Υπενθύμισε ότι αυτά τα κοινοτικά κονδύλια, αφορούν στο μέτρο Μ8 που επί της δικής του θητείας στο Υπουργείο είχε συμπεριληφθεί μαζί με άλλα υπομέτρα στο τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), για την χρηματοδότηση επενδύσεων στην ¨ανάπτυξη δασικών περιοχών και στην βελτίωση και τη βιωσιμότητα των δασών¨, καθώς επίσης και στην αποκατάσταση των ζημιών.
Ακόμη υπογράμμισε ότι, από τα συνολικά κονδύλια των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ του Προγράμματος, το 1/3, δηλαδή ποσό 1.800.000.000 ευρώ είχε εκχωρηθεί στις Περιφέρειες και για δικής τους αρμοδιότητας έργα, ορισμένα εκ των οποίων έχουν να κάνουν με την προστασία των δασών, όπως π.χ. λιμνοδεξαμενές, δασικοί και αγροτικοί δρόμοι κλπ. Σημείωσε δε, ότι μόνον για αγροτικούς δρόμους, στο Πρόγραμμα είχαν ¨μπει¨ 45 εκατομμύρια, αλλά οι εργασίες γι’ αυτούς είναι οι μόνες που προχωρούν, κι’ αυτές ¨με βήματα χελώνας¨.
Το μεγάλο αυτό πρόγραμμα και, ειδικότερα για το συγκεκριμένο τεράστιο ζήτημα των δασικών καταστροφών, το μέτρο Μ8 θα μπορούσε, όχι μόνον να περιορίσει κατά μέγιστο μέρος τις ανυπολόγιστες ζημιές στα δάση μας και να τις αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό, αλλά και να δώσει πολλές θέσεις εργασίας ενισχύοντας οικονομικά τις ευάλωτες τοπικές κοινωνίες και κυρίως τους δασεργάτες. Όμως, όπως τόνισε ο Γιώργος Καρασμάνης, ακόμη – κοντά τέσσερα χρόνια – η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου δεν το έχει καν προκηρύξει! Με συνέπεια, τα 254 εκατομμύρια ευρώ να μένουν να ¨λιμνάζουν¨ στα συρτάρια των Βρυξελλών και τα δάση μας να μένουν κάθε χρόνο απροστάτευτα στο έλεος της φωτιάς!
Καταλήγοντας ο πρώην Υπουργός, ζήτησε από την πρόεδρο της Επιτροπής να καλέσει τις ηγεσίες των δύο συναρμόδιων Υπουργείων – Αγροτικής Ανάπτυξης για την προκήρυξη του μέτρου Μ8 και του συναρμόδιου για την υλοποίησή του Υπουργείου Περιβάλλοντος – να ευαισθητοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν ¨με ταχύτητα φωτός¨. Υπογραμμίζοντας ότι το Πρόγραμμα αυτό τελειώνει στις 31/12/2020 και ότι αν δεν προκηρυχθούν, αξιοποιηθούν και απορροφηθούν έγκαιρα τα κοινοτικά κονδύλια, θα χαθούν πολύτιμοι πόροι για την αποκατάσταση, την προστασία των δασών, τη βελτίωση και τη βιωσιμότητα του δασικού μας πλούτου!