BACK TO
TOP
Special Reports

Ίδιες συσκευασίες αλλά με διαφορετικό προϊόν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ανησυχητικά τα ευρήματα έρευνας που δημοσιοποίησε η Κομισιόν για την εκτίμηση των διαφορών στη σύνθεση των τροφίμων της ΕΕ

photo_verybig_198084

30
0

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ποιότητα των διπλών τροφίμων σε 19 κράτη μέλη της ΕΕ, το 9% των προϊόντων διέφερε πραγματικά, αν και η συσκευασία τους ήταν, αν όχι πανομοιότυπη, παρόμοια.

Στην ανάλυση περίπου 1400 δειγμάτων από 128 προϊόντα διατροφής σε 19 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, το 9 τοις εκατό αυτών ήταν διαφορετικής σύνθεσης, αν και είχαν παρόμοιο πακέτο. Έτσι, οι διαφορές στις συνθέσεις σε ακριβώς πανομοιότυπες ή παρόμοιες συσκευασμένες τροφές ανιχνεύονται στο ένα τρίτο των προϊόντων.

Κύρια ευρήματα

Η μελέτη αξιολόγησε 1.380 δείγματα από 128 διαφορετικά προϊόντα διατροφής από 19 κράτη μέλη. Ωστόσο, το δείγμα δεν αντιπροσωπεύει τη μεγάλη ποικιλία των προϊόντων διατροφής στην αγορά της ΕΕ. Η μελέτη διαπίστωσε ότι:

  • Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η σύνθεση αντισταθμίστηκε με τον τρόπο παρουσίασης των προϊόντων: το 23% των προϊόντων είχε ένα πανομοιότυπο πακέτο και μια ταυτόσημη σύνθεση και το 27% των προϊόντων σηματοδότησε τη διαφορετική σύνθεση τους σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ, με μια διαφορετική συσκευασία.
  • Το 9% των προϊόντων που παρουσιάστηκαν ως τα ίδια σε ολόκληρη την ΕΕ είχαν διαφορετική σύνθεση: είχαν ταυτόσημη συσκευασία, αλλά διαφορετική τελική σύνθεση.
  • Ένα άλλο 22% των προϊόντων που παρουσιάστηκαν με παρόμοιο τρόπο είχαν διαφορετική σύνθεση: είχαν παρόμοια μπροστινή συσκευασία, αλλά διαφορετική σύνθεση.
  • Δεν υπάρχει συνεπές γεωγραφικό μοτίβο στη χρήση της ίδιας ή παρόμοιας συσκευασίας για προϊόντα με διαφορετικές συνθέσεις. Επιπλέον, η διαφορά στη σύνθεση που διαπιστώθηκε στα προϊόντα που δοκιμάστηκαν δεν συνιστά απαραίτητα διαφορά στην ποιότητα του προϊόντος.

Ωστόσο, η έκθεση δεν αποκαλύπτει καμία σημαντική διαφορά στο περιεχόμενο Ανατολής-Δύσης στο μπλοκ, παρά τις καταγγελίες από τα νέα κράτη μέλη ότι οι πολυεθνικές πωλούν χαμηλής ποιότητας τρόφιμα στα σουπερμάρκετ.

Ο Ούγγρος ευρωβουλευτής Tibor Navracsics δήλωσε ότι ήταν ικανοποιημένος που δεν υπήρχαν ενδείξεις διαφορών στην ποιότητα των τροφίμων μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης στην ΕΕ, αλλά χαρακτήρισε τις νέες αποκαλύψεις ως "νόθες".

Ενέργειες της Επιτροπής επί του θέματος αυτού

Δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, ασχολείται με το ζήτημα της «διπλής» ποιότητας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προωθήσει διάφορες πρωτοβουλίες:

  • διευκρίνιση του πότε η διπλή ποιότητα των προϊόντων αποτελεί παραπλανητική πρακτική μέσω της νομοθεσίας σύμφωνα με την πρόσφατα συμφωνηθείσα νέα συμφωνία για τους καταναλωτές ·
  • θέσπιση κοινής μεθοδολογίας για τον έλεγχο των τροφίμων ·
  • έκδοση μιας σειράς κατευθυντήριων γραμμών που θα βοηθήσουν τις εθνικές αρχές να εφαρμόσουν τη νομοθεσία της ΕΕ για τον καταναλωτή
  • αφιερώνοντας πάνω από 4,5 εκατομμύρια ευρώ για την επίλυση αυτού του ζητήματος.
  • δοκιμάζοντας προϊόντα σε ολόκληρη την ΕΕ με την ίδια μεθοδολογία για να κατανοήσουμε καλύτερα τη διπλή ποιότητα των αγαθών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Mina Andreeva δήλωσε: "Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Junker συμμερίζεται την ανησυχία όλων των πολιτών μας, ειδικά όταν υπάρχει αίσθηση πολιτών μεταχειριζόμενων στην κοινή μας αγορά και αυτό σίγουρα δεν είναι αποδεκτό γι 'αυτόν, έτσι δεσμεύεται να επιλύσει με τον καταλληλότερο τρόπο ".

Επόμενα βήματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει σήμερα μια νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 1,26 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των ικανοτήτων των οργανώσεων των καταναλωτών να δοκιμάζουν προϊόντα και να εντοπίζουν δυνητικά παραπλανητικές πρακτικές. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 6η Νοεμβρίου 2019.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία