BACK TO
TOP
Special Reports

Με νησιωτικό άρωμα μέλι Αστυπάλαιας σε ράφια delicatessen

Χαρακτηριστικό παράδειγµα παλιννοστούντος, η Ειρήνη Γιαννάρου έχοντας εργαστεί για ένα διάστηµα στην Αθήνα αποφάσισε να επιστρέψει στον τόπο καταγωγή της την Αστυπάλαια.

40_4

Γιώργος Λαμπίρης

489
0

Με σπουδές στο παιδαγωγικό τµήµα προσχολικής ηλικίας, είδε ότι το νησί της δεν θα µπορούσε να τις προσφέρει την επαγγελµατική απασχόληση που χρειαζόταν, καθότι δεν υφίσταται παιδικός σταθµός εκεί. Στράφηκε στη µελισσοκοµία, δηµιουργώντας τα πρώτα µελίσσια µε τον σύζυγό της και αρχικό στόχο να παράγει το µέλι για τις ανάγκες της οικογένειάς της. Σταδιακά γοητεύτηκε µε τον κόσµο της µέλισσας και έγινε επαγγελµατίας µελισσοκόµος. Αυτή τη στιγµή επενδύει στην κατασκευή εγκαταστάσεων τυποποίησης και σε καινούργιο µηχανολογικό εξοπλισµό. Η συγκεκριµένη επένδυση θα της προσφέρει την δυνατότητα πανελλαδικής δραστηριοποίησης και ανάπτυξης των εξαγωγών.

Οι οικογενειακές τις καταβολές συνδέονται µε το µελίσσι, καθότι ο παππούς της ασχολούνταν µε τη µελισσοκοµία. Η στροφή στη µελισσοκοµία ήταν αρχικά δύσκολη. Είναι γεγονός ότι η παραγωγή του µελιού στην Αστυπάλαια παρουσιάζει δυσκολίες, καθώς οι κλιµατολογικές συνθήκες είναι αστάθµητες, ενώ υπάρχει µόνο θυµάρι και δεν προσφέρεται η δυνατότητα σε έναν ντόπιο µελισσοκόµο όπως η Ειρήνη, να µεταφέρει τα µελίσσια και να παράγει άλλες ποικιλίες µελιού. Η απόσταση είναι απαγορευτική για να µεταθέσει τα µελίσσια της σε άλλα νησιά, όπως λέει, ούτως ώστε να εντοπίσει εναλλακτικές ανθοφορίες, ενώ εξαιρετικά υψηλό είναι και το µεταφορικό κόστος.

Το παραγόµενο µέλι διατίθεται αυτή τη στιγµή στο ιδιόκτητο κατάστηµα λιανικής πώλησης της Αστυπάλαιας που διαθέτει η οικογένεια µε την ονοµασία «To Mέλι της Πεταλούδας», όπως είναι και η ετικέτα στα προϊόντα που παράγει η µελισσοκόµος.



Με την πιστοποίηση της νέας μονάδας παραγωγής, στόχος οι εξαγωγές

Όραµά της Ειρήνης Γιαννάρου είναι το Μέλι της Πεταλούδας να µπορεί να το αγοράσει οποιοσδήποτε επιθυµεί. Πολύ συχνά όπως περιγράφει έρχονται ξένοι από Ιταλία ή άλλες χώρες και ζητούν να αγοράσουν µέλι. Στη συνέχεια επιδιώκουν να προµηθευτούν µεγαλύτερες ποσότητες, όχι µόνο κατά την παραµονή τους στην Αστυπάλαια αλλά και όλη  τη χρονιά, κάτι που δεν είναι εφικτό καθότι δεν υφίσταται η απαιτούµενη πιστοποίηση κάτι που θα γίνει µε την ολοκλήρωση της νέας µονάδας που κατασκευάζεται.

Στις δυσχέρειες που αντιµετωπίζει προσθέτει το κόστος αποστολής και τη διαδικασία παραγωγής, τα οποία  κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, εποµένως οι αποστολές προϊόντων στο εξωτερικό πρέπει να γίνονται οργανωµένα και σε µεγαλύτερες ποσότητες. «Είναι διαφορετικό το κόστος για 2-3 κιλά µέλι και διαφορετικό για µεγαλύτερες ποσότητες σε οργανωµένα καταστήµατα delicatessen. Προς τη δεύτερη κατεύθυνση θα επιδιώξουµε να κινηθούµε κατά το προσεχές διάστηµα, εφόσον ολοκληρωθεί η επένδυση και η πιστοποίηση της νέας µονάδας παραγωγής», εξηγεί η ίδια.

Η οικογενειακή επιχείρηση εκτός από την παραγωγή θυµαρίσιου µελιού, διαθέτει φυσική κηρύθρα µε µέλι, σε βάζο ή σε κασετίνα, επεξεργάζεται το φυσικό κερί της µέλισσας, δηµιουργώντας κηροπήγια ή κατασκευές από κερί, παράγει παστέλι µε µέλι και σουσάµι χωρίς συντηρητικά και κηραλοιφές. Επιθυµία της Ειρήνης είναι να εµπλουτίσει τη γκάµα της µε σειρά φυσικών καλλυντικών µε βάση το κερί της µέλισσας.

Συνολικά έχει στην κατοχή της περίπου 600 µελίσσια έως και αυτή τη στιγµή, τα οποία σύµφωνα µε την ίδια αυξάνονται σταδιακά και αναλόγως µε τις συνθήκες και τη ζήτηση. Σε ό,τι αφορά τις συνολικές ποσότητες εξαρτώνται από τις κλιµατολογικές συνθήκες στην Αστυπάλαια. «Αν κατά την περίοδο ανθοφορίας του θυµαριού εκδηλωθούν υψηλές θερµοκρασίες, µπορεί να επηρεαστεί η παραγωγή. ∆εν υπάρχουν σταθερές ποσότητες παραγωγής µελιού, που κυµαίνονται στους 3 έως 7 τόνους».



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία