BACK TO
TOP
Special Reports

Στο Κτήμα Δύο Ύψη συζούν αμπέλια και ελαιόδεντρα δίνοντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Οι ιδιοκτήτες του Κτήματος Βιβλία Χώρα σκέφτηκαν να δημιουργήσουν εκτός από τα ονομαστά κρασιά και δικό τους ελαιό

38_12

Γιώργος Λαμπίρης

353
0

Εάν παραλληλίσει κανείς την γεωµορφία που παρουσιάζουν τα κτήµατα της Τοσκάνης µε αυτήν που εµφανίζει η περιοχή του Αγίου Ανδρέα στην Ηλεία, εκεί που βρίσκεται το κτήµα ∆ύο Ύψη, θα παρατηρήσει την υψοµετρική ανοµοιογένεια του εδάφους που δίνει την δυνατότητα να συνυπάρχουν αµπελοτόπια µε διαφορετικά χαρακτηριστικά, στα οποία ευδοκιµούν διαφορετικές ποικιλίες. Το Κτήµα ∆ύο Ύψη

χαρακτηρίζεται από αµµώδες έδαφος, µε ασβεστολιθικά χαρακτηριστικά και παρουσία κοχυλιών. Μαζί µε τα αµπέλια συζούν και τα ελαιόδεντρα. Η συνύπαρξη αµπέλου και ελιάς στην ίδια γη, γέννησε τη σκέψη στους ιδιοκτήτες του κτήµατος Βιβλία Χώρα, Βασίλη Τσακτσαρλή και Βαγγέλη Γεροβασιλείου, να δηµιουργήσουν εκτός από ονοµαστά κρασιά και το δικό τους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Επέκταση από τα 30 στρέµµατα στα 150

«Η αρχική έκταση που αποκτήσαµε από τον Χρήστο Κόκκαλη πριν από µερικά χρόνια, ήταν 30 στρέµµατα. Σταδιακά επεκταθήκαµε µε την απόκτηση επιπλέον 120 στρεµµάτων και σήµερα έχουµε συνολικά 150 στρέµµατα γης στην ιδιοκτησία µας», περιγράφει ο κύριος Τσακτσαρλής. «Ουσιαστικά στα 120 στρέµµατα που αποκτήσαµε στη συνέχεια, υπήρχαν χέρσα χωράφια αλλά και χωράφια µε ελαιόδεντρα κορωνέικης ποικιλίας, τα οποία συντηρούµε. Πρόκειται για έναν ελαιώνα µε συνολική έκταση 23 στρεµµάτων. Από αυτά τα δέντρα παράγουµε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης, προϊόν µικρών αποδόσεων, το οποίο ονοµάσαµε Κτήµα ∆ύο Ύψη», αναφέρει ο οινολόγος.

Το συγκεκριµένο ελαιόλαδο όπως και τα περισσότερα της Ηλείας αφήνει φρουτώδη αλλά και χορτώδη αρώµατα, αγγίζοντας πολλά από τα χαρακτηριστικά του αγουρέλαιου χωρίς ωστόσο να είναι αγουρέλαιο. «Ήδη τυποποιήσαµε τη χρονιά του 2019, την οποία φέραµε στην αγορά πέρυσι και φέτος θα κυκλοφορήσει η σοδειά του 2020», λέει ο κύριος Τσακτσαρλής.

Αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά της περιοχής

Επιθυµία των Τσακτσαρλή και Γεροβασιλείου ήταν να αναδείξουν τα χαρακτηριστικά της περιοχής µέσα από το ελαιόλαδο Κτήµα ∆ύο Ύψη. Και όπως λέει ο Βασίλης Τσακτσαρλής η δοκιµή πέτυχε, καθώς προέκυψε ένα «πολύ καλό ελαιόλαδο, που αξίζει τον κόπο».

Συνεργασία µε το τοπικό ελαιοτριβείο, περιορισµένες ποσότητες στην εστίαση

Ο οινολόγος Βασίλης Τσακτσαρλής αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετοί ελαιώνες στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που προσφέρει τη δυνατότητα επέκτασης της υπάρχουσας έκτασης µέσα στα επόµενα χρόνια. Πάντα το κρασί παραµένει το βασικό µέληµα των δύο οινολόγων, όπως σπεύδει να διευκρινίσει. Το Κτήµα ∆ύο Ύψη συνεργάζεται µε το τοπικό ελαιοτριβείο Παπαδόπουλος, µε το οποίο διατηρεί συµφωνία η επεξεργασία της ελιάς να γίνεται την ίδια ηµέρα µε τη συγκοµιδή για να διατηρεί το τελικό προϊόν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά του καρπού. Αυτή τη στιγµή το ελαιόλαδο κυκλοφορεί σε περιορισµένες ποσότητες στην ελληνική εστίαση, ενώ διοχετεύεται στην αγορά και µέσω χονδρεµπόρων κρασιού που τροφοδοτούν τα εστιατόρια όπως Trinity, Γεωργιλάκης – Cava Drosia, Οak ή Κονταράτος στη Μύκονο. Ο ελαιώνας καλύπτει 23 στρέµµατα και η παραγωγή εσοδείας 2020 έδωσε 7.500 φιάλες των 250 ml (0,08%).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία