Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Δεν βλέπουν νωρίτερα από το 2023 μεταρρύθμιση της ΚΑΠ οι Ιρλανδοί

Πληθαίνουν οι φωνές που εκτιμούν ότι η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ του 2020 θα μπορούσε να μετατεθεί μέχρι το 2023, κάτι που έχει ήδη επισημάνει η εφημερίδα Agrenda και το Agronews, σταχυολογώντας τις απόψεις εμπειρογνωμόνων και ανώτατων στελεχών της...

Δεν βλέπουν νωρίτερα από το 2023 μεταρρύθμιση της ΚΑΠ οι Ιρλανδοί

0
0

Όπως και να ‘χει οι Βρυξέλλες κόπτονται να καταρτιστεί το τελικό κείµενο προτάσεων, που θα δηµοσιοποιηθεί από την Επιτροπή πιθανότατα στις 29 Νοεµβρίου, ωστόσο βάση της εκτίμησης που διατύπωσε ο αναπληρωτής Γραμματέας του τμήματος Γεωργίας της Ιρλανδίας Μπρένταν Γκλείσον η δυνατότητα να μεταρρυθμιστεί σημαντικά η ΚΑΠ ως το 2020 θεωρείται ως «πολύ δύσκολη», υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μετατεθεί το 2023.

Πάντως, σε διαρρέον έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας (Γ∆ AGRI), που πρώτη παρουσίασε η Agrenda,  για το νέο µοντέλο που φιλοδοξεί να οδηγήσει σε µια απλούστερη ΚΑΠ, όλες οι ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής µετά το 2020 θα περνούν µέσα από τα στρατηγικά σχέδια των κρατών-µελών και θα καθορίζονται από τα αποτελέσµατα που παράγουν αφήνοντας παράλληλα επαρκή περιθώρια στις εθνικές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις ιδιαιτερότητές του αγροτικού τους τοµέα.

Το έγγραφο, υποστηρίζει την αύξηση της επικουρικότητας και την  αποµάκρυνση από τις προσεγγίσεις «από την κορυφή προς τη βάση» και των «ενιαίων µεγεθών» αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του διαφοροποιηµένου γεωργικού και κλιµατικού περιβάλλοντος της Ένωσης.

Αναφορικά με τις δυσκολίες που προκύπτουν στο δρόμο για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, ο Ιρλανδός Γκλείσον σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής του Oireachtas τόνισε  ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, οι ευρωπαϊκές εκλογές και η λήξη της θητείας της σημερινής Επιτροπής αποτελούν κρίσιμα σημεία που ενισχύουν την άποψή του, όπως και το ότι η ΕΕ έχει τώρα και άλλες νέες πολιτικές προτεραιότητες όπως το μεταναστευτικό και η ασφάλεια. «Είναι πιθανό να καταλήξουμε σε μια σειρά ευρέων αρχών πριν γίνει γνωστό ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός, αλλά είναι δύσκολο να εισέλθουμε σε συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις πριν υπάρξουν κάποια θέση για ό, τι προτείνεται σε άλλους τομείς. Όλα αυτά θα εξαρτηθούν τουλάχιστον εν μέρει των προτάσεων του Brexit και ασφαλώς τουλάχιστον από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων εξόδου όπου θα αποφασιστεί η μελλοντική οικονομική απαλλαγή».

 

Προϋπολογισμός

Επίσης κατά τη συνάντηση, ο Γκλείσον υπογράμμισε τις βασικές απειλές για τον τρέχοντα προϋπολογισμό της ΚΑΠ  καθώς όπως είπε «Δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι οικονομικές ρυθμίσεις όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ, το οποίο είναι ένας από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον προϋπολογισμό στα 10 δισ. ευρώ.».


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire