BACK TO
TOP
Special Reports

Κουμπαριές στην Ευρώπη στέλνουν σε λάθος χέρια επιδοτήσεις της ΚΑΠ

Το προηγούμενο έτος 37.868.199 ευρώ μπήκαν στους λογαριασμούς της Agrofert, ενός αγροδιατροφικού κολοσσού συμφερόντων του πρωθυπουργού της Τσεχίας, Άντρεϊ Μπάμπις.

orban

15
0

Αν και είναι γνωστό από παλιά ότι το 80% των ενισχύσεων καταλήγουν στους λογαριασμούς ελάχιστων βιομηχανικών εκμεταλλεύσεων, μια νέα έρευνα των New York Times, δείχνει ότι οι κυβερνήσεις σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης συστηματικά καταπίνουν κονδύλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για να ενισχύσουν, συγγενείς, παιδικούς φίλους και πολιτικούς συμμάχους.

Στην εν λόγω έρευνα φαίνεται πως στην Ουγγαρία και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης τα περισσότερα χρήματα καταλήγουν σε λίγους, ισχυρούς και διαπλεκόμενους. ενώ στη Σλοβακία και τη Βουλγαρία οι επιδοτήσεις γίνονται ένας καλός λόγος υφαρπαγή γαιών από μικρούς παραγωγούς με μαφιόζικους τρόπους.

Στην περίπτωση του πρωθυπουργού της Τσεχίας, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ στην χώρα του, η αντιπολίτευση κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα αίτημα στην Κομισιόν να απέχει ο Άντρεϊ Μπάμπις από τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό της επερχόμενης ΚΑΠ. Ο πρωθυπουργός από την άλλη έχει δηλώσει πως δεν τίθεται ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων αφού δεν του ανήκει πλέον η εταιρεία, ωστόσο σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις μιας σειράς οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Διαφάνειας, παραμένει βασικός αποδέκτης.

Κονδύλια καταλήγουν και στην περιφέρεια Φετζέρ της Ουγγαρίας, πατρίδα του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν. Όπως αποδεικνύει η έρευνα των New York Times, ο ίδιος χρησιμοποιεί τις επιδοτήσεις ως σύστημα πατρωνίας, μέσω του οποίου πλουτίζουν οι φίλοι και η οικογένειά του, ενώ παράλληλα προστατεύει τα πολιτικά του συμφέροντα, τιμωρώντας αντιπάλους.

H κυβέρνηση Ορμπαν δημοπράτησε χιλιάδες στρέμματα δημοσίων γαιών ήδη από το 2002 και αποδέκτες ήταν τα μέλη της οικογένειας του πρωθυπουργού, καθώς και στενοί του συνεργάτες, μεταξύ των οποίων παιδικός του φίλος, ο οποίος έγινε και ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας.

Στη Βουλγαρία οι επιδοτήσεις έγιναν «τα επιδόματα» των γαιοκτημόνων και το 75% από αυτές κατέληγε σε 100 εταιρείες και μόνον. Μια από τις μεγαλύτερες αλευροβιομηχανίες της χώρας κατηγορείται για απάτη με επιδοτήσεις και θα δικαστεί. Στη Σλοβακία ο ανώτατος εισαγγελέας παραδέχθηκε πως υπάρχει «αγροτική Μαφία». Μικροαγρότες καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς και εκβιασμούς, επειδή η γη τους είχε τις προδιαγραφές να επιδοτηθεί. Ο δημοσιογράφος Γιαν Κουσιάκ δολοφονήθηκε πέρυσι, όταν έκανε έρευνα για Ιταλούς εγκληματίες που είχαν παρεισφρήσει στην αγροτική βιομηχανία, κέρδιζαν από τις επιδοτήσεις και δημιουργούσαν στενές σχέσεις με το πανίσχυρο πολιτικό σύστημα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία