Παρατηρώντας κανείς προσπάθειες και λανσαρίσµατα, διαπιστώνει ότι οι µικρές ή οικογενειακές επιχειρήσεις βρίσκουν χώρο να καινοτοµούν και ταυτόχρονα εισέρχονται στον τοµέα της έρευνας σε συνεργασία µε ακαδηµαϊκούς φορείς, παρουσιάζοντας αγαθά που ανταποκρίνονται στο σήµερα και στις απαιτητικές διατροφικές τάσεις της εποχής.
Ανάµεσά τους η τυροκοµική εταιρεία Θυµέλης της Λέσβου, ο επικεφαλής της οποίας, Ιγνάτιος Θυµέλης παρουσίασε για πρώτη φορά το λαδοτύρι µε δυνατότητα συντήρησης εκτός ψυγείου, µέσα σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αναβιώνοντας τον τρόπο συντήρησης του τυριού όταν δεν υπήρχε ηλεκτροδότηση και ψυγεία στο νησί. Ο ίδιος αναφέρθηκε ωστόσο και στις επικείµενες ελλείψεις στη φέτα, προτάσσοντας ως αίτια για το φαινόµενο αυτό την αύξηση της κατανάλωσης τυροκοµικών στη διάρκεια της πανδηµίας. Το αποτέλεσµα κατά τον ίδιο ήταν η σταδιακή εξάντληση των αποθεµάτων, γεγονός το οποίο οφείλεται και στους αυστηρότερους ελέγχους στη νοµοθεσία των ΠΟΠ προϊόντων, που σε συνδυασµό και µε την αύξηση τιµής του εισαγόµενου γάλακτος, έστρεψε την βιοµηχανία στην αναζήτηση εγχώριας πρώτης ύλης. Ο ίδιος επισήµανε µάλιστα ότι από τη στιγµή που δεν υπάρχει στοκ φέτας θα παρουσιαστούν ελλείψεις στο τυρί κατά το προσεχές χρονικό διάστηµα. Σε εξέλιξη βρίσκονται ταυτόχρονα, αρκετές συνεργασίες µεταποιητικών επιχειρήσεων από διαφορετικούς τοµείς µε πανεπιστήµια, στο πλαίσιο ερευνητικών προγραµµάτων. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα αποτελούν ο µικρού βεληνεκούς ελαιουργικός συνεταιρισµός Στύψης Λέσβου, ο οποίος σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο Αιγαίου συµµετέχει στο πρόγραµµα Biooliveplus, µε σκοπό την παραγωγή σειράς τυποποιηµένων ελαιόλαδων µε ιδιαίτερες διατροφικές και λειτουργικές ιδιότητες. Ανάλογη περίπτωση είναι και αυτή της εταιρείας τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς, Αµάλθεια, µε έδρα την Αιτωλοακαρνανία, η οποία συνεργάζεται επίσης µε το Πανεπιστήµιο Αιγαίου για να φέρει στην αγορά το µπισκότο ελιάς, το οποίο περιέχει πάστα ελιάς Καλαµών κατά 20% και αποτελεί εναλλακτική πρόταση στην κατανάλωση επιτραπέζιας ελιάς, διατηρώντας σηµαντικό µέρος των θρεπτικών της χαρακτηριστικών.
Αβοκάντο σε βαζάκι µε µυρωδικά ή µαύρη σοκολάτα
Mία κίνηση, η οποία συναντάται ιδίως σε χώρες του εξωτερικού, ήρθε να κάνει µία οικογενειακή επιχείρηση από την Κρήτη, η Avoel της οικογένειας Λεράκη, η οποία δραστηριοποιούµενη στις Μουρνιές Χανίων από το 1971 στην καλλιέργεια αβοκάντο, πρόσφατα µπήκε και στην µεταποίηση του καρπού. Μερικά από τα προϊόντα της είναι τα ντιπ από αβοκάντο µε 100% περιεκτικότητα σε καρπό χωρίς πρόσθετα, αλλά και η πάστα αβοκάντο σε βαζάκι µε µυρωδικά, ελιά και ξύδι ή και µε µαύρη σοκολάτα. Tην ίδια στιγµή σε νησιά όπως η Νάξος, ένα ζευγάρι τοπικών παραγωγών παράγει βιολογικό ελαιόλαδο µε την ονοµασία Mili, µε ήπιες µεθόδους έκθλιψης και συσκευασία που ξεχωρίζει.
Αυτόµατος πωλητής ελαιολάδου από την Αχαϊκή Γη
Νέα δεδοµένα στον τρόπο διάθεσης ελαιολάδου παρουσίασε και η εταιρεία Αχαϊκή Γη, µε τον αυτόµατο πωλητή που φιλοξενήθηκε σε µία από τις αίθουσες της έκθεσης. Mία πρόταση που µπορεί να λειτουργήσει αποτελεσµατικά σε περιοχές µε έντονη τουριστική κίνηση αλλά και σε χώρους όπως είναι τα καταστήµατα αφορολόγητων ειδών σε λιµάνια και αεροδρόµια. Η εταιρεία διατηρεί ελαιώνες µε περίπου 8.000 δέντρα στην Αχαΐα και στην Αργολίδα, τόπους καταγωγής των δύο ιδρυτών της.