Σήµερα, η πενταµελής οικογένεια που βρίσκεται πίσω από την Voras Flavours παρασκευάζει στο εργαστήριό της ένα από τα πιο χαρακτηριστικά µακεδονίτικα εδέσµατα, το άλειµµα κόκκινης πιπεριάς σε έξι διαφορετικές γεύσεις, αλλά και σιρόπια αρωµατικών φυτών.
«Στην περιοχή υπήρχαν ωραίες παραδοσιακές συνταγές µε σάλτσες που γίνονταν στα χωριά από παλιά. Εγώ το εξέλιξα, έπαιξα µε διαφορετικούς γευστικούς συνδυασµούς. Ουσιαστικά προσπάθησα να παντρέψω την καινοτοµία µε την παράδοση, προσφέροντας µια διαφορετική πρόταση στην αγορά», αναφέρει στην εφηµερίδα Agrenda η κυρία Λυσσούδη.
Από 70 στρέμματα στην Έδεσσα, μια οικογένεια παράγει την πρώτη ύλη που μεταποιεί σε καινοτόμα ποιοτικά προϊόντα
Ένα χρόνο πριν στήσει το εργαστήριο µεταποίησης, περίπου το 2013, η κυρία Λυσσούδη ξεκίνησε να παρακολουθεί κάποια σεµινάρια στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή, για την αγροδιατροφική επιχειρηµατικότητα. Τότε ήταν που πήρε υποτροφία, µε τη συµβολή της οποίας µπόρεσε να δηµιουργήσει ένα επιχειρηµατικό σχέδιο, αλλά και να κατασταλάξει στις συνταγές και τα προϊόντα τα οποία θα παρήγε. Το 2014, λοιπόν, ξεκίνησε να στήνει το εργαστήριο, ωστόσο χρειάστηκε ένας διετής πειραµατισµός, µε τα αναπόφευκτα λάθη, που ουσιαστικά ήταν σαν να ξεκίνησε το επιχειρηµατικό της ταξίδι µόλις το 2016.
Σήµερα, βασική αγορά της επιχείρησης είναι επιλεγµένα delicatessen καταστήµατα στη Θεσσαλονίκη, ενώ γίνονται κάποιες µικρές εξαγωγές σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερµανία και Φινλανδία.
Από 70 στρέμματα στην Έδεσσα, μια οικογένεια παράγει την πρώτη ύλη που μεταποιεί σε καινοτόμα ποιοτικά προϊόντα.
Οι οικονομικές συγκυρίες δεν αφήνουν περιθώρια στήριξης στο διαφορετικό
«Οι συγκυρίες είναι άσχηµες και ο κόσµος όσο κι αν τα εκτιµά, δεν µπορεί από οικονοµική άποψη να υποστηρίξει τα ποιοτικά προϊόντα» εξηγεί η κυρία Λυσσούδη, υποστηρίζοντας παράλληλα πως παρ’ όλα αυτά πιστεύει στην ελληνική αγορά. Άλλωστε, στόχος της επιχείρησης είναι να ενισχύσει την παρουσία της στην Αθήνα, όπου «αν και έχουµε κάνει κάποιες επαφές, δεν έχουµε πολλά σηµεία πώλησης», σύµφωνα µε την ίδια, αλλά και να τοποθετήσει να προϊόντα της σε κάθε πόλη της Ελλάδας. «Στη συνέχεια θέλουµε να αναπτύξουµε και τις εξαγωγές µας. Ήδη έχει παρουσιαστεί ενδιαφέρον από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία», συνέχισε.
Γύρω στα 100.000 ευρώ υπολογίζει η δυναµική επιχειρηµατίας και πρώην λογίστρια πως έχει επενδύσει στην εταιρεία της. «Με ο,τι είχαµε, στήσαµε το εργαστήριο κι αν όλα πάνε καλά, µπορεί να επεκταθεί. ∆εν έχουµε επιδοτηθεί από πουθενά, ούτε πήραµε κανένα δάνειο. Ανοίξαµε σε µια δύσκολη περίοδο, και η φιλοσοφία µου είναι να µην ανοίγοµαι παραπάνω από αυτό που µπορώ, για να πατάω στα πόδια µου», είπε χαρακτηριστικά η ίδια. Ακόµα βέβαια είναι νωρίς ώστε να µπορέσει να αποδώσει σε έσοδα η όλη προσπάθεια. «Όµως κάθε χρονιά είναι καλύτερη από την προηγούµενη κι αυτό µας δίνει ώθηση», εξηγεί η Κατερίνα Λυσσούδη.
Έτσι προς το παρόν τα έσοδα της οικογένειας έρχονται από τις λαϊκές αγορές στις οποίες ο σύζυγος διαθέτει τον µεγαλύτερο όγκο της παραγωγής του. «Η κύρια καλλιέργεια είναι τα κεράσια, τα ροδάκινα και τα µήλα» αναφέρει η ίδια, συµπληρώνοντας πως εκτός από αυτά καλλιεργούν και βύσσινα, δαµάσκηνα, και φυσικά πιπεριές, ενώ πρόσφατα έβαλαν στα 70 στρέµµατα της οικογένειας και φράουλες αλλά και κάποια αρωµατικά φυτά, για τις µαρµελάδες που παρασκευάζουν καθώς και για τα σιρόπια.
Στο κοµµάτι της παραγωγής βοηθάει και ο µεγαλύτερος γιος της οικογένειας, ο Χρήστος, ο οποίος είναι και επιστηµονικά καταρτησµένος, λόγω των σπουδών του ως τεχνολόγος γεωπόνος.