BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Μόνο στα μεγάλα τιμολόγια εκχώρηση ενίσχυσης Σχεδίων Βελτίωσης

Συνεχίζονται ακόµα οι συζητήσεις γύρω από την υπόθεση της εκχώρησης ενίσχυσης προς εµπόρους και προµηθευτές δικαιούχων Σχεδίων Βελτίωσης, µε τις αρχές να εξετάζουν τώρα να δοθεί η δυνατότητα µόνο για αγορές που ξεπερνούν κάποιο συγκεκριµένο ποσό.

kentiki

Γιώργος Κοντονής

18
0

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ του Agronews, για παράδειγµα ένας επενδυτής δεν θα µπορεί να πάει τιµολόγια ύψους 2.000 ευρώ για εκχώρηση, κάτι που θα βάραινε και ιδιαίτερα το ζήτηµα της δηµιουργίας βάσης δεδοµένων µε εµπόρους µηχανηµάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση λέει το ρεπορτάζ, είναι πολύ πιθανό η σχετική βάση δεδοµένων (database) µε τους εµπόρους που θα επιτρέπεται η εκχώρηση την οποία πρέπει να φτιάξει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να έχει µόνο επιλεγµένες εταιρείες οι οποίες θα προκύπτουν και από τους οριστικούς φακέλους των επενδυτών.

άνειο µε εγγύηση την ενίσχυση

Ένα µεγάλο ζήτηµα που υπάρχει ακόµα σχετικά µε τη χρηµατοδότηση των δικαιούχων Προγραµµάτων, έχει να κάνει µε την εκχώρηση της επιδότησης προς τις τράπεζες έναντι τραπεζικού δανεισµού για την ολοκλήρωση του σχεδίου βελτίωσης η οποία, αντίθετα µε την περασµένη περίοδο, τώρα δεν επιτρεπόταν. Σύµφωνα µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη βρέθηκε τελικά η φόρµουλα να ξεπεραστεί αυτό το εµπόδιο, χωρίς να τροποποιηθεί ο κανονισµός του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριµένα ο υπουργός ανέφερε στη συνέντευξη τύπου της περασµένης Τετάρτης:

«Υπήρξε ζήτηµα µε την εκχώρηση της επιδότησης σε τραπεζικό ίδρυµα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Εκεί συζητώντας βρέθηκε η λύση και οι τράπεζες µπορούν οι ίδιες χωρίς να γίνεται απευθείας εκχώρηση της επιδότησης, να γίνεται δέσµευση του ποσού. Υπάρχει δηλαδή ο τρόπος που δεν θα γίνεται εκχώρηση της επιδότησης αλλά δέσµευσή της από την τράπεζα. Κάτι σαν ιδιωτικό συµφωνητικό µεταξύ δικαιούχου και τράπεζας. Μπορεί λοιπόν ο επενδυτής είτε αγρότης σε Σχέδιο Βελτίωσης, είτε ιδιώτης σε πρόγραµµα Μεταποίησης να εκµεταλλευτεί προκαταβολικά την επιδότηση, διαµέσου τράπεζας. Το λύσαµε µε τον τραπεζικό πυλώνα και αφήσαµε τον ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να πειράξουµε τον κανονισµό του.».

Θυµίζουµε πως η διάταξη για την εκχώρηση ενίσχυσης προς εµπόρους και προµηθευτές στα Προγράµµατα η οποία προβλέφθηκε στις αρχές του έτους αναφέρει: Για πράξεις του ΠΑΑ 2014-2020 δύναται ο δικαιούχος να αιτηθεί την καταβολή της ενίσχυσης από τον Οργανισµό Πληρωµής σε τρίτο πρόσωπο ορισµένο από αυτόν. Στις περιπτώσεις αυτές απατούνται τα ακόλουθα:

  • - Ο δικαιούχος έχει καταβάλλει το ποσό της ιδιωτικής συµµετοχής που αντιστοιχεί στη συγκεκριµένη δαπάνη.

  • - Οι πληρωµές διενεργούνται χωρίς καθυστέρηση προκαλούµενη από το τρίτο πρόσωπο.

  • - Ιδιωτικό συµφωνητικό µεταξύ δικαιούχου και του τρίτου προσώπου. Στο ιδιωτικό συµφωνητικό εκτός των λοιπών όρων θα περιλαµβάνεται και ο όρος της µη απαίτησης των ποσών που αφορούν σε µείωση του συνολικού αιτούµενου ποσού κατόπιν αποτελεσµάτων του διοικητικού ελέγχου, από τον οργανισµό πληρωµών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία