BACK TO
TOP
Special Reports

Από την ακριτική Ελλάδα στις ΗΠΑ το εβρίτικο σουσάμι

Ο συναισθηµατικός δεσµός µε τον τόπο καταγωγής του, τα Βρυσικά Έβρου, σε συνδυασµό µε την επωδό αρκετών συµπατριωτών του που ήθελε να αποτινάξει, ότι δηλαδή η γη της περιοχής είχε αρχίσει να απαξιώνεται, οδήγησαν τον Θανάση Πολυζωίδη, γεωπόνο και παραγωγό, να στραφεί στην καλλιέργεια της τοπικής ποικιλίας εβρίτικου σουσαµιού.

40-41b_46

579
0

«Σκέφτηκα ότι δεν ήταν δυνατόν να µοιρολατρούµε γι’ αυτό και αποφάσισα να στραφώ σε µία παραδοσιακή µορφή καλλιέργειας του Έβρου. Σε επικοινωνία που είχα µε ηλικιωµένους της περιοχής, άρχισα να ρωτάω ποια ήταν µία από τις βασικές καλλιέργειες των δεκαετιών του ’60 και του ’70. Γιατί πλέον οι καλλιέργειες στον Βόρειο Έβρο είναι κυρίως βαµβάκι, σιτάρι και ηλιόσπορος. Η κοινή απάντηση που µου έδιναν όλοι ήταν πως το σουσάµι Έβρου αποτελούσε µία από τις βασικές καλλιέργειες του παρελθόντος, η οποία µάλιστα τα τελευταία χρόνια έτεινε προς εξαφάνιση».

«Η καλλιέργεια προοριζόταν για ιδιωτική χρήση κυρίως από ηλικιωµένους της περιοχής, καλύπτοντας αποκλειστικά τις ανάγκες του νοικοκυριού τους. Κάπως έτσι ανέλαβα από το 2012 και ύστερα να αναβιώσω τη συγκεκριµένη ποικιλία, φτάνοντας αυτή τη στιγµή να δουλεύουµε περίπου σε 500 στρέµµατα ιδιόκτητης γης. Ταυτόχρονα υφίσταται συνεργασία µε αρκετούς βιοκαλλιεργητές του Έβρου, στους οποίους δίνουµε τον σπόρο και παραλαµβάνουµε το τελικό προϊόν, ενώ είναι υποχρεωµένοι να διατηρούν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ορίζουµε από την πλευρά µας ως προς την καλλιέργεια του σουσαµιού».

Όπως επισηµαίνει ο επικεφαλής της εταιρείας, το εµπορικό όνοµα που έχει δηµιουργήσει η επιχείρηση της προσφέρει την δυνατότητα να µην πουλάει σουσάµι σε χύδην µορφή προς τρίτους, αλλά να συσκευάζει αποκλειστικά το σουσάµι που παράγει µε την δική της ετικέτα.



Συνδυασμός ποιότητας από τα ορεινά και ποσότητας από τα πεδινά του Έβρου

Η παραγωγή της εταιρείας Σάµυθος, όπως είναι η ονοµασία της - από την τοπική ποικιλία Σάµι και τη λέξη µύθος - βασίζεται αποκλειστικά σε πιστοποιηµένες βιολογικές εκτάσεις. «Αυτό που επιδιώκουµε είναι το 70% των κτηµάτων να είναι ορεινά από ένα υψόµετρο και άνω, γεγονός που προσφέρει τα µέγιστα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σουσαµιού, όπως είναι η γεύση, το άρωµα ενώ και τα αιθέρια έλαια του σπόρου είναι σηµαντικά περισσότερα. Σε αυτά τα εδάφη οι αποδόσεις είναι στα 50-60 κιλά ανά στρέµµα. Το υπόλοιπο 30% της παραγωγής προέρχεται από πεδινές εκτάσεις όπου οι αποδόσεις µπορούν να φτάσουν έως και τα 200 κιλά ανά στρέµµα. Μ’ αυτόν τον τρόπο συνδυάζουµε την ποιότητα από τις ορεινές περιοχές και την ποσότητα από τις πεδινές», εξηγεί ο κ. Πολυζωίδης.



Τα προϊόντα της µεταποίησης

Τα προϊόντα που παράγονται είναι ωµό άθερµο ταχίνι, το οποίο είναι πατενταρισµένο και παρασκευάζεται σε θερµοκρασία περιβάλλοντος, χωρίς να γίνεται θερµική επεξεργασία του σπόρου και του τελικού προϊόντος. Επίσης, διαθέτει βιολογικό ταχίνι ψυχρής έκθλιψης που θερµαίνεται σε όσο το δυνατόν χαµηλότερη θερµοκρασία 40oC προκειµένου να µην επηρεάζονται τα θρεπτικά χαρακτηριστικά του σουσαµιού και ταυτόχρονα να θυµίζει τη γεύση του ταχινιού που γνωρίζει το ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Επίσης, έχοντας ως βάση το ταχίνι ψυχρής έκθλιψης δηµιουργήθηκαν δύο ακόµα προϊόντα, το ταχίνι µε µαύρο σκόρδο και το ταχίνι µε βιολογικά µπαχαρικά και βιολογικό ωµό µέλι. Προσεχώς θα κυκλοφορήσει ένας ακόµη κωδικός, το ταχίνι από φύτρα σουσαµιού, το οποίο θα διατίθεται αποκλειστικά σε φαρµακεία και στις ΗΠΑ, συνοδευόµενο από ισχυρισµό υγείας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία