BACK TO
TOP
Special Reports

Η διάσωση της χλωρίδας στις κορυφές των Χασίων και των Καμβουνίων ορέων έγινε επιχειρηματικό success story

Τα βότανα δεν έχουν µεγάλες απαιτήσεις σε φροντίδα και νερό, ενώ ο γενικός κανόνας θέλει το υψόµετρο να ενισχύει την ένταση την ποιότητα τους. Με 35 στρέμματα μοιρασμένα σε δύο βουνοκορφές δυο φίλοι ήρθαν με μια ιδέα που αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά αρωματικών φυτών.

40-41aaaa

Πέτρος Γκόγκος

127
0

Στις κορυφές των Χασίων και Καµβουνίων ορέων, ένας φυσιολάτρης πολιτικός µηχανικός µε αγροτικές καταβολές, ο Χρυσοβαλάντης παρατήρησε πριν από µερικά χρόνια µια µείωση του πληθυσµού των ενδηµικών φυτών. Από την ανάγκη διάσωσης της χλωρίδας της περιοχής, προέκυψε η ιδέα της εταιρείας του Αστέριου Γκανά και του Χρυσοβαλάντη Κόγιου, µε το όνοµα Corphes.


Σήµερα η επιχείρηση καλλιεργεί, τυποποιεί και εµπορεύεται 16 προϊόντα, επεξεργαζόµενη την πρώτη ύλη που παρέχουν οι ορεινοί όγκοι στη ∆εσκάτη Γρεβενών.

Πριν από τέσσερα χρόνια, λοιπόν, ξεκίνησε ο Χρυσοβαλάντης τις έρευνες γύρω από το σύστηµα των αυτοφυών φυτών της περιοχής, κάνοντας εδαφολογικές αναλύσεις, κλωνική επιλογή φυτών, ενώ µελέτησε το µικροκλίµα της περιοχής. Μάλιστα, καθώς η παρέα των δυο αντρών συνέλλεγε και αποµόνωνε το γενετικό υλικό των αυτοφυών φυτών όπως είναι η άγρια µέντα, ο σιδερίτης, το φλισκούνι, έπεσαν πάνω σε ένα «µυστηριώδες» είδος τσαγιού το οποίο δεν υπήρχε καν στον εθνικό κατάλογο βοτάνων και µπήκε µε το όνοµα «λευκό τσάι». Σήµερα η επιχείρηση καλλιεργεί, τυποποιεί και εµπορεύεται 16 προϊόντα, επεξεργαζόµενη την πρώτη ύλη που παρέχουν οι ορεινοί όγκοι στη ∆εσκάτη Γρεβενών.



«Τρία γεµάτα χρόνια προετοιµασίας χρειάστηκαν προτού βγάλουµε τα προϊόντα στην αγορά» εξηγεί ο Αστέριος στην Agrenda, προσθέτοντας πως πέρυσι µόλις ξεκίνησαν τις πωλήσεις. Μάλιστα, η εταιρεία απέκτησε άµεσα εξαγωγικό χαρακτήρα, αφού προτού στείλει τα προϊόντα της σε επιλεγµένα delicatessen της χώρας, µέσω διεθνών εκθέσεων πέτυχε εµπορικές συµφωνίες σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Ηνωµένο Βασίλειο, η Γερµανία, η Γαλλία, η ∆ανία και η Σουηδία.

 

Οι βόρειοι άνεµοι, τα χαµηλά ποσοστά υγρασίας και οι διαφορές θερµοκρασίας ηµέρας και νύχτας, δίνουν στο µικροκλίµα της Δεσκάτης µοναδικά χαρακτηριστικά. Οι δυο άντρες, τον Ιούνιο µαζεύουν θυµάρι στην Κανατσίολα, τον Ιούλιο ρίγανη στη Μαυρολίθρα, τον Αύγουστο βατόµουρα στην Αλµυρή και τον Σεπτέµβριο εστραγκόν στο Μαυρέλι.



Ψάχνουν περισσότερα αγροτεμάχια για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση


Οι απαιτήσεις της επιχειρηµατικής δραστηριότητας των δυο αντρών συνεχώς αυξάνονται και για τον λόγο αυτό σκέφτονται τώρα να επενδύσουν σταδιακά σε άλλα αγροτεµάχια, προκειµένου να καλύψουν τις ανάγκες της ζήτησης.



Όπως εξήγησε ο Αστέριος, αρχικά προχώρησαν στην επένδυση µικρών αγροτεµάχιων σε διαφορετικά υψόµετρα, δίπλα από τους πληθυσµούς που βρίσκονται τα αυτοφυή φυτά. «Αγοράσαµε τρία στρέµµατα εκεί που φύεται η άγρια µέντα, άλλα τέσσερα εκεί που βρίσκονται οι τσαγιές. Ουσιαστικά η ιχνηλασιµότητα των φυτών µας δείχνει που µπορεί να αναπαραχθεί» ανέφερε ο ίδιος, παραθέτοντας µερικά παραδείγµατα. «Όλο το σύστηµα που αναπτύσσουµε την επιχείρηση είναι ένα σύστηµα ολοκληρωµένης διαχείρισης, καλλιεργούµε βιοδυναµικά, χωρίς κανένα πρόσθετο, εκτός από το κοµπόστ από µικρά ζώα ελευθέρας βοσκής, ενώ στην πλειοψηφία τους οι καλλιέργειες είναι ξερικές», συνέχισε.



Όλες οι εργασίες γίνονται χειρονακτικά, ενώ η επιχείρηση απασχολεί εφτά µε οχτώ άτοµα, συµπεριλαµβανοµένων των δυο πολιτικών µηχανικών και της οικογένειας Κόγιου, στην οποία άλλωστε ανήκουν περίπου οι µισές καλλιεργούµενες εκτάσεις, καθώς και ορισµένων εποχιακών συνεργατών.

Ιδιαίτερη προσοχή έδωσαν οι νέοι επιχειρηµατίες και στη συσκευασία, η οποία γίνεται στο µικρό εργαστήρι της επιχείρησης στη Λάρισα. Μάλιστα αυτή έχει βραβευτεί σε διαγωνισµούς design, βραβεία τα οποία συνοδεύουν και τις τρεις διακρίσεις στα «Great Taste Awards».



«Εφαρµόσαµε ορισµένες καινοτόµες τεχνικές, όπως είναι η απολύµανση µε βαθειά κατάψυξη, αφού πρώτα βεβαιωθούµε µε µετρήσεις πως τα φυτά έχουν αποβάλει στο 100% την υγρασία τους κατά την διαδικασία αποξήρανσης», αναφέρει ο Αστέριος και συνεχίζει ότι «Ο µεγαλύτερος εχθρός των βοτάνων είναι ο αέρας και το φως, οπότε εσωτερικά έχουµε εφαρµόσει ένα σύστηµα απόσυρσης του αέρα, ενώ η συσκευασία είναι κλειστή».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία