Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Σχέδιο να στοχεύσουν κυρίως στους νέους αγρότες τα μικροδάνεια

kentiki

Γιώργος Κοντονής

0
0

Την ενεργοποίηση του εργαλείου Μικροπιστώσεων κυρίως για νέους αγρότες και όσους αλλάζουν το  καλλιεργητικό τους µοντέλο ή ακολουθούν νέες πρακτικές στις εκµεταλλεύσεις τους φαίνεται πως εξετάζεται από τις αρχές, σύμφωνα σύµφωνα µε τα «θέλω» που έχουν εκφράσει κάποιες τράπεζες προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων  για το σχεδιασμό του εργαλείου αυτού. 

Συγκεκριµένα, βάσει της εισήγησης µίας εκ των συστηµικών τραπεζών προτείνεται τα δάνεια αυτά που φτάνουν µέχρι τα 25.000 ευρώ να προωθούνται σε νέους αγρότες και/ή σε όσους αλλάζουν το καλλιεργητικό τους µοντέλο ή ακολουθούν νέες πρακτικές στις εκµεταλλεύσεις τους. Επιπλέον, αυτό που φαίνεται να έχει ζητηθεί, σύµφωνα πάντα µε την ΕΤΕπ, είναι τελικά οι µικροπιστώσεις να καλύπτουν το 60% του επιτοκίου και όχι το 50%.

Μέριµνα και για το ήδη υπάρχον χαρτοφυλάκιο

Συµπληρωµατικά µε την Κάρτα του Αγρότη και τα προγράµµατα συµβολαιακής γεωργίας, σχεδιάζεται να λειτουργεί το εργαλείο Μικροπιστώσεων, ενώ υπάρχει η πιθανότητα ενσωµάτωσης των όρων και των κονδυλίων
του νέου αυτού εργαλείου, στο ήδη υπάρχον χαρτοφυλάκιο δανείων ρευστότητας που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες.

Τις παραπάνω προτάσεις έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς τις ελληνικές αρχές και τράπεζες, καθώς όπως αναφέρει: «Θα έχει ενδιαφέρον να προβλεφθεί η δυνατότητα της τράπεζας να έχει την ευελιξία να ενσωµατώσει τα υπάρχοντα δάνεια κεφαλαίου κίνησης στους παραγωγούς στο πλαίσιο και τον µηχανισµό του χρηµατοπιστωτικού µέσου εντός των ορίων που καθορίζονται στον κανονισµό Omnibus». Υπενθυµίζεται πως στη συνάντηση του γενικού γραµµατέα Κοινοτικών Πόρων Χαράλαµπου Κασίµη µε τις τράπεζες την περασµένη εβδοµάδα, ο γενικός είχε τονίσει πως απαιτείται συνολική αναθεώρηση του υφιστάµενου χρηµατοπιστωτικού συστήµατος στον αγροδιατροφικό τοµέα.

Τα δύο εργαλεία χρηµατοδότησης που θα ενεργοποιηθούν

Σύµφωνα µε τα όσα έχουν γίνει γνωστά, τα δύο εργαλεία που θα ενεργοποιηθούν είναι το «Μικροδανείων» και το «Εγγυήσεων» για συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων άνω των 500 εκατ. ευρώ. Στο εργαλείο µικροδανείων εγγυητής στα δάνεια και για το µισό χαρτοφυλάκιο που θα στηθεί θα είναι το ταµείο των Προγραµµάτων. Αφορά όλους τους αγρότες φυσικά πρόσωπα και τις πολύ µικρές µεταποιητικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τοµέα. Εφόσον ο ενδιαφερόµενος έχει συµµετοχή στα Προγράµµατα και θέλει µε το δάνειο αυτό να χρηµατοδοτήσει την επένδυσή του για την οποία λαµβάνει ήδη ενίσχυση, τότε η εν λόγω ενίσχυση µειώνεται κατά το «Ακαθάριστο Ισοδύναµο Ενίσχυσης», το οποίο είναι ίσο µε τον τόκο που «γλυτώνει». Το ποσό που µπορεί να εξασφαλιστεί µέσω του µικροδανείου µπορεί να φτάσει

τα 25.000 ευρώ, και µπορεί να χρησιµοποιηθεί για επενδυτικούς λόγους ή λόγους ρευστότητας.

Το επιτόκιο θα είναι ίσο µε το µισό του εµπορικού επιτοκίου που προσφέρει η αγορά (π.χ αντί για 7% θα πληρώνει επιτόκιο 3,5%) και επιχειρείται να µην χρειάζονται εξασφαλίσεις από πλευράς αγρότη, καθώς ουσιαστικά µιλάµε για µικροποσά. ∆ιαχειριστής του Ταµείου µικροπιστώσεων σχεδιάζεται να είναι το ΕΤΕΑΝ.

Το εργαλείο «εγγύησης πρώτης ζηµιάς χαρτοφυλακίου», το οποίο αφορά δάνεια µεγαλύτερα από 25.000 ευρώ, βρίσκεται επίσης στο στάδιο της προετοιµασίας. Αυτό θα «τρέξει» µέσω του Ευρωπαϊκού Ταµείου Επενδύσεων (ΕΤΕ) και σχεδιάζεται προσφέρει την ευκαιρία για χαµηλότοκα δάνεια.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία