BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Η συμβολαιακή όρος για αγροτικές ενισχύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Γενναία ώθηση στο θεσµό της συµβολαιακής γεωργίας έρχονται να δώσουν τα προγράµµατα επιδότησης του Ταµείου Ανάκαµψης που αναµένεται να αρχίσουν να τρέχουν από τον ερχόµενο Απρίλιο.

peasant-driving-harvest-truck-vector-illustration

Γιώργος Κοντονής

3006
1

Συγκεκριµένα, η σύναψη συµβάσεων συµβολαιακής γεωργίας µε τα συνεργαζόµενα µέλη τους, αναµένεται να είναι προαπαιτούµενο για τα συλλογικά σχήµατα που θα ενταχθούν σε προγράµµατα ενίσχυσης αγροτικής Μεταποίησης και Αναδιάρθρωσης Καλλιεργειών.

Μάλιστα, το καθεστώς της συµβολαιακής θα πρέπει να ακολουθεί τα όσα προέβλεπαν οι διατάξεις του Νόµου 4015/2011 (παλαιό θεσµικό πλαίσιο των συνεταιρισµών) όπου ανέφερε ότι στις εν λόγω συµβάσεις θα πρέπει να περιλαµβάνονται οπωσδήποτε µεταξύ άλλων:

α) Το είδος και ο συνολικός όγκος των προς πώληση αγροτικών προϊόντων.

β) Η ελάχιστη χρονική διάρκεια ισχύος, η οποία δεν µπορεί να είναι µικρότερη από ένα έτος.

γ) Ο τρόπος συλλογής, φύλαξης και συντήρησης των αγροτικών προϊόντων, καθώς και η ποιότητά τους µε βάση ποικιλίες ή συναφείς πιστοποιήσεις.

δ) Η τιµή του προϊόντος.

ε) Ο τρόπος και ο χρόνος πληρωµής.

στ) Οι λόγοι και ο τρόπος καταγγελίας.

Για παράδειγµα ένας συλλογικός φορέας που θα ενταχθεί στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών για το βιοµηχανικό ροδάκινο, θα πρέπει να συνάψει συµβόλαια απορρόφησης παραγωγής µε τα µέλη που θα κάνουν την αναφύτευση βελτιώνοντας τις ποικιλίες και την παραγωγή τους. Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει για το πρόγραµµα της Μεταποίησης. ∆ηλαδή το εργοστάσιο που θα στηθεί ή θα εκσυγχρονιστεί µέσω του προγράµµατος, θα πρέπει να κλείσει συµβόλαια στα πρότυπα που αναφέρει ο Νόµος 4015/2011  µε τους παραγωγούς που συνεργάζεται.

Σηµειώνεται εδώ πως το πρόγραµµα της Μεταποίησης θα µοιραστεί µισό-µισό (180 εκατ. στο σύνολο) µεταξύ συλλογικών σχηµάτων και φορέων του ευρύτερου ιδιωτικού τοµέα. Σύµφωνα µε τις µέχρι σήµερα πληροφορίες για τη δράση της µεταποίησης αγροτικών προϊόντων το ποσοστό της επιχορήγησης θα διαφέρει ανάλογα µε το µέγεθος του δικαιούχου µε ένταση ενίσχυσης 45-55%. Όλες οι επενδύσεις θα πληρούν κριτήρια επιλεξιµότητας που σχετίζονται µε την πράσινη σήµανση κατά 100%. H ελάχιστη επένδυση δεν πρέπει να είναι µικρότερη από 500.000 ευρώ για MµE (55% επιχορήγηση) και 2 εκατ. ευρώ για µεγάλες επιχειρήσεις (45% επιχορήγηση).

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο πρόγραµµα της µεταποίησης και της τυποποίησης θα είναι στη λογική της σειράς προτεραιότητας (σ. σ. first in-first out) κι ίσως το ίδιο να ισχύσει και στα άλλα προγράµµατα του Ταµείου Ανάκαµψης. Άρα όποιος καταθέσει πρώτος αίτηµα, θα ικανοποιηθεί πρώτος.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία