BACK TO
TOP
Special Reports

Η ελληνική απάντηση στο fish and chips

Μήπως είστε από εκείνους που αγαπούν τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά τα θεωρούν δύσκολα στο µαγείρεµά ή ακριβά στην τιµή; Ή µήπως είστε από εκείνους που αγαπούν το street food αλλά έχουν βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια; Είτε ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, είτε στη δεύτερη, θα βρείτε αυτό που ζητάτε στο Bitirinis Fish Street Food. Τον πρώτο χώρο εστίασης στο Ηράκλειο Κρήτης που έβαλε το ψάρι και τα θαλασσινά στη λογική του φαγητού και φιλοδοξεί να αποτελέσει την ελληνική απάντηση στο αγγλικό fish and chips. Με έµπνευση από τον παππού Μπιτιρίνη, έναν από τους πιο γνωστούς πλανόδιους πωλητές ψαριών του νησιού, τα αδέλφια Νίκος και Μιχάλης συνεχίζουν την παράδοση της οικογένειας, υιοθετώντας µια εντελώς νέα προσέγγιση και βάζοντας το ψάρι και τα θαλασσινά, δυναµικά και κυρίως νόστιµα, στην υπόθεση street food.

Psarakia-1

Μαρίνα Σκοπελίτου

487
0

Η παράδοση της οικογένειας στο ψάρι ξεκινά τη δεκαετία του ‘70, όταν τα καλάθια του παππού Μπιτιρίνη γέµιζαν καθηµερινά µε φρέσκια γόπα, µαριδάκι, και παλαµίδες από τα κρητικά ψαροκάικα, για να πωληθούν απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού. Γέννηµα θρέµµα Κρητικός, ο παππούς ήταν και είναι παθιασµένος µε τη θάλασσα και τα δώρα της και δεν παραλείπει, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, να µιλά για τη σηµασία των ψαριών και των θαλασσινών στην υγεία.

Τα παιδιά του, Γιώργος και Μανώλης, αγάπησαν τη δουλειά του πατέρα τους αλλά ήθελαν να κάνουν κάτι πιο σταθερό. Έτσι, το 1990 άνοιξαν το δικό τους ιχθυοπωλείο στην ψαραγορά του Ηρακλείου. Γύρισαν όλο το νησί για να βρουν τους καλύτερους συνεργάτες, να διευρύνουν το εµπόρευµά τους αλλά και να µπουν στο χονδρικό εµπόριο, ενώ έκλεισαν αποκλειστικές συνεργασίες µε δύο από τις µεγαλύτερες τράτες του νησιού και ένα γρι-γρι µε έδρα στον Άγ. Νικόλαο.

Η αγάπη για τα καλούδια της θάλασσας δεν θα µπορούσε να µην περάσει και στην τρίτη γενιά της οικογένειας, τον Νίκο και τον Μιχάλη, οι οποίοι µε τη σειρά τους δεν επαναπαύθηκαν σε ό,τι βρήκαν έτοιµο, αλλά θέλησαν να το εξελίξουν ακόµη περισσότερο. «Ανοίξαµε µαζί µε τον αδελφό µου το Bitirinis Fish Street Food τον Νοέµβριο του 2018. Πριν από αυτό σπουδάσαµε, εγώ τελείωσα ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων και ο αδελφός µου Μηχανολογία. Ωστόσο, µας άρεσε ό,τι έχει να κάνει µε το ψάρι και ψάχναµε έναν τρόπο να µεγαλώσουµε κι εµείς την επιχείρηση και συγχρόνως να δώσουµε κάτι διαφορετικό στον κόσµο. Μια εύκολη λύση για να τρώει περισσότερο ψάρι», ανέφερε στο Αγρόκτηµα ο Νίκος Μπιτιρίνης. Τελικά, η ιδέα να βάλουν το ψάρι και τα θαλασσινά στη λογική του street food προέκυψε από τις ανάγκες της αγοράς αλλά και από το παράδειγµα αντίστοιχων εγχειρηµάτων του εξωτερικού.

«Ο κόσµος ζητούσε ψάρι χωρίς κόκκαλα, σε πιο οικονοµικές τιµές -γιατί όπως γνωρίζουµε θεωρείται ακριβή τροφή- ψηµένο και έτοιµο για κατανάλωση αλλά και µε τη δυνατότητα για διανοµή κατ’ οίκον. Επιπλέον, µέσα από κάποια ταξίδια µας στο εξωτερικό αλλά και από έρευνα στο ίντερνετ, είδαµε πώς δουλεύει στο εξωτερικό το fish and chips. Έτσι αποφασίσαµε να δηµιουργήσουµε την ελληνική έκδοσή του µε φρέσκο ψάρι, νόστιµο και υγιεινό, κρατώντας τις τιµές χαµηλά», εξηγεί ο κ. Μπιτιρίνης.

Για την οικογένεια Μπιτιρίνη το ψάρι δεν είναι απλά µια γευστική εµπειρία, αλλά µέρος µιας κουλτούρας βασισµένης στο «ευ ζην». Επιλέγουν ψάρι, όπως αναφέρουν, όχι µόνο για την υπέροχη γεύση του, αλλά και για το αίσθηµα της ευεξίας που προσφέρει η κατανάλωσή του, για τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του και τη συµβολή του στην καλή λειτουργία της καρδιάς, της όρασης και του εγκεφάλου.

Αξίζει, βέβαια, να περάσουµε και στη γεύση αλλά και στις µοναδικές επιλογές που προσφέρει το Bitirinis Fish Street Food. Στις must επιλογές είναι φυσικά το θαλασσινό «σουβλάκι», δηλαδή φρέσκο φιλεταρισµένο ψάρι και θαλασσινά τυλιγµένα σε παραδοσιακή πίτα. Όσοι δεν προτιµούν τις πίτες µπορούν πάντα να επιλέξουν τα χωνάκια. Η νοστιµότατη γαριδόσουπα, οι µακαρονάδες και το κριθαρότο µε φρέσκα θαλασσινά σε πολύ χαµηλές τιµές, αποτελούν επίσης εξαιρετικές προτάσεις.

 

∆ίπλα στο ιχθυοπωλείο

Καθηµερινά, ο πελάτης θα βρει ένα ή δύο διαφορετικά πιάτα ηµέρας, ενώ ακριβώς δίπλα από το κατάστηµα υπάρχει το ιχθυοπωλείο της οικογένειας, από το οποίο µπορεί να διαλέξει το προϊόν που θέλει για να του το ψήσουν µε τον τρόπο που επιθυµεί.

«Όλα είναι φτιαγµένα µε τα χεράκια µας για να είµαστε σίγουροι για το αποτέλεσµα. Με την αποκλειστική µας συνεργασία µε ένα γρι-γρι και δύο από τις µεγαλύτερες τράτες του νησιού µας είµαστε βέβαιοι ότι να ψάρια µας είναι ολόφρεσκα και µυρίζουν θάλασσα. Έχοντας, λοιπόν, τον έλεγχο ολόκληρης της παραγωγικής διαδικασίας, από την αλιεία µέχρι το ψήσιµο, εγγυόµαστε για την αδιαπραγµάτευτη ποιότητα κάθε πιάτου», ξεκαθαρίζει µιλώντας στο Αγρόκτηµα ο κ. Μπιτιρίνης.

Μαθαίνουµε από τα λάθη µας

Η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει το νέο εγχείρηµα των δύο αδελφών, οι οποίοι παίρνουν δύναµη απ’ αυτό το γεγονός, όπως αναφέρει ο συνοµιλητής µας: «Τα βήµατά µας είναι συγκροτηµένα και σταθερά, όχι βιαστικά. Οργανωνόµαστε καλύτερα, µαθαίνουµε από τα λάθη µας, θέλουµε να προσφέρουµε προϊόντα και εξυπηρέτηση υψηλού επιπέδου και πιστεύουµε ότι κάποια στιγµή θα είµαστε έτοιµοι να δηµιουργήσουµε περισσότερα σηµεία εξυπηρέτησης εντός και ίσως και εκτός Κρήτης. Άλλωστε, ο κόσµος δείχνει να αγαπάει αυτό που κάνουµε».

Αναµενόµενη αυτή η αγάπη θα µπορούσε να πει κανείς, αν σκεφτεί ότι ο παππούς Μπιτιρίνης είχε πει στα εγγόνια του, όταν ξεκινούσαν: «Είµαι περήφανος για την ιδέα σας και είµαι σίγουρος ότι ο κόσµος θα την αγαπήσει όσο και εσείς»!

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία