BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Ντρίπλες στην άμυνα για τα μόρια Σχεδίων Βελτίωσης, ίδια συμμετοχή

Οι ελιγµοί που προσπάθησαν κυρίως οι µεγάλες εκµεταλλεύσεις να κάνουν για την εξασφάλιση έξτρα µοριοδότησης των Σχεδίων Βελτίωσης, δύσκολα φαίνεται τελικά πως θα αποδώσουν, καθώς όσο οριστικοποιούνται όλο και πιο πολλές αιτήσεις φαίνεται πως µία βαθµολογία κοντά στη βάση δηλαδή γύρω στο 48-50 δεν θα είναι αρκετή, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, για ένταξη στο µέτρο.

sxedia-trakter1

Γιώργος Κοντονής

17
0

Για παράδειγµα, δυναµικές εκµεταλλεύσεις αροτραίων καλλιεργειών µε βαµβάκι ή ηλίανθο, οι οποίες ξεκινήσανε τις αιτήσεις µε το γνωστό «µειονέκτηµα» της απώλειας βαθµών λόγω µη ένταξης στον κλάδο προτεραιότητας των Προγραµµάτων, βρέθηκαν µε το ντεσαβαντάζ της υψηλής τυπικής απόδοσης που ξεφεύγει από το προνοµιούχο διάστηµα των 15.000-25.000 ευρώ.

Εκεί ουσιαστικά οι αγρότες για να αγοράσουν ένα ισχυρό τρακτέρ και ακριβά παρελκόµενα πρώτον δήλωσαν ότι θα βάλουν δέντρα και σε µερικές περιπτώσεις αρκετά στρέµµατα, δεύτερον ότι θα πάρουν µηχανήµατα καινοτοµίας και τρίτον προσπάθησαν να αποδείξουν κάλυψη ίδιας συµµετοχής, µε την τελευταία περίπτωση να κρίνεται µάλιστα η πιο δύσκολη.

Από την άλλη οι µεγάλες αγελαδοτροφικές εκµεταλλεύσεις γαλακτοπαραγωγής κυνηγάνε τα 50 µόρια που είναι στο όριο (τα 45 απλά καλύπτουν την ένταξη), µε τα ροµποτικά συστήµατα να είναι πρώτη επιλογή επένδυσης. Σηµειώνεται εδώ ενδεικτικά, πως σε ορισµένα γραφεία µελετητών ο µέσος όρος που κατά κύριο λόγο παίζει στη µοριοδότηση κυµαίνεται γύρω στα 68-72 µόρια.

Εξοικονόµηση πόρων από τα ίδια τα Σχέδια Βελτίωσης

Όσον αφορά τα διαθέσιµα κονδύλια των 316 εκατ. ευρώ τα οποία θεωρούνται λίγα για τον αριθµό των οριστικοποιήσεων που αναµένεται να είναι κοντά στις 15.000 οι αρµόδιες αρχές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εµφανίζονται καθησυχαστικές.

Συγκεκριµένα, στηρίζονται στο γεγονός ότι στην περασµένη προγραµµατική περίοδο παρατηρήθηκε µικρό επίπεδο υλοποίησης, αρκετές απεντάξεις και χαµηλή απορρόφηση κονδυλίων. ∆ηλαδή πιο απλά ζητήθηκαν πολλά λεφτά, και τελικά χρειάστηκαν λίγο πιο πάνω από τα µισά (53% απορροφητικότητα). Παράλληλα, οι αιτήσεις είχαν τελειώσει µέσα στο καλοκαίρι του 2011 ενώ οι πρώτες εγκρίσεις είχαν φτάσει στα χέρια των παραγωγών αρχές του 2013, όπου εντάχθηκαν τελικά όλοι επειδή είχαν περισσέψει κονδύλια από άλλα Μέτρα.

Παρόµοια πολιτική αναµένεται να ακολουθηθεί και τώρα. ∆ηλαδή εφόσον οι οριστικοποιήσεις τελειώσουν µέχρι το Νοέµβριο, φθινόπωρο του 2019 - αρχές 2020 θα ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις ανά Περιφέρεια, και τελικά κονδύλια που έχουν περισσέψει από άλλα Μέτρα θα περάσουν στα Σχέδια Βελτίωσης για να ενταχθούν όσο περισσότεροι γίνεται. Το θέµα είναι από εκεί και πέρα πόσοι θα υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους καθώς θα πρέπει να κάνουν ένα πρώτο αίτηµα πληρωµής µέσα στους 12 µήνες από την ένταξή τους, τουλάχιστον ίσο µε το 20% του προϋπολογισµού του φακέλου τους. Εκεί θα ξεκαθαρίσουν τα πράγµατα, µε τις αρχές να ποντάρουν σε εξοικονόµηση µέχρι και 100 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε παλαιότερες εκτιµήσεις (πριν ανοίξει η πρόσκληση) του προϊστάµενου της Μονάδας Επενδύσεων του υπουργείου, Ευθύµιου Τσιατούρα, από τροποποιήσεις και απεντάξεις, τα οποία ίσως µπορούν να χρησιµοποιηθούν για να εξυπηρετηθούν ορισµένοι επιλαχόντες. Σηµειώνεται εδώ ότι οι δικαιούχοι των Σχεδίων Βελτίωσης θα έχουν στη διάθεσή τους τρία χρόνια από την έγκριση του έργου τους για να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους, οπότε όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, ένας µεγάλος όγκος πληρωµών θα πραγµατοποιηθεί από τα (λιγότερα) κονδύλια της νέας προγραµµατικής περιόδου 2021-2027.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία