BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Δάνεια 3 δις και για την αγροδιατροφή από Eurobank

Έμπρακτη στήριξη στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στις διεθνείς αγορές υποσχέθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, προαναγγέλλοντας, για το 2019, τη χορήγηση δανείων από την τράπεζα που θα υπερβούν το ποσό των 3 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 2,5 δισ. ευρώ, κατά το τρέχον έτος.

karavias_eurobank_F

Λεωνίδας Λιάμης

26
0

«Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, διατυπώνεται συχνά η εκτίμηση ότι οι τράπεζες δεν παρέχουν επαρκή χρηματοδότηση, ωστόσο θέλω να σας θυμίσω πως έχω δεσμευτεί επανειλημμένα ότι δεν θα έρθει στην Τράπεζα κανένα επιχειρηματικό σχέδιο με καλές προοπτικές και ορθή στόχευση και δεν θα βρεθεί τρόπος να χρηματοδοτηθεί», επισήμανε και έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η προσέγγιση αυτή αφορά αδιακρίτως τις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις και «δεν είναι απλά λόγια».




Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί περιφέρεια πρώτης επιλογής για την ανάπτυξη των εργασιών της Τράπεζας, ενώ σημείωσε πως ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη για το 3ο Go In Thessaloniki Forum, είναι γιατί στην περιοχή και στη Βόρεια Ελλάδα εν γένει οι επιχειρήσεις είναι περισσότερο εξωστρεφείς και προάγουν τις εξαγωγές. «Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε με τους επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε, τόσο με χρηματοδοτήσεις, όσο και με άλλα τραπεζικά προϊόντα και να δούμε πώς θα αναπτύξουν τις δικές τους εργασίες», είπε χαρακτηριστικά και δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως μέσω της πρωτοβουλίας του Go International που έχει αναλάβει η Eurobank «ήρθαν στη Θεσσαλονίκη 60 διεθνείς εισαγωγείς από 20 χώρες και εκπρόσωποι τραπεζών από 14 χώρες του κόσμου, για να κάνουν πάνω από 3.000 B2B επιχειρηματικά ραντεβού και να αναζητήσουν τρόπους συνεργασίας».

Ο επικεφαλής της Eurobank έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στον παράγοντα εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα, τονίζοντας πως η αναταραχή που βιώνουν οι ελληνικές τράπεζες στο Χρηματιστήριο, είναι το αποτέλεσμα εξωγενών παραγόντων και κυρίως έχει να κάνει με τον αντίκτυπο των όσων συμβαίνουν στην Ιταλία και στην Τουρκία. «Το γεγονός ότι σήμερα βρίσκονται εδώ εκπρόσωποι τόσων πολλών και τόσο μεγάλων τραπεζών από όλο τον κόσμο, αν μη τι άλλο είναι μια απτή ένδειξη εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό μας σύστημα», είπε.

Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος

Στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας, κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών της κρίσης, με αιχμή, μάλιστα, τον αγροδιατροφικό τομέα, αποδείχθηκε ο κλάδος των εξαγωγών, ο οποίος συνεχίζει και φέτος τη δυναμική του πορεία και όλα δείχνουν πως θα «σπάσει το φράγμα» των 33 δισ. ευρώ, επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, δρ Γιώργος Κωνσταντόπουλος,, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Κατορθώσαμε με λιγότερα, να πετύχουμε περισσότερα».

Μιλώντας από το βήμα του 3ου Go In Thessaloniki Forum, που οργάνωσε ο όμιλος της Eurobank, ο επικεφαλής των βορειοελλαδιτών εξαγωγέων υποστήριξε με στοιχεία πως μεταξύ του 2008 και του 2017, όταν το ΑΕΠ της χώρας υπέστη «σοκαριστικό πλήγμα», χάνοντας περίπου το 25% της αξίας του, την οικονομία τη στήριξαν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις.

«Στη διάρκεια της κρίσης οι εξαγωγές της χώρας μας ενισχύθηκαν κατά 35,4% φτάνοντας την επίδοση - ρεκόρ των 28,8 δισ. ευρώ το 2017, ενώ ιδιαίτερα ευοίωνες είναι οι ενδείξεις του τρέχοντος έτους», ανέφερε και σημείωσε ότι ρόλο «ατμομηχανής» στις επιδόσεις αυτές, διαδραμάτισε ο τομέας της αγροδιατροφής.

Επικαλούμενος σχετικά στατιστικά δεδομένα που επεξεργάστηκε για το ΣΕΒΕ το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών, εξήγησε ότι στην επίμαχη δεκαετία οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων σημείωσαν άνοδο 35,4%, ενώ το μερίδιό τους στο σύνολο των εξαγωγών ξεπερνάει το 20%. «Πρέπει, κατά συνέπεια, να εστιάσουμε σε κλάδους, οι οποίοι παρουσιάζουν αυξημένη διεθνή ζήτηση όπως ο αγροδιατροφικός, αλλά και να εξετάσουμε τα αίτια που οδήγησαν στην ύφεση άλλων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, για να τους ενισχύσουμε αντίστοιχα», τόνισε.

Παρά τις θετικές επιδόσεις ωστόσο, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών κι υπηρεσιών είναι λιγότερο από το ήμισυ του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς για το 2017 ανέρχεται σε μόλις 16% έναντι 34% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Επομένως, πρέπει να αυξήσουμε το ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών και να υιοθετήσουμε μία εξωστρεφή στρατηγική σε εθνικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο», ανέφερε και εκτίμησε πως η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στο μοντέλο «Παράγω κι Εξάγω», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της παραγωγής και της υψηλής προστιθέμενης αξίας.

«Οι εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας είναι πολλές, γι’ αυτό πρέπει να παρέχουμε κίνητρα σε όλους τους τομείς της οικονομίας να αναπτύξουν τη διεθνή τους δραστηριότητα και μέσω αυτής να συνεχίσουν, αλλά και να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή τους», είπε ο δρ Κωνσταντόπουλος και συνεχάρη τον όμιλο της Eurobank «για τη σημαντική πρωτοβουλία του προγράμματος επιχειρηματικών αποστολών Go International, που ως ιδέα γεννήθηκε το 2009 από τις τότε διοικήσεις της Τράπεζας και του ΣΕΒΕ και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2010 στο Βουκουρέστι με συντονιστή φορέα τον ΣΕΒΕ».

Πρώτη η Κεντρική Μακεδονία σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας υποστήριξε πως «ως περιφέρεια τα πήγαμε καλά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αυξάνοντας τις εξαγωγές μας σε ποσοστό 50%, όταν ο εθνικός μέσος όρος ήταν στο 30%».

Εστιάζοντας ειδικότερα στον αγροδιατροφικό τομέα, που αποτελεί το ισχυρό χαρτί της Περιφέρεια, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι η Κεντρική Μακεδονία «είναι η πρώτη σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, καθώς εδώ παράγεται σχεδόν το 25% της εθνικής παραγωγής του εγχώριου πρωτογενούς τομέα. Για αυτό ακριβώς ως διοίκηση της Περιφέρειας έχουμε επιλέξει συνειδητά να ενισχύουμε τον κλάδο μέσα από σειρά δράσεων όπως είναι η αγροδιατροφική σύμπραξη και η πρωτοβουλία για τη στήριξη της μακεδονικής κουζίνας».

Υπενθυμίζεται, ότι η επιχειρηματική αποστολή «Go in Thessaloniki», στην οποία εντάσσεται και το «Go in Thessaloniki Forum», ξεκίνησε τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 14 Νοεμβρίου με τη σφραγίδα του διεθνούς ψηφιακού δικτύου επιχειρηματικής διασύνδεσης «Trade Club Alliance».

Στην αποστολή συμμετέχουν κορυφαία ξένα τραπεζικά στελέχη από 14 τραπεζικούς ομίλους, με παρουσία σε 50 χώρες. Η επιχειρηματική αποστολή στη Θεσσαλονίκη είναι η 3η κατά σειρά που οργανώνεται στη χώρα μας, μετά την Αθήνα και την Κρήτη και δίνει σε περισσότερους από 120 εξαγωγείς τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με μεγάλους διεθνείς αγοραστές από τις χώρες Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κύπρο, Μαλαισία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Ταϊλάνδη και Φινλανδία.


Ακολουθεί το δελτίο Τύπου για την εκδήλωση:

Με τη σφραγίδα του Trade Club Alliance, του διεθνούς ψηφιακού δικτύου επιχειρηματικής διασύνδεσης και με τη συμμετοχή κορυφαίων ξένων τραπεζικών στελεχών, από 14 τραπεζικούς ομίλους, με παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες, ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 η επιχειρηματική αποστολή Go In Thessaloniki που διοργανώνει η Eurobank, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Πρόγραμμα Επιχειρηματικών Αποστολών Go International».


Trade Club Alliance

Με τη σφραγίδα του Trade Club Alliance, του διεθνούς ψηφιακού δικτύου επιχειρηματικής διασύνδεσης και με τη συμμετοχή κορυφαίων ξένων τραπεζικών στελεχών, από 14 τραπεζικούς ομίλους, με παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες, ξεκίνησε την Δευτέρα 12/11 και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 η επιχειρηματική αποστολή Go In Thessaloniki που διοργανώνει η Eurobank, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Πρόγραμμα Επιχειρηματικών Αποστολών Go International».

 Το Go In Thessaloniki υποστηρίζεται φέτος και με πλήθος συμμετοχών από το Trade Club Alliance, ενώ η επιλογή της Θεσσαλονίκης επιδιώκει να αναδείξει τη δυναμική της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ελλάδα και τις ισχυρές αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, περισσότερες από 3.000 προκαθορισμένες συναντήσεις B2B μεταξύ Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών ξεκίνησαν σήμερα το πρωί και θα διαρκέσουν ως και την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018. Η πλειονότητα των ξένων αγοραστών έχει προταθεί από τις τράπεζες του Trade Club Alliance και προέρχεται από το πελατολόγιό τους. Πέραν των 60 ξένων αγοραστών που έχουν φυσική παρουσία στη Θεσσαλονίκη, 80 ακόμα επιχειρήσεις από το εξωτερικό εκπροσωπούνται στις συναντήσεις από τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται, μέσω της υπηρεσίας Trade Corridor.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, οι Αναπληρωτές Διευθύνοντες Σύμβουλοι, κ.κ. Σταύρος Ιωάννου, Θεόδωρος Καλαντώνης, Κωνσταντίνος Βασιλείου, και υψηλόβαθμα στελέχη της Διοίκησης υποδέχθηκαν στη Θεσσαλονίκη τους εκπροσώπους των ξένων τραπεζών και δεκάδες επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, οι οποίοι συμμετείχαν επίσης στο Forum που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος.

Στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φ. Καραβίας, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, διατυπώνεται συχνά η εκτίμηση ότι οι τράπεζες δεν παρέχουν επαρκή χρηματοδότηση, ενώ πρόσφατα, μια αναταραχή, κυρίως χρηματιστηριακού χαρακτήρα, μολονότι ήταν εξωγενούς χαρακτήρα, αναζωπύρωσε τη συζήτηση γύρω από τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών» σημείωσε και τόνισε: «Στο ζήτημα της εμπιστοσύνης απαντά η παρουσία, σε αυτή την αίθουσα σήμερα, των εκπροσώπων σημαντικών ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που επιλέγουν ως εταίρο σε διεθνές πλαίσιο τη Eurobank και μιλούν, όχι με λόγια, αλλά με την υπογραφή τους σε συμφωνίες μακροπρόθεσμης συνεργασίας. Τους ευχαριστώ για άλλη μια φορά και ξέρουν πως θα τιμήσουμε και θα ανταποδώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη. Σε ό, τι αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, γι΄ αυτό ακριβώς ήρθαμε στη Θεσσαλονίκη και δεσμεύομαι ότι είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε από κοινού τους σχεδιασμούς και τις φιλοδοξίες της κάθε επιχείρησης».

Την κεντρική ομιλία στο Forum πραγματοποίησε ο κ. Francis (Frank) Kelly, Managing Director  & Head Government & Public Affairs Americas της Deutsche Bank, με θέμα «Political Risk and the Global Markets: Key Risks and Opportunities in 2019 and Beyond (Ο πολιτικός κίνδυνος και οι Διεθνείς Αγορές: Κίνδυνοι και Ευκαιρίες από το 2019 και μετέπειτα)».

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ του κ. Fr. Kelly και του κ. Τάσου Αναστασάτου, Επικεφαλής Οικονομολόγου του Ομίλου Eurobank, στην οποία αναπτύχθηκαν οι επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έμφαση στα ζητήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της ενεργειακής διπλωματίας στην περιοχή, το ρόλο της Τουρκίας και το μεταναστευτικό.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, ενώ, εκ των συνδιοργανωτών, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι «η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου δύναται να αποτελέσει τον πιο σημαντικό παράγοντα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το Go In Thessaloniki, μία πρωτοποριακή συνεργασία της Eurobank με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), ως συντονιστή, και άλλους επιχειρηματικούς φορείς, δίνει την ευκαιρία στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις να αναπτύξουν το διεθνές δίκτυο συνεργασίας τους και να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, βοηθώντας ουσιαστικά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας μας».

Ο Πρόεδρος του Trade Club Alliance & επικεφαλής Διεθνών Μη Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Banco Santander, κ. Jon Barañano Gaviña και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Τομέα Global Transaction Banking της Eurobank, κ. Μιχάλης Τσαρμπόπουλος, παρουσίασαν τους 14 τραπεζικούς ομίλους που συμμετέχουν στο Trade Club Alliance και υποδέχθηκαν τα στελέχη τους.

Το Go In Thessaloniki τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και συν-διοργανώνεται με:

- τη συντονιστική φροντίδα του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ),

- τη συνεργασία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), του ΣΕΒ, σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, σε όλους τους κύκλους του προγράμματος Go International που ξεκίνησε από τη Eurobank το 2009, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 10.000 προγραμματισμένες (B2B) συναντήσεις, ανάμεσα σε 930 αγοραστές και 620 Έλληνες εξαγωγείς, μεγιστοποιώντας τις δυνατότητες διεθνούς δικτύωσης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η επιχειρηματική αποστολή της Θεσσαλονίκης είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, μετά το Go In Athens (Μάρτιος 2016, Αθήνα), και το Go In Crete (Μάιος 2017, Κρήτη) και δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 120 Έλληνες εξαγωγείς να έρθουν σε επαφή με μεγάλους διεθνείς αγοραστές από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κύπρο, Μαλαισία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Ταϊλάνδη και  Φινλανδία.

Ομιλία κ. Φωκίωνα Καραβία Διευθύνοντος Συμβούλου

 Κύριε Περιφερειάρχη,

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες και Κύριοι πρόεδροι και εκπρόσωποι των φορέων-εταίρων μας,

Αγαπητοί μας προσκεκλημένοι,

Θα ήθελα πρώτα από όλα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στην αποψινή εκδήλωση, στο πλαίσιο του Go International, μιας πρωτοβουλίας της Eurobank που σηματοδοτεί το δρόμο εξωστρέφειας που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία για να εξασφαλίσουμε βιώσιμη προοπτική και ευημερία για τη χώρα. Καθώς το Go συμπληρώνει δέκα χρόνια δημιουργικής παρέμβασης στην οικονομία, αισθάνομαι την ανάγκη να υπογραμμίσω την ξεχωριστή συμβολή των εταίρων μας σε αυτή την πρωτοβουλία με τους οποίους συμπορευτήκαμε από την πρώτη μέρα, δηλαδή και των τριών εξαγωγικών φορέων: του ΠΣΕ και της προέδρου του κας Σακελλαρίδη, του ΣΕΚ και του προέδρου του κ. Καλαμπόκη, και βέβαια του ΣΕΒΕ και του προέδρου του κ. Κωνσταντόπουλου, με τον οποίο συνδιοργανώνουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη την φετινή εκδήλωση. Ο ΣΕΒ ήταν από το ξεκίνημα συμπαραστάτης μας και εκπροσωπείται εδώ από τον κ. Φιλιόπουλο, Senior Advisor του Συνδέσμου. Όπως γνωρίζετε, είμαστε στρατηγικοί εταίροι με τον ΣΕΤΕ, εκ μέρους του οποίου βρίσκεται σήμερα μαζί μας ο Α’ αντιπρόεδρός του και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Τάσιος.  Επιτρέψτε μου να απευθύνω ξεχωριστές ευχαριστίες στους ξένους προσκεκλημένους μας, τους εκπροσώπους των 13 διεθνών τραπεζών, μελών του Trade Club Alliance, με τις οποίες συνεργαζόμαστε ανοίγοντας νέους δρόμους για τις επιχειρήσεις, που θα σας παρουσιάσουμε στη συνέχεια.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ολόκληρη η διοίκηση της Eurobank βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη. Πέρυσι το Δεκέμβριο συγκλήθηκε εδώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας και οργανώσαμε σειρά εκδηλώσεων. Μετά από την αναβαθμισμένη συμμετοχή μας στις φετινές εκδηλώσεις της Διεθνούς Έκθεσης, η επιλογή της Θεσσαλονίκης για την κεντρική, πολυήμερη διοργάνωση του Go International επιβεβαιώνει τη δέσμευση μας. Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί περιφέρεια πρώτης επιλογής για την ανάπτυξη των εργασιών μας. Πιστεύουμε πως οι τάσεις που διαμορφώνονται επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση και ενισχύουμε το σχεδιασμό για την παρουσία της Eurobank.

Αφήνοντας πίσω την περίοδο των προγραμμάτων προσαρμογής της οικονομίας, η Ελλάδα βρίσκεται  μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Αλλά αξίζει να παρατηρήσει κανείς ότι στα μείζονα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας, από το δημογραφικό και το ασφαλιστικό μέχρι τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, την εξωτερική ασφάλεια και το ρόλο της χώρας μας στον ευρωπαϊκό και διεθνή περίγυρο, η απάντηση είναι κοινή. Με μια λέξη: ανάπτυξη, ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και εξωστρέφειας της οικονομίας. Ανάπτυξη στην οποία η Eurobank θέλει και κυρίως μπορεί να συμβάλλει.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, διατυπώνεται συχνά η εκτίμηση ότι οι Τράπεζες δεν παρέχουν επαρκή χρηματοδότηση. Έχω δεσμευτεί επανειλημμένα και το επαναλαμβάνω ότι δεν θα έρθει στην Τράπεζα κανένα επιχειρηματικό σχέδιο με καλές προοπτικές και ορθή στόχευση και δεν θα βρούμε τρόπο να το χρηματοδοτήσουμε. Και αυτό αφορά τόσο τις μεγάλες, όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν είναι λόγια. Για το 2018 οι συνολικές εκταμιεύσεις μας προς επιχειρήσεις εκτιμούμε ότι θα αγγίξουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και για το 2019 προϋπολογίζουμε χρηματοδοτήσεις πάνω από 3 δις.

Αλλά στο μέλλον δεν βλέπουμε τις τράπεζες και ασφαλώς όχι τη Eurobank αποκλειστικά ως πάροχο δανειακών κεφαλαίων. Αυτό θα είναι πάντα ένα κεντρικό στοιχείο της λειτουργία μας, αλλά όχι το μόνο. Οι τράπεζες πρέπει είναι στο πλευρό της επιχείρησης και του επιχειρηματία για κάθε τι που αφορά την ανάπτυξη των εργασιών τους. Έχουμε το ρόλο του συμβούλου, διαθέτοντας τεχνογνωσία, εξειδικευμένα στελέχη, από την πρώτη ιδέα, μέχρι το σχεδιασμό, την υλοποίηση, την εκτίμηση του ρίσκου, την αναγνώριση των προοπτικών στη διεθνή αγορά, θέλουμε δηλαδή να είμαστε ο βασικός εταίρος της επιχείρησης σε κάθε βήμα της. Αυτό το αύριο της τραπεζικής εξελίσσεται ήδη σήμερα στην Τράπεζά μας.

Στη Eurobank, αυτό ακριβώς μπορούμε να το υλοποιήσουμε γιατί είμαστε ένας διεθνής τραπεζικός όμιλος. Αυτός ο διεθνής χαρακτήρας, που ιστορικά χαρακτηρίζει την εταιρική μας κουλτούρα, αποτυπώνεται σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης όπως και στις επιχειρηματικές μας επιλογές. 

- Πέρα από τη διεθνή μετοχική μας βάση, καθώς στο μετοχικό μας κεφάλαιο συμμετέχουν επενδυτές αναγνωρίσιμοι και με κύρος σε όλο τον κόσμο είμαστε επίσης η μόνη ελληνική τράπεζα που εξακολουθεί, παρά την κρίση, να έχει μια ουσιαστική περιφερειακή παρουσία. Η διατήρηση και ανάπτυξη των διεθνών μας δραστηριοτήτων αποτελεί κορυφαία στρατηγική επιλογή για τον όμιλό μας. Το αποδεικνύουμε στην πράξη με κάθε ευκαιρία. Πριν από λίγες ημέρες συμφωνήσαμε με την Τράπεζα Πειραιώς για την απόκτηση από τη βουλγαρική θυγατρική μας, την Postbank, της Piraeus Bank Bulgaria. Η θυγατρική μας θα γίνει έτσι η 3η τράπεζα στη Βουλγαρία, γεγονός με ξεχωριστή σημασία για τις ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα. Στην Κύπρο, η Eurobank Cyprus έχει αναδειχθεί ως η κορυφαία επιχειρηματική τράπεζα με εξαιρετικές επιδόσεις και συνεχή ανάπτυξη. Στη Σερβία διαθέτουμε επίσης ένα σημαντικό μέγεθος, ενώ έχουμε εξειδικευμένη παρουσία στο χώρο του private banking σε μεγάλα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα, με την θυγατρική μας στο Λουξεμβούργο και το υποκατάστημά της στο Λονδίνο. Η στρατηγική μας είναι απλή και ξεκάθαρη: είμαστε και θα παραμείνουμε ένας διεθνοποιημένος τραπεζικός όμιλος, σε όφελος των οικονομιών που εξυπηρετούμε, των πελατών και των μετόχων μας.


- Πιστεύουμε στη δύναμη της συνεργασίας. Στις διεθνείς επαφές, θεμέλιο της συνεργασίας είναι η εμπιστοσύνη. Οι διεθνείς συνεργασίες είναι στην καρδιά της στρατηγικής της Eurobank και τις αναπτύσσουμε σε όλα τα επίπεδα, όπου υπάρχει πρόσφορο πεδίο. Έχουμε συμπράξει, συχνά ανοίγοντας το δρόμο, με κορυφαίους διεθνείς εταίρους, χρηματοδοτικούς οργανισμούς με παγκόσμια εμβέλεια, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η EBRD, το EIF, η Παγκόσμια Τράπεζα, μέσω του IFC, εξασφαλίζοντας ένα ανταγωνιστικό κόστος χρηματοδότησης για εσάς, τις ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι αλήθεια ότι τα κόστη δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι υψηλότερα από εκείνα των ανταγωνιστών τους, αλλά είναι εξίσου αλήθεια ότι η ψαλίδα έχει μειωθεί και σταθερά περιορίζεται περαιτέρω

- Μια ιδιαίτερα δημιουργική επιβεβαίωση του διεθνούς χαρακτήρα του ομίλου μας αποτυπώνεται στην πρωτοβουλία του Trade Club Alliance. Πρόκειται για ένα πλαίσιο ανάπτυξης εταιρικών συνεργασιών κάτω από την αιγίδα και με τα εχέγγυα αξιοπιστίας που παρέχουν οι συνεργαζόμενες τράπεζες από 4 ηπείρους. Η Eurobank αποτελεί βασικό εταίρο και από τα αρχικά μέλη σε αυτή την τραπεζική συμμαχία. Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα έγινε στην Αθήνα η τρίτη Γενική Συνέλευση του Club, μετά από τις δύο αρχικές που είχε διοργανώσει η ισπανική Σανταντέρ, που εμπνεύστηκε την ίδρυση της συμμαχίας και μας τίμησε με την εμπιστοσύνη της επιλέγοντάς τη Eurobank, ως βασικό και στενό συνεργάτη. Η Σανταντέρ, όπως ξέρετε, είναι από τις μεγαλύτερες σε  μέγεθος τράπεζες παγκοσμίως, με δραστηριότητες σε Ευρώπη, Λατινική και Βόρεια Αμερική. Κορυφαίοι όμιλοι είναι και οι άλλοι συνεργάτες, από την Ευρώπη η Credit Agricole – Γαλλία, η Nordea (Σκανδιναβία), KBC (Βέλγιο & Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη), Banco BPM Ιταλία, από την Αμερική, η Royal Bank of Canada, από την Ασία, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας, η MUFG, η Industrial Bank of Korea (IBK), SIAM Commercial Bank – Νοτιοανατολική Ασία, CIMB – Νοτιοανατολική Ασία και η Abu Dhabi Commercial Bank - Εμιράτα, ενώ από την Αφρική, η Standard Bank και η Attijariwafa (ΒορειοΔυτική Αφρική) και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που οι εκπρόσωποί τους θέλησαν να έρθουν εδώ στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Go in Thessaloniki και να ανταλλάξουμε εμπειρίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Το Trade Club Alliance δίνει μια καινοτόμο απάντηση σε ένα βασικό πρόβλημα των εξαγωγικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων, το ρίσκο του εταίρου. Και η πρωτοβουλία αυτή συμπληρώνεται από τα Trade Corridors, στα οποία οι Έλληνες εξαγωγείς θα μπορούν να συναντήσουν μέσω των τραπεζών που τους εκπροσωπούν 80 δυνητικούς εμπορικούς εταίρους.

- Τέλος, πρόσφατα ανακοινώσαμε τη συμμετοχή της Eurobank στην πλατφόρμα trade, όπου οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τραπεζών, εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων θα διενεργούνται, πιο εύκολα, με μικρότερο κόστος και με τον ισχυρό βαθμό ασφάλειας που παρέχει η τεχνολογία blockchain. Σήμερα, συμμετέχουν 14 μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι σε 14 χώρες, με όλα τα κορυφαία ονόματα του κλάδου μας - Deutsche Bank, Erste Group, HSBC, KBC, Natixis, Nordea, Rabobank, Santander, CaixaBank, Societe Generale, UBS, UniCredit και η Eurobank.

Κυρίες και κύριοι,

Πριν κλείσω θα ήταν ίσως παράλειψη μου να μην αναφερθώ στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ζούμε και πάλι μια αναταραχή, κυρίως χρηματιστηριακού χαρακτήρα, που επηρεάζει και τις τιμές των μετοχών των τραπεζών. Μολονότι ήταν εξωγενούς χαρακτήρα και οφειλόταν σε προφανή αντίκτυπο από εξελίξεις σε χώρες όπως η Ιταλία και η Τουρκία, αναζωπύρωσε την συζήτηση γύρω από τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, την αξιοπιστία και τη δυνατότητά τους να υποστηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Στο ζήτημα της εμπιστοσύνης, απαντά η παρουσία σε αυτή την αίθουσα σήμερα των εκπροσώπων τόσων και τόσο σημαντικών ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που επιλέγουν ως εταίρο σε διεθνές πλαίσιο τη Eurobank και μιλούν όχι με λόγια αλλά με την υπογραφή τους σε συμφωνίες μακροπρόθεσμης συνεργασίας.  Τους ευχαριστώ για άλλη μια φορά και ξέρουν πως θα τιμήσουμε και θα ανταποδώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, γι αυτό ακριβώς ήρθαμε στη Θεσσαλονίκη και δεσμεύομαι ότι είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε μαζί σας σχεδιασμούς και τις φιλοδοξίες της επιχείρησής σας.


Χαιρετισμός Προέδρου ΣΕΒΕ, Δρ. Γεώργιου Κωνσταντόπουλου

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Καλησπέρα από εμένα. Θα ήθελα ξεκινώντας να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας σήμερα κοντά μας και να σας καλωσορίσω στη Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερα θα ήθελα να καλωσορίσω σήμερα τους ξένους επισκέπτες μας στην Θεσσαλονίκη, την κατεξοχήν εξαγωγική περιοχή της χώρας, με σημαντική γεωγραφική θέση για το διεθνές εμπόριο και τις μεταφορές από Ανατολή στη Δύση και ανταγωνιστικά διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες.

Επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ τη Eurobank για τη σημαντική πρωτοβουλία του προγράμματος επιχειρηματικών αποστολών Go International, η ιδέα της οποίας  γεννήθηκε το 2009 από τις τότε Διοικήσεις της Τράπεζας και του ΣΕΒΕ και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2010 στο Βουκουρέστι με συντονιστή φορέα τον ΣΕΒΕ. Την ευχαριστώ λοιπόν για τη μέχρι τώρα διαχρονικά εξαιρετική συνεργασία μας στο πλαίσιο τόσο του Go όσο και άλλων κοινών δράσεων για την ενίσχυση της ελληνικής εξωστρέφειας.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μεταξύ 120 ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και 60 ξένων εισαγωγέων, η πλειοψηφία των οποίων είναι πελάτες των 14 τραπεζών-μελών του Trade Club Alliance, δηλαδή της ADCB (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), της ATTIJARIWAFA (Μαρόκο), της BANCO BPM (Ιταλία), της CREDIT AGROCOLE (Γαλλία), της Eurobank, της IBK (Νότιος Κορέα), της KBC (Βέλγιο), της NORDEA (Φινλανδία), της RBC (Καναδάς), της Santander (Ισπανία), SIAM COMMERCIAL (Ταϊλάνδη) και της STANDARD (Νότιος Αφρική), του πρώτου Παγκόσμιου Ψηφιακού Δικτύου Διασύνδεσης Επιχειρήσεων που υποστηρίζεται από τράπεζες και εκτείνεται ήδη σε περισσότερες από 50 χώρες.

Οι Έλληνες εξαγωγείς κατά τη διάρκεια της κρίσης αναγκαστήκαμε να προσαρμοστούμε και μάθαμε με λιγότερα να κάνουμε περισσότερα. Συνεχίσαμε να παράγουμε στην Ελλάδα και να εξάγουμε τα προϊόντα μας σε όλο τον κόσμο, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, παραβλέποντας τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Μάθαμε να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε σε παγκόσμιο επίπεδο με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελλάδας, ένα στόχο ο οποίος είναι συνυφασμένος με το σκοπό του προγράμματος Go International.

Η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου είναι ένας απόλυτα εφικτός στόχος και η παραδοχή αυτή στηρίζεται σε ποικίλους παράγοντες. Όπως είπα και προηγουμένως, έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε σε ένα γεωστρατηγικό σημείο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη δύναται να αποτελέσει ένα κομβικό σημείο, λειτουργώντας ως η κύρια πύλη εισόδου της Ευρώπης.

Παράλληλα, πέραν των υπηρεσιών, διαθέτουμε προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, τα οποία έχουν μεγάλη απήχηση σε παγκόσμια κλίμακα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα τρόφιμα, ενώ το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό μας έχει όλες τις προδιαγραφές να πρωταγωνιστήσει σε διεθνές επίπεδο.

Κυρίες και κύριοι,

Στον ΣΕΒΕ πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στο μοντέλο «Παράγω και Εξάγω» δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και της υψηλής προστιθέμενης αξίας. Οι εξαγωγικές δυνατότητες είναι πολλές, γι’ αυτό πρέπει να παρέχουμε κίνητρα σε όλους τους κλάδους της εγχώριας οικονομίας να αναπτύξουν τη διεθνή τους δραστηριότητα, να συνεχίσουν αλλά και να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή τους.

Πρέπει, παράλληλα, να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις ήταν αυτές που στήριξαν την οικονομία, η οποία έχασε από το 2008 έως το 2017 το ¼ του ΑΕΠ της. Κατά το ίδιο διάστημα, οι εξαγωγές της χώρας μας ενισχύθηκαν κατά 35,4% φτάνοντας την επίδοση-ρεκόρ των 28,8 δις. ευρώ το 2017, ενώ ιδιαίτερα ευοίωνες είναι οι ενδείξεις του τρέχοντος έτους καθώς, αν συνεχιστεί ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών που παρατηρείται στους πρώτους 9 μήνες, τότε αυτές δύνανται να ξεπεράσουν τα 33 δις. ευρώ για το σύνολο του 2018.

Βασικό πυλώνα στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας αποτέλεσε ο αγροδιατροφικός κλάδος καθώς σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, οι εξαγωγές του κλάδου παρουσίασαν αύξηση κατά 35,4% στο διάστημα 2008-2017, ενώ το μερίδιό τους στο σύνολο των εξαγωγών ξεπερνάει το 20,0%. Πρέπει επομένως να εστιάσουμε στους κλάδους που παρουσιάζουν αυξημένη διεθνή ζήτηση όπως ο αγροδιατροφικός, αλλά και να εξετάσουμε τα αίτια που οδήγησαν στην ύφεση άλλων κλάδων της ελληνικής οικονομίας ώστε να τους ενισχύσουμε αντίστοιχα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι το ποσοστό των εξαγωγών αγαθών μας ως προς το ΑΕΠ, δηλαδή η εξαγωγική μας επίδοση, υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς ανέρχεται σε 16% έναντι 34% στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2017. Επομένως, πρέπει να αυξήσουμε το ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών και να υιοθετήσουμε μία εξωστρεφή στρατηγική σε εθνικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο. Ο ΣΕΒΕ πραγματοποιεί αποκλειστικά από το 2006 μία μελέτη χαρτογράφησης της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά περιφέρεια και περιφερειακή ενότητα από την οποία προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για το εξαγωγικό εμπόριο των ελληνικών περιφερειών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης μας για το διάστημα 2013-2017, η αυξητική τάση των εξαγωγών που παρατηρήθηκε το 2017 σε εθνικό επίπεδο, οφείλεται αντίστοιχα στην ανοδική τάση της εξαγωγικής επίδοσης των περισσότερων ελληνικών περιφερειών. Πιο συγκεκριμένα για το 2017, σημαντική αύξηση έναντι του 2016 παρατηρήθηκε στις περιφέρειες Αττικής (12,3%), Κεντρικής Μακεδονίας (10,2%), Πελοποννήσου (27,4%), Θεσσαλίας (7,8%), Στερεάς Ελλάδας (9,6%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (21,2%), Δυτικής Μακεδονίας (15,4%), Νοτίου Αιγαίου (28,6%) και στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων (50,0%). Αντίθετα, οι μοναδικές περιφέρειες με αρνητική εξαγωγική επίδοση για το εξεταζόμενο διάστημα ήταν η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με μείωση της τάξης του 7,3% και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με μείωση κατά 4,6%.

Γίνεται αντιληπτό ότι η ανάπτυξη της εξωστρέφειας των ελληνικών περιφερειών μέσω της αξιοποίησης των ανταγωνιστικών τους πλεονεκτημάτων αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη του στόχου της αύξησης των εξαγωγών μας σε εθνικό επίπεδο. Πρέπει επομένως να συνεργαστούμε στενά με τις περιφέρειες και να δημιουργήσουμε περιφερειακά συμβούλια εξωστρέφειας, τα οποία θα οδηγήσουν στην εξάλειψη των περιφερειακών ανισοτήτων.

Κυρίες και κύριοι,

Η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων προσαρμογής οφείλει να είναι στραμμένη γύρω από τους άξονες παραγωγή, εξαγωγές, καινοτομία, επενδύσεις. Η εξωστρέφεια είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας ισχυρής και βιώσιμης οικονομίας που θα παράγει πλούτο και νέες θέσεις εργασίας προς όφελος της κοινωνίας.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη μία ισχυρή παραγωγική βάση, η οποία θα υποστηρίζει και θα προωθεί την εξωστρέφεια. Οι εξαγωγείς κατάφεραν σε μία δύσκολη περίοδο να αναπτύξουν το διεθνές δίκτυο συνεργασίας τους και να αυξήσουν τη διεθνή τους δραστηριότητα.

O ΣΕΒΕ εκπροσωπεί 500 ενεργά μέλη σε όλη την Ελλάδα, 40.000 εργαζόμενους και 8,5 δις. ευρώ τζίρο που αντιστοιχούν στο 40% των ελληνικών εξαγωγών, χωρίς να υπολογίζονται στα παραπάνω στοιχεία τα έμμεσα μέλη ενώσεων που είναι μέλη του Συνδέσμου ως φορείς. Γι’ αυτό πιστεύουμε ακράδαντα ότι το μοντέλο «Παράγω και Εξάγω» πρέπει να αποτελέσει τη βάση μίας εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας.

Το «Go International» αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία, η οποία αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών επιχειρήσεων και λειτουργεί ως επιταχυντής της εξωστρέφειας.

Αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο που επιτελείται, ο ΣΕΒΕ συνεργάζεται συστηματικά από το 2010 με τη Eurobank για την υλοποίηση του «Go International» στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είμαστε βέβαιοι ότι και το Go In Thessaloniki θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία προς όφελος της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία