BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Μετά τη φέτα σε κίνδυνο και τα επιχειρησιακά των ΟΕΦ

Μετά την οριστική απώλεια πόρων ύψους 7,15 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση δύο σημαντικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων προβολής και προώθησης της Φέτας σε Ευρώπη και Αμερική, σε άμεσο κίνδυνο τίθεται μέρα με τη μέρα και το κονδύλι ύψους 33 εκατ. ευρώ που αφορά τα γνωστά προγράμματα των ΟΕΦ (Οργανώσεις Ελαιοκομικών Φορέων) για την περίοδο 2018-2021.

Μετά τη φέτα σε κίνδυνο και τα επιχειρησιακά των ΟΕΦ

6
0

Κι αν για τα προγράμματα της φέτας οι ευθύνες έχουν γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα στον ΕΛΓΟ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για τα προγράμματα των ΟΕΦ, εάν τα πράγματα βαλτώσουν, η ευθύνη θα ανήκει εξ ολοκλήρου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου η οποία ενδίδει απ’ ότι φαίνεται στον πειρασμό να δικαιώσει τους ανερμάτιστους φακέλους μιας σειράς ελαιοκομικών φορέων της Κρήτης, μέσω των οποίων επιδιώκει να εξασφαλίσει την προμήθειά της η γνωστή μηχανοπαρέα του ΟΣΔΕ.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να ασκείται εντονότατη πολιτική πίεση στην υπό τον γενικό γραμματέα Νίκο Αντώνογλου, Επιτροπή Αξιολόγησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των ΟΕΦ, προκειμένου να «εξοικονομηθούν» πόροι ώστε να δουν το χρώμα του χρήματος ακόμα και παρείσακτοι ελαιοκομικοί φορείς της Κρήτης, η παραγωγική οντότητα των οποίων ελέγχεται ποικιλοτρόπως.

Παρέμβαση επί του θέματος, έχει γίνει τα τελευταία 24ωρα από τη Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, ο πρόεδρος της οποίας, Παύλος Σατολιάς, με έγγραφο προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και πρόεδρο της Επιτροπής Νίκο Αντώνογλου, επισημαίνει τους κινδύνους που γεννώνται από μια επιπόλαιη διαχείριση του θέματος, σε μια εποχή που αξιόλογες οργανώσεις και οργανωμένοι ελαιοπαραγωγοί, έχουν ανάγκη τη χρηματοδότηση των ΟΕΦ για να υποστηρίξουν αξιόλογα και χειροπιαστά αναπτυξιακά πλάνα. Σημειωτέον ότι με βάση τις τελευταίες συζητήσεις στην Επιτροπή, εξετάζεται το ενδεχόμενο να «κοπούν» πόροι από την εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών για να δοθούν «δώρα» σε ανυπόστατους ΟΕΦ.

Η επιστολή Σατολιά έχει ως εξής:

Θέμα: Αξιολόγηση των νέων προγραμμάτων Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) για την περίοδο 04/2018 - 03/2021

Κύριε Γενικέ,    

Αναφερόμενοι στην από την 15η Μαρτίου 2018 και με Αρ. Πρ. 145 επιστολή μας με θέμα: «Αξιολόγηση των νέων προγραμμάτων Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) για την περίοδο 04/2018-03/2021», φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που και τότε είχαμε επισημάνει .

Σύμφωνα με πληροφορίες των μελών μας που έχουν υποβάλει Προγράμματα Εργασίας για ένταξη στα εν λόγω Προγράμματα  φαίνεται να καταστρατηγείται η Υπουργική Απόφαση της 31ης Ιανουαρίου 2018 με Αρ. Πρ. 61/16616, η οποία αναφέρεται στην εγκαθίδρυση και αξιολόγηση των ανωτέρω Προγραμμάτων, από εκείνους που την συνέταξαν.

Συγκεκριμένα, αφαιρούνται  πόροι 400€ / ελαιοπαραγωγό στην τριετία από τις απαραίτητες και προβλεπόμενες εκπαιδεύσεις στον αγρό των 13.000 ελαιοπαραγωγών που συμμετέχουν στα Προγράμματα Εργασίας, προκειμένου να αγοραστούν διάφορα πάγια - “δώρα” σε μη δικαιούχες Οργανώσεις Παραγωγών, κατά παρέκκλιση της αναλογίας  των Δράσεων Β-Γ-Δ, 30-25-30 που προβλέπεται με σαφήνεια στο Αρ.3 παρ.1 της προαναφερόμενης Υπουργικής Απόφασης.

Κύριε Γενικέ,

Σας υπενθυμίζουμε ότι παραμένουμε συμπαραστάτες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα εφαρμοσθούν στο ακέραιο οι αποφάσεις του Υπουργείου. Είμαστε σταθερά βέβαιοι ότι μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία και πως σε αυτόν τον αγώνα θα σας έχουμε συμπαραστάτη, ως καθ’ ύλη αρμόδιο.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας, έτοιμοι να υιοθετήσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια σας που βασίζεται στις αρχές της εντιμότητας, της διαφάνειας και τήρησης των νόμων.

Για τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ

Ο πρόεδρος Παύλος Σατολιάς

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία