BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Ανταπάντηση ΣΕΑΜ σε Κασίμη για τα Σχέδια Βελτίωσης

Θέση στις αιχμές που άφησε ο γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης ότι η ανακοίνωση του ΣΕΑΜ για τα Σχέδια Βελτίωσης μπορεί να εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες, πήρε ο Σύνδεσμος, τονίζοντας ωστόσο πως πρόθεσή του είναι να μην υπάρξει περαιτέρω αντιπαράθεση.

mpalouktsis

Γιώργος Κοντονής

10
4

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΑΜ αναφέρει:

Ο ΣΕΑΜ δεν προτίθεται να αντιπαρατεθεί με την Γενική Γραμματεία του ΥΠΑΑΤ και προσωπικά με τον πολιτικό της προϊστάμενο κ. Κασίμη. Δεν μπορεί όμως να αφήσει αναπάντητα κάποια ερωτήματα με αιχμές που έθεσε ο ίδιος με ανακοίνωσή του:

  • -Το Δελτίο Τύπου του ΣΕΑΜ εκδόθηκε αμέσως μετά την συνάντηση που έγινε με τον ίδιο και τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής. Συνεπώς, γιατί έκπληξη ως προς τον χρόνο της δημοσιοποίησής του;

  • -Ο λόγος της ανακοίνωσης ήταν η έκφραση της απογοήτευσης και του προβληματισμού από τα «κακά μαντάτα» που η ίδια διαχειριστική αρχή μας επεφύλαξε για δύο φλέγοντα θέματα, όπως είναι η εκχώρηση της επιδότησης στον προμηθευτή και ο χρόνος έκδοσης των εγκρίσεων. Το πρώτο, κατά δήλωση του ίδιου του κ. Κασίμη ναυαγεί και το δεύτερο, επίσης κατά δήλωση του κ. Κασίμη εκτιμάται για τον Ιούλιο του 2019. Συνεπώς, γιατί έκπληξη ως προς την σκοπιμότητα;

  • -Αν αυτό που ενόχλησε τον κ. Κασίμη, είναι η εκτίμηση του ΣΕΑΜ ότι η πρόβλεψη του Υπουργείου για Ιούλιο του 2019, στην πράξη θα γίνει αρχές του 2020, στο χέρι της διαχειριστικής αρχής είναι να μας διαψεύσει ευχάριστα. Φαντάζομαι κανένας από όλους τους εμπλεκόμενους, αγρότες, μελετητές, προμηθευτές, δεν θα δυσαρεστηθεί αν οι εγκρίσεις βγουν νωρίτερα, όπως τώρα επικαλείται ο κ. Κασίμης. Και μακάρι να εφαρμοστεί τελικώς και η εκχώρηση της επιδότησης στον προμηθευτή, κάτι που, υπενθυμίζουμε, περιλαμβάνεται στην επίσημη Υπουργική απόφαση 2639/27-3-2018.

  • -Θα θέλαμε να προσπεράσουμε ασχολίαστη τη δήλωση του κ Κασίμη «.. οι δεσμεύσεις της Γενικής Γραμματείας έχουν τηρηθεί στο ακέραιο αναφορικά με τους χρόνους ενεργοποίησης του μέτρου, θεσμικής προετοιμασίας και προκήρυξής του»!!! Όπως αναφέρει και ο ίδιος, πράγματι οι φορείς του αγροτικού χώρου και μνήμη έχουν και γνωρίζουν...

Κλείνοντας την σύντομη παρέμβασή μας θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Κασίμη ότι ο ΣΕΑΜ είναι ένας κλαδικός επιχειρηματικός φορέας, που δεν πολιτικοποιεί τα προβλήματά του, παρόλο που αυτά προέρχονται στο σύνολό τους, διαχρονικά και διακομματικά, από ολιγωρίες, καθυστερήσεις και αδιαφορία της Πολιτείας. Και επαναλαμβάνουμε καλοπροαίρετα και χωρίς καμιά διάθεση αντιπαράθεσης, για άλλη μια φορά, την διάθεσή μας να συμβάλουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην έγκαιρη, αξιόπιστη και αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης.

Η αρχική απάντηση του κ. Κασίμη είχε ως εξής:

Έκπληξη αλλά και προβληματισμό ως προς τον χρόνο και την σκοπιμότητά της, δημιουργεί η ανακοίνωση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση που είχαμε στις 10/10 με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης του μέτρου 4.1 “Σχέδια Βελτίωσης” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020).

Και αυτό γιατί τα όσα σε αυτήν αναφέρονται ως «άκρως απογοητευτικά συμπεράσματα» του ΣΕΑΜ, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα και κυρίως την ουσία της συγκεκριμένης συνάντησης, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται ως θέσεις του Υπουργείου, εκτιμήσεις και φόβοι που διατυπώθηκαν από τον ίδιο τον ΣΕΑΜ, και που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους βεβαίως.

Τα «συμπεράσματα» του ΣΕΑΜ δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις και προκαλούν εύλογα ερωτήματα, όταν μάλιστα στη μέχρι σήμερα συνεργασία μας ο προγραμματισμός και οι δεσμεύσεις της Γενικής Γραμματείας έχουν τηρηθεί στο ακέραιο αναφορικά τόσο με τους χρόνους ενεργοποίησης του μέτρου, θεσμικής προετοιμασίας και προκήρυξής του, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, αλλά και ως προς την καταβολή κάθε προσπάθειας αξιοποίησης της δυνατότητας εκχώρησης της ενίσχυσης σε τρίτους μέσα από την σχετική τροποποίηση τόσο του ΠΑΑ όσο και του θεσμικού πλαισίου του μέτρου. Οι δυσκολίες υλοποίησης της πρωτοβουλίας αυτής, δεν βαρύνουν την Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και αυτό είναι πλέον γνωστό.

Επιπλέον, σχετικά με την αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης στα «Σχέδια Βελτίωσης» που υποβλήθηκαν, στη συνάντηση εκφράστηκε ξεκάθαρα η πολιτική μας βούληση για την κατά το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωσή της σε σχέση μάλιστα με τους χρόνους που απαιτούνταν στο παρελθόν. Η αισιοδοξία αυτή, όπως αναφέρθηκε, είναι βάσιμη και στηρίζεται αφενός στην υποστήριξη του πληροφοριακού συστήματος και αφετέρου στο γεγονός ότι το μέτρο έχει εκχωρηθεί στις Περιφέρειες και συνεπώς οι χρόνοι ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αφορούν κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά και αποτελούν συνάρτηση του όγκου των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί σε κάθε μία. Επισημάνθηκε επίσης ότι για τους λόγους αυτούς η έκδοση των αποτελεσμάτων θα είναι σταδιακή και θα ξεκινήσει τους αμέσως επόμενους μήνες για Περιφέρειες με μικρότερο όγκο αιτήσεων. Τονίστηκε μάλιστα ότι η Γενική Γραμματεία έχει εγκαίρως μεριμνήσει για την διάθεση τεχνικής βοήθειας σε όλες τις Περιφέρειες ώστε να επιταχυνθεί περαιτέρω η διαδικασία.

Προφανώς, όπως απορρέει από την ανακοίνωση του ΣΕΑΜ, όλα τα παραπάνω δεν συνιστούν λόγο αισιοδοξίας αλλά απαισιοδοξίας ως προς την πρόοδο που έχει συντελεστεί, τις προσπάθειες που μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί αλλά και τις ενέργειες που μεθοδικά έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται.

Εύλογα απορεί κανείς, λοιπόν, γιατί ο ΣΕΑΜ επιλέγει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να προκαλέσει ένα αρνητικό κλίμα και γιατί επιχειρεί την απαξίωση της προσπάθειας που καταβάλλεται, όχι μόνο από το Υπουργείο και τη Γενική Γραμματεία ειδικότερα, αλλά από όλους τους θεσμικούς και παραγωγικούς συντελεστές - Περιφέρειες, Υπηρεσίες, Επιστημονικούς Φορείς και κυρίως τους Αγρότες - που εμπλέκονται σε ένα τόσο δυναμικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα όπως τα «Σχέδια Βελτίωσης».

Όπως και να ‘χει, ένα είναι βέβαιον, οι φορείς του αγροτικού χώρου και μνήμη έχουν και γνωρίζουν να εκτιμούν την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των «Σχεδίων Βελτίωσης» αλλά και των υπολοίπων μέτρων του ΠΑΑ.



Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Εγκρίσεις από το 2020 στα Σχέδια Βελτίωσης, ναυάγησε η εκχώρηση ενίσχυσης λέει ο ΣΕΑΜ

Η άρνηση για την εκχώρηση της επιδότησης από τον δικαιούχο στον προμηθευτή και οι εκτιμήσεις πως οι αιτήσεις θα εγκριθούν από το 2020 στα Σχέδια Βελτίωσης, ήταν τα δύο βασικά προβλήματα που προέκυψαν από τη συνάντηση του ΣΕΑΜ με τον γενικό γραμματέα Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη, την περασμένη Τετάρτη.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει πως ήδη επικρατεί μεγάλος προβληματισμός και αναστάτωση στα μέλη του που μετά από τόσα χρόνια ανυπαρξίας πωλήσεων και συνεχούς ταμιακής «αιμορραγίας», αδυνατούν πλέον να χρηματοδοτήσουν τους υποψήφιους αγοραστές.

Με τις παραπάνω εξελίξεις, λέει ο ΣΕΑΜ, η κατάσταση στον κλάδο επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, η ανάκαμψη της αγοράς αναβάλλεται για άλλο ένα χρόνο και τα μέλη μας θα πρέπει να φανούν για άλλη μια φορά ασυνεπή απέναντι στα εργοστάσια, στα οποία συνεχώς δίνουν προβλέψεις και συνεχώς εκτίθενται.

Τις επόμενες ημέρες μάλιστα, είναι πιθανόν να γίνει έκτακτη συνάντηση των μελών του για να συνεκτιμηθεί η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και να παρθούν αποφάσεις.

Αναλυτικότερα, ο ΣΕΑΜ σε σχετική ενημέρωση αναφέρει:

Πραγματοποιήθηκε χθες η προγραμματισμένη συνάντηση του ΣΕΑΜ με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Χαράλαμπο Κασίμη, που είχε ως κυρίαρχο στόχο την ενημέρωση του Συνδέσμου για την εξέλιξη του μέτρου 4.1 του ΠΑΑ 2014-2020 (Σχέδια Βελτίωσης). Τον ΣΕΑΜ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Σάββας Μπαλουκτσής, ο Γενικός Γραμματέας κ. Παναγιώτης Κατσαρός, ο Ταμίας κ. Κώστας Κορίζης και η Διευθύντρια του Συνδέσμου κα Κατερίνα Σκαρλάτου. Τον κ. Κασίμη πλαισίωσαν τα αρμόδια στελέχη της Διαχειριστικής αρχής.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την συνάντηση ήταν άκρως απογοητευτικά για την εξέλιξη των «πολυθρύλητων» Σχεδίων Βελτίωσης και ήδη επικρατεί μεγάλος προβληματισμός και αναστάτωση στα μέλη του Συνδέσμου.

Δύο ήταν τα βασικά προβλήματα που προέκυψαν από την συνάντηση: το ένα αφορά τον εκτιμώμενο χρόνο που απαιτείται για την αξιολόγηση των αιτήσεων και την έκδοση των εγκρίσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διαχειριστικής αρχής, αυτές δεν προβλέπεται να εκδοθούν πριν τον Ιούλιο του 2019! Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι οι εκτιμήσεις του Υπουργείου μέχρι σήμερα για τις προηγούμενες φάσεις του προγράμματος διαψεύστηκαν παταγωδώς, υπάρχει ο φόβος ότι και το 2019 θα χαθεί ολόκληρο και ουσιαστικά οι εγκρίσεις θα οριστικοποιηθούν και θα αρχίσουν να υλοποιούνται το 2020! Δικαιώνονται δυστυχώς οι φόβοι του ΣΕΑΜ που είχαν εκφραστεί δημόσια, ότι με τις συνεχείς παρατάσεις (6 συνολικά!) στην υποβολή των αιτήσεων, δημιουργήθηκε ένας τεράστιος και δυσκίνητος όγκος αιτημάτων, που απαιτεί χρόνο, εργατοώρες και πρόσθετο κόστος για να αξιολογηθεί. Δυστυχώς οι πάσης φύσεως σκοπιμότητες (οικονομικές, συντεχνιακές και πολιτικές) επισκιάζουν την ουσία και την ομαλή ροή του προγράμματος.

Το δεύτερο και ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η πληροφορία που δόθηκε από τον Γενικό Γραμματέα ότι τελικώς «ναυαγεί» η εκχώρηση της επιδότησης από τον δικαιούχο στον προμηθευτή. Ένα πάγιο αίτημα του κλάδου, που έγινε αποδεκτό και συμπεριλήφθηκε στην Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο πρώην Υπουργός κ. Αποστόλου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ επικαλείται «δυσκολίες» στην εφαρμογή του και αρνείται την υλοποίησή του! Αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην χρηματοδότηση των επενδύσεων και στην υλοποίηση των προγραμμάτων, διότι, ως γνωστόν, απαιτείται η 100% εξόφληση της επένδυσης για την εκταμίευση των επιδοτήσεων. Και τα μέλη του ΣΕΑΜ, μετά από τόσα χρόνια ανυπαρξίας πωλήσεων και συνεχούς ταμιακής «αιμορραγίας», αδυνατούν πλέον να χρηματοδοτήσουν τους υποψήφιους αγοραστές.

Με τις παραπάνω εξελίξεις, η κατάσταση στον κλάδο επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, η ανάκαμψη της αγοράς αναβάλλεται για άλλο ένα χρόνο και τα μέλη μας θα πρέπει να φανούν για άλλη μια φορά ασυνεπή απέναντι στα εργοστάσια, στα οποία συνεχώς δίνουν προβλέψεις και συνεχώς εκτίθενται.

Τις επόμενες ημέρες, είναι πιθανόν να γίνει έκτακτη συνάντηση των μελών του ΣΕΑΜ για να συνεκτιμηθεί η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και να παρθούν αποφάσεις.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

16-10-2018 11:20Φώτης

Τα πράγματα είναι απλά. Έγκριση στα σχέδια βελτίωσης και αγορά μηχανηματωμ από το εξωτερικό. Ανακοινώσεις να κλείσουν τα σχέδια, ανακοινώσεις να αξιολογηθούν γρήγορα! Είναι βαθυά η τσέπη βλέπεις. Εγώ ήδη το έκανα

Απάντηση

16-10-2018 10:12Sokratis

Όσον αφορά τις επικρίσεις του ΣΕΑΜ για τις παρατάσεις, να ξεκαθαρίσουμε τα εξής για να ξέρουμε όλα τα δεδομένα. 1. Για να πάρεις κωδικό κατάθεσης θα έπρεπε να το έχεις κάνει μέχρι 5 Ιουνίου 2018. Οσοι αποφάσισαν μετά απο αυτή την ημερομηνία να κάνουν σχέδιο δέν μπορούσαν αν δεν είχαν ανοίξει κωδικό μέχρι τότε. 2. Οι επόμενες παρατάσεις που δόθηκαν ήταν συνεπώς για επεξεργασία των ήδη ανοιγμένων κωδικών και δίνονταν ύστερα απο αίτηση κυρίως του ΓΕΩΤΕΕ που "άκουγε" την αγορά των σχεδίων και κυρίως μελετητών και αγροτών που φέτος στο ίδιο διάστημα είχαν προκήρυξη και υλοποίηση άλλων προγραμμάτων και συνταξη - επίβλεψη της αίτησης ΟΣΔΕ (ΑΕΕ 2018). 3. Ο ΣΕΑΜ είναι που υποστήριζε για να γίνονται πολλές αιτήσεις σχεδίων βελτίωσης και συνεπώς πολλές πωλήσεις τρακτέρ. Τώρα γιατί διαμαρτύρεται οτι κατατέθηκαν πολλές αιτήσεις μετά τις συνεχόμενες παρατάσεις;

Απάντηση

15-10-2018 14:20Παλιός Αγρότης

Πάντως πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον για σχέδια βελτίωσης τόσο μεγάλο που πραγματικά δεν το περίμενα. Ευτυχώς έκανα μικρό σχέδιο και έχω αρκετά μόρια για να είμαι σίγουρα μέσα. Ένας στους τρεις λοιπόν θα εγκριθεί με βάση τα κονδύλια. Ναι μεν σίγουρα θα υπάρξει και μεταφορά κονδυλίων από άλλα προγράμματα για τους επιλαχόντες αλλά αν έχουμε αλλαγή κυβέρνησης το πιο πιθανό είναι τα κονδύλια αυτά να πάνε σε τσέπες άλλωστε οι άλλοι είναι τρεισήμισι χρόνια χωρίς μάσα τους αγρότες θα κοιτάξουν ή την πάρτη τους;

Απάντηση

15-10-2018 14:19Παλιός Αγρότης

Οι επικρίσεις του ΣΕΑΜ είτε κρύβουν πολιτικές σκοπιμότητες είτε προσπαθούν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να τους κάνει όλα όσα ζητάνε με αυτή την έμμεση πίεση. Πάντως και η δική μου πληροφόρηση από τη δική μου περιφέρεια συμπίπτει με την άποψη του κ.Κασίμη. Οι αξιολογητές των σχεδίων βελτίωσης ήδη έχουν αποφασιστεί ενώ έχει γίνει και η κατάλληλη προετοιμασία ώστε οι εγκρίσεις να τρέξουν γρήγορα. Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως μετά την άνοιξη θα έχουμε θετικές εξελίξεις και αποτελέσματα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία