BACK TO
TOP
Special Reports

Εστία διάσωσης στεπικής αγελάδας και μαύρου χοίρου

Σε αναζήτηση για το ιδανικό επιστέγασµα µίας προσπάθειας που προσεγγίζει αισίως τα 40 χρόνια ζωής, ο κτηνοτρόφος ∆ηµήτρης ∆ήµου, προσανατολίζεται στη δηµιουργία µίας οικοτεχνίας και των αντίστοιχων εγκαταστάσεων που θα οδηγήσουν την επιχείρησή του στην επόµενη µέρα.

40a_27

Γιώργος Λαμπίρης

825
1

Με σπουδές οικονοµικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, αποφάσισε τη δεκαετία του ’80, να στραφεί στην κτηνοτροφία. Σήµερα συνεχίζει αγόγγυστα να εργάζεται για τη διάσωση και την αξιοποίηση των σπάνιων φυλών που εκτρέφονται στη φάρµα του, όπως η στεπική αγελάδα Κατερίνης. Οραµατίστηκε ότι θα µπορούσε να χτίσει µία πρότυπη κτηνοτροφική µονάδα, αναπτύσσοντας σταδιακά φυλές που έτειναν προς εξαφάνιση. Λόγω του ότι πρόκειται για αυτόχθονες φυλές µε παρουσία αρκετών αιώνων στην ίδια περιοχή, έχουν αναπτύξει ισχυρή ανθεκτικότητα σε πιθανές ασθένειες, ενώ διακρίνονται για την ποιότητα του κρέατος που προσφέρουν.



Το επόµενο βήµα στη µεταποίηση

Ο ∆ήµου αποτέλεσε σηµείο αναφοράς στα κτηνοτροφικά πεπραγµένα των τελευταίων ετών λόγω της πρωτοβουλίας του να διασώσει και να εκθρέψει ένα κοπάδι άνω των 200 ζώων στεπικής αγελάδας Κατερίνης αλλά και ενός πληθυσµού 200 ζώων αυτόχθονου µαύρου χοίρου καθώς και ορισµένων ιππαρίων Σκύρου. «Μέληµά µου είναι να ενταχθώ στον αναπτυξιακό νόµο, ώστε να υλοποιήσουµε την επένδυση, προικοδοτώντας κατά κάποιον τρόπο την επόµενη γενιά. Η κόρη µου είναι γεωπόνος ζωοτέχνης µε σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο της Αθήνας και ο γαµπρός µου γεωπόνος ζωοτέχνης, απόφοιτος του Αριστοτέλειου. Ωστόσο τα εµπόδια είναι αρκετά, γιατί στην Ελλάδα για να επενδύσεις, πρέπει να πληρώσεις ΦΠΑ 25%, χωρίς να γνωρίζεις πότε θα σου επιστραφεί το ποσό».



Άντληση ζωοτροφών από τη φύση και  αγορά εξοπλισμού για τη συλλογή τους

Εφόσον προχωρήσει το σχέδιο µετατροπής σε οικοτεχνία, ο ∆ηµήτρης ∆ήµου θα έχει τη δυνατότητα, όπως λέει, αντί να δίνει το κρέας του σε βιοτεχνίες, που αναλαµβάνουν την παραγωγή προϊόντων φασόν για λογαριασµό του, να τα παράγει µόνος του. Τα προϊόντα που ήδη παράγονται και επιδιώκει να µεταφέρει την παραγωγή τους σε δικές του εγκαταστάσεις είναι το back bacon (µπριζόλα ψηµένη στον ατµό µαζί µε το µπέικον), η µορταδέλα, το λουκάνικο και ορισµένα ακόµη προϊόντα.



Στόχος του ∆ηµήτρη ∆ήµου είναι να µπορέσει τα επόµενα χρόνια να αξιοποιήσει τους καρπούς που προσφέρει η φύση και η ευρύτερη δασική περιοχή του τόπου του, προκειµένου να δηµιουργήσει ζωοτροφές υψηλής προστιθέµενης αξίας για τα ζώα του. Μ’ αυτόν τον τρόπο προσδοκά ότι θα αντιµετωπίσει αποτελεσµατικά την έντονη αύξηση του κόστους που απορρέει από τις συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσµια αγορά. «Με την αξιοποίηση των καρπών του δάσους θα καταφέρω εκτός των άλλων να βελτιώσω σηµαντικά την ποιότητα του παραγόµενου κρέατος. Είναι χαρακτηριστικό ότι µέχρι και πριν από µερικές δεκαετίες τα ζώα στην Ελλάδα εκτρέφονταν ελεύθερα και βρίσκονταν σε συνεχή κίνηση όλο το έτος. Θυµάµαι ότι πολλά χρόνια πριν ακόµα και ηλικιωµένοι άνθρωποι προµηθεύονταν τις τροφές για τα ζώα τους από τα δέντρα που φύονται ελεύθερα στη φύση. Αυτό που θα κάνουµε προσεχώς είναι ότι θα αποκτήσουµε τον εξοπλισµό που θα µας επιτρέψει την ταχεία συλλογή των καρπών αυτών». Η εκτροφή των ζώων της «Κιβωτού του ∆ήµου» πραγµατοποιείται µε τη χρήση βίκου, βρώµης, τριφυλλιού, ενώ ο κτηνοτρόφος δεν χρησιµοποιεί καθόλου τη σόγια.



Επιθυµία του αποτελεί εκτός των άλλων να καταστήσει επισκέψιµη την φάρµα των αυτόχθονων σπάνιων ελληνικών φυλών ζώων, που έχει δηµιουργήσει στην Αύρα Καλαµπάκας. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα µπορέσει, όπως λέει, να µεταδώσει τη σηµασία που έχει τα ζώα να αναπτύσσονται εν ηρεµία υπό αναπαραγωγικές συνθήκες.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

09-11-2022 13:10Γιωργος

Μπράβο τέτοια να γίνονται..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία