Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Μικρό το ενδιαφέρον για Ομάδες Παραγωγών

Αναλυτικό ρεπορτάζ με όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή στο 663o φύλλο της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 25 Ιουλίου μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα.

Μικρό το ενδιαφέρον για Ομάδες Παραγωγών

4
0

Διαβάστε μερικά από τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda

Επικαιρότητα

Νέο μπέρδεμα με το Βιβλίο αγρεργατών, που θέλει ΑΤΑΚ για κάθε χωράφι. Σελ.8-9

Επενδύσεις

Μικρά έργα μεταποίησης και νέοι επιχειρηματίες τώρα στα Leader.  Σελ.19

Εμπορεύματα

Η άνοδος στο μαλακό περιμένουν να «γράψει» και στο σκληρό. Σελ. 35

 

Editorial

Όσο κι αν επαναλαμβάνεται και μάλιστα σε ευρεία κλίμακα τα τελευταία χρόνια, η διαδικασία παράδοσης της παραγωγής στο ελεύθερο εμπόριο με «ανοιχτές τιμές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, είναι ένα καινούργιο φαινόμενο.

Οι παλαιότεροι ξέρουν καλά ότι μετά την πρώτη εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας και παρά τις ελλιπείς υποδομές σε αποθηκευτικούς χώρους, προϊόντα ξηρού φορτίου, όπως είναι τα δημητριακά, το βαμβάκι, η σταφίδα και ο καπνός, παρέμειναν για καιρό στις αποθήκες των παραγωγών, πριν συμφωνηθεί η διάθεσή τους στο εμπόριο.

Με τον καιρό, η υπόθεση της συγκέντρωσης των αγροτικών προϊόντων πέρασε στους συνεταιρισμούς και ειδικότερα όσον αφορά τα δημητριακά (σιτάρι-καλαμπόκι) και το βαμβάκι, κεντρικό ρόλο παραλαβής και διακίνησης αυτών των προϊόντων ανέλαβε η ΚΥΔΕΠ. Όταν, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η ΚΥΔΕΠ άρχισε να φυλλοροεί, η διαδικασία αυτή πέρασε σταδιακά στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.  Δεν ήταν το ίδιο, καθώς οι Ενώσεις δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν μόνες τους εξαγωγές και υποχρεώνονταν συχνά  να ενδίδουν στις πιέσεις του εμπορίου και να πωλούν ακόμη και σε τιμές χαμηλότερες αυτών που είχαν υποσχεθεί στους παραγωγούς, γράφοντας ζημιές.

Η «μπάλα» χάθηκε ολοκληρωτικά, όταν, με τον καιρό, έφυγαν από το «παιχνίδι» και οι Ενώσεις. Έκτοτε, οι παραγωγοί, μη έχοντας προνοήσει για αποθηκευτικούς χώρους αλλά και μη διαθέτοντας οικονομικές αντοχές για διαφορετική διαχείριση της κατάστασης, σπεύδουν, ως πρόβατα επί σφαγή, να παραδώσουν ανοιχτά το προϊόν τους στο ιδιωτικό εμπόριο. Έτσι όμως, η διαπραγματευτική θέση των παραγωγών καθίσταται παντελώς αδύναμη, ενώ η δυνατότητα «χειραγώγησης» των τιμών από τον στενό κύκλο του εμπορίου ενισχύεται.

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία