο με διαμεσολαβητή κοντά στον αγρότη 

Νωρίτερα, επισημάνθηκε από τους ομιλητές, ότι καλή γνώση του αγροτικού τομέα και επαφή με την πραγματική αγροτική οικονομία θα πρέπει να διαθέτει ο φορέας που θα αναλάβει να εκπονήσει το project Καινοτομίας, σε συνεργασία με τους αγρότες στο πλαίσιο του Μέτρου 16 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Για να γίνει βέβαια αυτό, όπως τονίστηκε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αλέξανδρο Κουτσούρη, κατά την δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με θέμα την «Δικτύωση για την προώθηση της καινοτομίας στον αγροτικό χώρο», απαιτείται ο Διαμεσολαβητής (μεσίτης), να βρίσκεται κοντά στον αγρότη, να ξέρει τα προβλήματά του και τις ανάγκες του, ώστε να είναι σε θέση να προτείνει λύσεις.

Να σημειωθεί ότι τα project που τελικώς θα χρηματοδοτηθούν από το Μέτρο 16, συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ θα τρέξει μια επιχειρησιακή ομάδα, η οποία:

- απαρτίζεται από αγρότες, κτηνοτρόφους, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ΜΚΟ

-τουλάχιστον ένα μέλος με ειδίκευση στα τρόφιμα ή την κλιματική αλλαγή

-ένας διαμεσολαβητής (Innovation Broker), μπορεί να αναλάβει την αρχική διασύνδεση του αγρότη με τους άλλους φορείς

-καταρτίζουν και υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο διάρκειας έως 3 έτη

-υποχρεούνται να διαδώσουν τα αποτελέσματά τους τόσο σε εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου έγινε αναφορά σε συγκεκριμένα projects που έχουν εκπονηθεί στον αγροτικό τομέα, από πανεπιστημιακά ιδρύματα, ως επί το πλείστον, με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής και τις καλές γεωργικές πρακτικές.

Από την Δευτέρα το AgroNews έγραφε:

Έρευνα και πράξη στα αγροτικά στο Μέτρο 16 με 80 εκατ.

Ευκαιρία για μια πρώτη «ζύμωση» και ανταλλαγή απόψεων των εν δυνάμει φορέων υλοποίησης (παραγωγοί, Ομάδες Παραγωγών, συνεταιρισμοί, μικρομεσαίες επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα-τροφίμων, ΜΚΟ, πανεπιστημιακά ιδρύματα ή άλλοι ερευνητικοί φορείς) έργων στο πλαίσιο του Μέτρου 16 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, αποτέλεσε η πρώτη ημέρα του διήμερου 1ου Συνεδρίου για την προώθηση της Καινοτομίας στον αγροτικό χώρο του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου.

«Σήμερα είναι μόνο η αρχή, θα ακολουθήσουν κι άλλες προσπάθειες με στόχο τη Δικτύωση στον πρωτογενή και τον αγρο-διατροφικό τομέα», τόνισε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, ανοίγοντας τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου.

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για μας σήμερα εδώ να φιλοξενούμε εκπροσώπους φορέων από Ελλάδα και εξωτερικό, που για ένα διήμερο θα μας προσφέρουν τις γνώσεις τους και την πολύτιμη εμπειρία στις συμπράξεις και την καινοτομία στον πρωτογενή τομέα και την αγρο-διατροφή γενικότερα. 

Βασικός στόχος του διήμερου συνεδρίου είναι η ενημέρωση των φορέων αγροτικής ανάπτυξης πάνω σε ζητήματα συμπράξεων και καινοτομίας.

Η συνεργασία των παραγωγικών φορέων της χώρας με την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα, αποτελεί σημαντική πρόκληση προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η παραγωγή γεωργικών προϊόντων και τροφίμων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κασίμης. 

«Η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών μας προϊόντων, η μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς και η αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών που εστιάζουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στις νέες συνθήκες λόγω κλιματικής αλλαγής, αποτελούν βασικές προτεραιότητες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «η προώθηση της καινοτομίας στη γεωργία, την παραγωγή τροφίμων, την δασοπονία, τις αγροτικές περιοχές, η υποστήριξη για τη σύσταση επιχειρησιακών ομάδων, η διευκόλυνση αναζήτησης εταίρων στο πλαίσιο του Μέτρου της Συνεργασίας, η δικτύωση αποτελούν ένα από τους ειδικούς στόχους, που έχουν τεθεί στο σχέδιο δράσης του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου».

«Επιδιώκουμε να εμπεδωθεί η νέα λογική παρέμβασης με την καινοτομία στο επίκεντρο των επενδυτικών μέτρων του προγράμματος που θα συμβάλει σ’ ένα νέο παραγωγικό πρότυπο με έμφαση στην ταυτότητα και στην ποιότητα των γεωργικών προϊόντων», σημείωσε καταλήγοντας, κάνοντας αναφορά και  στα Μέτρα εκείνα (Νέοι Γεωργοί, Βιολογικά, Μεταποίηση, Leader, Αλιεία), που τρέχουν ή θα τρέξουν άμεσα. 

Βαγγέλης Αποστόλου: Η καινοτομία στο DNA

Tο φιλόδοξο στόχο να μπει η καινοτομία στο DNA του επιστημονικού και παραγωγικού δυναμικού της χώρας μέσα από συνεργατικές συμπράξεις, έθεσε από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, προσβλέποντας, όπως τόνισε «σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας». 

Όπως είπε, στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την αξιοποίηση συνεργασιών στον αγροδιατροφικό τομέα,  μέσα από το Μέτρο 16, δίνεται η ευκαιρία για:

- την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών - καινοτομιών, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν την εφαρμογή νέων, καινοτόμων διεργασιών, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων αλλά και στον τομέα των τροφίμων, 

-  για την αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών, αλλά και πρακτικών παραγωγής που να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Γιάννης Τσιρώνης: Πυλώνας τα Δίκτυα για τους Οικολόγους 

Στην σημασία που δίνει το κόμμα του, οι «Οικολόγοι Πράσινοι», στη δημιουργία δικτύων, στάθηκε ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης.

Παράλληλα σημείωσε «τις δυνατότητες που έχει πλέον σήμερα ο αγρότης, ακόμη και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας, να ακούει το σφυγμό της αγοράς, να μαθαίνει τις τιμές των προϊόντων κ.λπ.». 

Ευστράτιος Ζαφείρης: Στόχος η προστιθέμενη αξία για τη Βιομηχανία

Στον κομβικό ρόλο της βιομηχανίας σε σχέση με το γεωργικό προϊόν αναφέρθηκε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Ευστράτιος Ζαφείρης. 

Εκτός αυτού, έδωσε στοιχεία για τις προσπάθειες που καταβάλλονται με στόχο την σύνδεση της αγροτικής παραγωγής, τα logistics κ.λπ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην συνεργασία της Γραμματείας με τα συναρμόδια υπουργεία (π.χ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος κ.λπ.), η οποία «έχει ήδη φέρει αποτελέσματα». 

Ένα από αυτά, όπως είπε, είναι η ΚΥΑ για την αξιοποίηση αποβλήτων ελαιοτριβείων, που υπογράφεται οσονούπω,  οι προσπάθειες για αναβίωση του κλάδου του μεταξιού, καθώς επίσης και η προσπάθεια περαιτέρω ενδυνάμωσης της συνεργασίας του κλάδου του φαρμάκου, με την γεωργική παραγωγή (αρωματικά φυτά κ.λπ.). 

Νίκος Μανέτας: Δυο οι βασικοί στόχοι

Στην προώθηση της Καινοτομίας μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 αναφέρθηκε ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, Νικόλαος Μανέτας. 

«Δυο είναι οι βασικοί στρατηγικοί στόχοι του νέου Προγράμματος:

Ένα ισχυρό αγρο-διατροφικό πρότυπο και δεύτερο η συνολικότερη αγροτική ανάπτυξη της χώρας», τόνισε  εκτός των άλλων. 

Μαρία Τσάρα: Ενθάρρυνση κουλτούρας συνεργασίας

Τις γενικές αρχές του Μέτρου 16 «Συνεργασία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 έδωσε με την σειρά της η Μαρία Τσάρα, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Οι βασικές αρχές, όπως είπε, του μέτρου αφορούν μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα: 

-Ενθαρρύνεται και προωθείται η έναρξη και λειτουργία νέας συνεργασίας μεταξύ, τουλάχιστον δύο φορέων προερχόμενων τόσο από την παραγωγική δραστηριότητα (γεωργία και κτηνοτροφία) όσο και από την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα ή άλλους φορείς που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα και τον τομέα των τροφίμων με στόχο την άμβλυνση ή και επίλυση υφιστάμενων προβλημάτων, που εντοπίζονται κυρίως στο αγρο-διατροφικό σύστημα και στο περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτό λειτουργεί, χρησιμοποιώντας και αναπτύσσοντας παράλληλα καινοτόμους μεθόδους.

-Βασική στρατηγική επιλογή του Προγράμματος αποτελεί η ενθάρρυνση της κουλτούρας συνεργασίας και ως εκ τούτου δεν ενισχύονται, μέσω του παρόντος μέτρου, δράσεις ή έργα μεμονωμένων φορέων. 

-Στο πλαίσιο του παρόντος Μέτρου δεν ενισχύονται υφιστάμενες συνεργασίες. Η μόνη εξαίρεση είναι εάν υφιστάμενες μορφές συνεργασίας ξεκινήσουν καινούργια δραστηριότητα, με σαφή αποτελέσματα και στόχους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε σχέση με τη συμπληρωματικότητα και τις συνέργειες, οι οποίες αναζητούνται με τις παρεμβάσεις του ΕΤΠΑ καθώς επίσης και του «Ορίζοντα 2020»

-Οι συνεργασίες που θα πραγματοποιηθούν αφορούν σε πιλοτικές εφαρμογές σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς για την, προώθηση, ανάπτυξη και διάδοση νέων ιδεών, καινοτόμων προϊόντων και τεχνικών, με βασικό στόχο την ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία, ή την υιοθέτηση και προσαρμογή υφιστάμενων τεχνικών/πρακτικών σε νέο γεωγραφικό/περιβαλλοντικό πλαίσιο. 

Σημειωτέον πως στο πλαίσιο του Μέτρου 16, που θα προκηρυχθεί το 2017, αφού προηγηθεί Προδημοσίευση, θα ενισχυθούν :

-Η ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας όσον αφορά την υλοποίηση πιλοτικών έργων και την ανάπτυξη νέων προϊόντων, πρακτικών, διεργασιών και τεχνολογιών στους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων (όταν αυτά αποτελούν προϊόν του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης).

-Η προώθηση μεθόδων συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών παραγόντων του γεωργικού τομέα, της αλυσίδας τροφίμων και λοιπών δρώντων, που στόχο έχουν:

-την οριζόντια και κάθετη συνεργασία μεταξύ φορέων της αλυσίδας εφοδιασμού για τη δημιουργία και την ανάπτυξη των βραχέων αλυσίδων εφοδιασμού και των τοπικών αγορών και σχετικές δραστηριότητες προώθησης σε τοπικό επίπεδο-κοινές δράσεις με σκοπό το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής ή την προσαρμογή σε αυτή καθώς επίσης και κοινές προσεγγίσεις σε ότι αφορά περιβαλλοντικά έργα, όταν οι δράσεις αυτές αφορούν την επίλυση σύνθετων προβλημάτων με τη συμμετοχή πολλών συμμετεχόντων, οι οποίες περιλαμβάνουν πολλαπλές δραστηριότητες και πιθανές επενδύσεις.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Στις 21-22 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε, στην Αθήνα, το 1ο Συνέδριο του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου που λειτουργεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Η προώθηση της καινοτομίας στη γεωργία, την παραγωγή τροφίμων, τη δασοπονία και τις αγροτικές περιοχές, καθώς και η δικτύωση όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης αποτελούν έναν από τους βασικούς στόχους που έχουν τεθεί στο Σχέδιο Δράσης του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου, ώστε να βελτιωθούν οι παρεμβάσεις που συγχρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξαν με χαιρετισμό o Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Ευάγγελος Αποστόλου και o Αναπληρωτής Υπουργός Ιωάννης Τσιρώνης.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου, καθώς και των επιστημονικών, ερευνητικών και παραγωγικών φορέων του αγροτικού χώρου. Επίσης παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξη (DG AGRI), του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας (EIP Agri Service Point) και του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Αγροτική Ανάπτυξη (ENRD).

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά με την υλοποίηση του Μέτρου «Συνεργασία» του ΠΑΑ 2014-2020, μέσω του οποίου μπορούν να συσταθούν και να λειτουργήσουν Επιχειρησιακές Ομάδες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας.

Κατά τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κος Χαράλαμπος Κασίμης αναφέρθηκε στα κυριότερα συμπεράσματα, μεταξύ των οποίων, αναδείχθηκε η ανάγκη γεφύρωσης της απόστασης επικοινωνίας μεταξύ παραγωγών και ερευνητικής κοινότητας, ώστε να αναζητηθούν αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα και τις ανάγκες των παραγωγών, η περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των διαφορετικών κρίκων της αγροεφοδιαστικής αλυσίδας για την οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας, η ανάγκη υποστήριξης για τη σύσταση και λειτουργία των Επιχειρησιακών Ομάδων, με τη βοήθεια διαμεσολαβητών (Innovation Brokers) και υποστηρικτικών υπηρεσιών, καθώς και ο καθοριστικός ρόλος της δικτύωσης στην ανάπτυξη, υιοθέτηση και διάδοση της καινοτομίας.

Αναλυτικά το Μέτρο

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία