BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Εξηγήσεις για τη μη προκήρυξη Leader και Συμβούλων ζητά η ΝΔ

Την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να προκηρυχθούν επιτέλους δύο σημαντικά Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, το Μέτρο 2 «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες» και το Μέτρο 19, τα δημοφιλή ιδιωτικά έργα Leader, ζητά με ερώτησή της στη Βουλή η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή.

4
0

Απευθυνόμενη στο νέο υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη, η Σερραία βουλευτής κάνει λόγο για «ενταφιασμό» των μεγάλων δυνατοτήτων, που θα μπορούσαν να προσφέρουν αυτά τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία στην Ελληνική ύπαιθρο και στους Έλληνες αγρότες. «Ενταφιασμό» λόγω της αβελτηρίας, της κωλυσιεργίας και των εσφαλμένων πολιτικών, που επιδείχθηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου 3,5 χρόνια τώρα. Την ίδια ώρα η κ. Αραμπατζή επισημαίνει, τον υπαρκτό κίνδυνο συσσώρευσης ανειλημμένων υποχρεώσεων στο ήδη απομειωμένο κατά 25%, ΠΑΑ 2021 - 2027, λόγω αυτής της πρακτικής των καθυστερήσεων, που ακολουθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στηλιτεύοντας δε τη μη ενεργοποίηση του Μέτρου των γεωργικών συμβούλων, Μέτρου απόλυτα χρήσιμου για τους αγρότες μας ενόψει της νέας ΚΑΠ 2021 - 2027, επισημαίνει ότι οφείλεται στην διοικητική ανεπάρκεια του ΕΛΓΟ.

Ενώ σε σχέση με το Leader  συμπληρώνει ότι «δεν έχει υπάρξει καμία νέα ένταξη μέχρι τώρα στα δημόσια έργα, μόλις σε δύο αναπτυξιακές έχουν ξεκινήσει οι αξιολογήσεις, στα δε ιδιωτικά έργα δεν έχει βγει απολύτως καμία προκήρυξη ενώ οι όποιες πληρωμές αφορούν ανειλημμένες υποχρεώσεις». Όπως τονίζει, «Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου είναι πρωτοφανείς ενώ τα προβλήματα στο πληροφοριακό σύστημα, το ΠΣΚΕ, παραμένουν».

Και όλα αυτά συμβαίνουν δυστυχώς σε δύο Μέτρα, που συμβάλλουν αποφασιστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στους οριζόντιους στόχους του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής αλλά και στην ανάπτυξη νέων μοντέλων επιχειρηματικότητας.

Ζητά ως εκ τούτου από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προκήρυξης των δύο Μέτρων, τους λόγους των πρωτοφανών καθυστερήσεων στην υλοποίηση του Leader και υπογραμμίζει την ανάγκη σχετικής επικοινωνίας με τις Ομάδες Τοπικής Δράσεις (ΟΔΤ) για τον εντοπισμό πιθανών λύσεων, που να στοχεύουν στην απλούστευση των υφιστάμενων διαδικασιών.

Αναλυτικά, η ερώτηση της κ. Αραμπατζή έχει ως εξής:

Θέμα: «Τι μέλλει γενέσθαι επιτέλους με τα Προγράμματα «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες» – Μ2» και Μ19 – «Leader»

Κύριε Υπουργέ,

Οι εσφαλμένες πολιτικές πρακτικές του προκατόχου σας κ. Αποστόλου, η αβελτηρία, η κωλυσιεργία του και η μερική διαχείριση των μέτρων του ΠΑΑ, οδηγούν αφενός στον ενταφιασμό των μεγάλων δυνατοτήτων που προσφέρει αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο στην Ελληνική Γεωργία και αφετέρου στον υπαρκτό κίνδυνο συσσώρευσης ανειλημμένων υποχρεώσεων στο ήδη απομειωμένο κατά 25%, ΠΑΑ 2021-2027.

Δύο εμβληματικά μέτρα του ΠΑΑ:

Α) το Μέτρο 2 «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες» στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις προϋπολογισμού 100.000.000 Ευρώ και

Β) το Μέτρο 19, η διαχρονικά από το 1991, πετυχημένη προσέγγιση Leader, προϋπολογισμού 400.000.000  Ευρώ,

παραμένουν για σχεδόν τριάμισι (3,5) χρόνια ανενεργά, παρά τις κατά καιρούς, διαβεβαιώσεις και τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις περί του αντιθέτου.

Η μη ενεργοποίηση του μέτρου των γεωργικών συμβούλων, μέτρου απόλυτα χρήσιμου για τους αγρότες μας ενόψει των νέων πολύπλοκων απαιτήσεων προς αυτούς από την νέα ΚΑΠ 2021-2027, οφείλεται στην αβελτηρία και διοικητική ανεπάρκεια του ΕΛΓΟ.

Ενώ αναφορικά με το Leader δεν έχει υπάρξει καμία νέα ένταξη μέχρι τώρα στα δημόσια έργα, μόλις σε δύο αναπτυξιακές έχουν ξεκινήσει οι αξιολογήσεις, στα δε ιδιωτικά έργα δεν έχει βγει απολύτως καμία προκήρυξη, ενώ οι όποιες πληρωμές αφορούν ανειλημμένες υποχρεώσεις. Πρωτοφανείς οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, ενώ τα προβλήματα στο πληροφοριακό σύστημα, το ΠΣΚΕ, παραμένουν.

Δεδομένου ότι:

- Και τα δύο μέτρα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, του αγροδιατροφικού συστήματος και στην ανάδειξη του πολυλειτουργικού χαρακτήρα των αγροτικών περιοχών.

- Επιπρόσθετα το μεν μέτρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών, μέσα από τις παρεχόμενες συμβουλές που σχετίζονται με το περιβάλλον και το κλίμα συμβάλλει άμεσα στην αειφορία του αγροδιατροφικού συστήματος, στους οριζόντιους στόχους του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής αλλά και στην ανάπτυξη νέων μοντέλων επιχειρηματικότητας με αξιοποίηση της έξυπνης και ψηφιακής γεωργίας

- Το δε πρόγραμμα Leader μέσω των ομάδων τοπικής δράσης (ΟΤΔ) σχεδιάζει και εφαρμόζει Στρατηγικές Τοπικής Ανάπτυξης, προσαρμοσμένες στις αντίστοιχες περιοχές τους

Ερωτάσθε κ. υπουργέ:

1. Ποιες θα είναι οι ενέργειες σας για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών από τον εποπτευόμενο από εσάς φορέα του ΕΛΓΟ,  που είναι και ο φορέας επιμόρφωσης και πιστοποίησης των Γεωργικών Συμβούλων;

2. Γνωρίζετε ότι σχεδόν τέσσερα (4) χρόνια από την έγκριση του ΠΑΑ 2014-2020 καμία αγροτική επιχείρηση μεταποίησης ή αγροτουρισμού ή κανένα δημόσιο έργο στην ελληνική ύπαιθρο δεν έχει λάβει οποιαδήποτε οικονομική στήριξη από το νέο πρόγραμμα LEADER;

3. Ποιός ο λόγος αυτών των πρωτοφανών καθυστερήσεων στην υλοποίηση του LEADER, όταν είναι σαφές ότι δεν ευθύνονται οι ομάδες τοπικής δράσης, αφού διαθέτουν δεκαετίες εμπειρίας στην υλοποίηση επιτυχών προγραμμάτων Leader;

4. Είναι στις προθέσεις σας η επικοινωνία με τις ΟΤΔ για τον εντοπισμό πιθανών λύσεων που να στοχεύουν στην απλούστευση των υφιστάμενων διαδικασιών;

5. Πότε επιτέλους θα προκηρύξετε αυτά τα δύο τόσο σημαντικά μέτρα του ΠΑΑ;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Αραμπατζή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία