BACK TO
TOP
Special Reports

Μάρκετινγκ απ’ το Λονδίνο και οινική γνώση Καλιφόρνιας δίνουν εξαγωγικό προσανατολισμό στο κρασί

Η ιδέα της προβολής ελληνικών ποικιλιών στο εξωτερικό έχει ρίζες 30 ετών στη φιλοσοφία της οικογένειας Τσέλεπου στην «πολυάµπελο χώρα» όπως αναφέρεται από τον Όµηρο, Μαντινεία.

Tselepos-Skylaki

183
0

Οι χωµάτινοι λόφοι στις παρυφές του ιστορικού όρους Πάρνωνα ήταν η ιδανικότερη τοποθεσία για να δηµιουργήσουν ο Γιάννης και η Αµαλία Τσέλεπου τους αµπελώνες και το κτήµα τους, πίσω στο 1989. Πέρασαν από τότε 30 χρόνια, και σήµερα το κτήµα Τσέλεπος παράγει 11 ετικέτες, µε την απόδοση του οινοποιείου να έχει αυξηθεί σταδιακά, φτάνοντας την παραγωγή στις 450.000 φιάλες ετησίως.



«Κύρια φιλοσοφία του κτήµατος είναι η ανάδειξη και η προβολή τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, των ποικιλιακών δυνατοτήτων του πελοποννησιακού αµπελώνα, µε πρωταγωνιστές το Μοσχοφίλερο και το Αγιωργίτικο», αναφέρει στην Agrenda η Ανδριανή Τσέλεπου, η νέα γενιά της οικογενειακής επιχείρησης, αφού µπήκε στο δυναµικό της εταιρείας µόλις τον Ιούνιο του 2018, έχοντας αποφοιτήσει πρώτα από το Τµήµα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού και στη συνέχεια από το µεταπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών Κοινωνικής και ∆ηµόσιας Επικοινωνίας του London School of Economics. Ανάµεσα στα συγγράµµατα και τις παιδικές αναµνήσεις µέσα στα αµπέλια, τη φύση και τα οινοποιεία, η Ανδριανή αποφάσισε να επιστρέψει στη χώρα και να διοχετεύσει τις γνώσεις της πάνω στην επιστήµη της Επικοινωνίας, στον ανερχόµενο κλάδο του ελληνικού κρασιού.

«Στόχος µου µαζί µε τον αδερφό µου, ο οποίος  είναι κάτοχος µεταπτυχιακού στην Οινολογία στο U.C Davis στην Καλιφόρνια, είναι να εξελίσσουµε την επιχείρηση στρεφόµενοι κυρίως στην αγορά του εξωτερικού όπου βλέπουµε σηµαντική απήχηση» υποστηρίζει η ίδια.

 

Η «πολυάµπελος χώρα» όπως αναφέρεται από τον Όµηρο, Μαντινεία, ήταν αρχαιότατη πόλη, χτισµένη στους κάµπους της Αρκαδίας. Το µικροκλίµα της περιοχής, χαρακτηρίζεται από πολλές βροχές και χιόνια τον χειµώνα, συχνές µπόρες και καταιγίδες το καλοκαίρι και θερµοκρασίες χαµηλές, συγκριτικά µε τις περισσότερες άλλες περιοχές της χώρας.

 Ο φθηνός δανεισμός δίνει προβάδισμα στους ανταγωνιστές του εξωτερικού

«Το ακριβό χρήµα είναι ένα από τα µεγαλύτερα προβλήµατα που αντιµετωπίζει κάθε µικρή οικογενειακή επιχείρηση» αναφέρει από την πλευρά του ο Γιάννης Τσέλεπος, ο ιθύνων νους πίσω από το οινοποιείο. «Η µεγάλη γραφειοκρατία και το ακριβό χρήµα, το να δανείζεται δηλαδή ένας επιχειρηµατίας µε υψηλά επιτόκια, σε µια παγκοσµιοποιηµένη αγορά, όπου ο Γάλλος και ο Γερµανός δανείζονται µε το µισό επιτόκιο, είναι ένα σηµαντικό εµπόδιο», συνεχίζει ο ίδιος.



Έχοντας σπουδάσει οινολογία στο πανεπιστήµιο της Dijon, ο Γιάννης Τσέλεπος, αφού πρώτα εργάστηκε για δύο χρόνια σε οινοποιεία της Βουργουνδίας, στη συνέχεια εγκαταστάθηκε το 1981 στη Μαντινεία, τα κρασιά της οποίας έκτοτε οινοποιεί ανελλιπώς. Oι εξαιρετικές εδαφοκλιµατολογικές συνθήκες της περιοχής, µε κύριο χαρακτηριστικό το ηπειρωτικό κλίµα και τα φτωχά αργιλοπετρώδη εδάφη, ήταν αυτά που τράβηξαν το ενδιαφέρον στον νέο τότε οινοποιό, ο οποίος επέλεξε τα εδάφη αυτά µε γνώµονα την ικανότητά τους να παράγουν οίνους υψηλής ποιότητας.

«∆εν είναι τυχαίο ότι στην ίδια περιοχή ιδρύθηκε το πρώτo οινοποιείο που οινοποίησε το µοσχοφίλερο στις αρχές του 20ου αιώνα», αναφέρει η Ανδριανή. Κι αν στις αρχές του αιώνα αυτού, η περιοχή πρωτοτύπησε µε την παραγωγή µοσχοφίλερου, λίγες ανάσες πριν τη νέα χιλιετία, στο οινοποιείο Τσέλεπου παράγεται ο πρώτος ελληνικός αφρώδης οίνος από Μοσχοφίλερο, φτιαγµένος µε την παραδοσιακή µέθοδο της σαµπάνιας. H απόδοση του οινοποιείου αυξήθηκε σταδιακά, µε παραγωγή σήµερα 450.000 φιάλες ετησίως, επιτρέποντας πλέον την εξαγωγή του 40% της παραγωγής, κυρίως στην Κίνα, τις HΠA, τον Kαναδά, την Αυστραλία, τη Γερµανία,την Κύπρο, το Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία. Σήµερα, µε τη αγορά του αµπελώνα και του Κτήµατος ∆ρυόπη στο Κούτσι Νεµέας, το Κτήµα Τσέλεπου αναπτύσσεται πλέον σε 500 στρέµµατα ιδιόκτητων αµπελώνων και 200 στρέµµατα συνεργαζόµενων παραγωγών.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία