BACK TO
TOP
Special Reports

Η χαρουπιά αντίδοτο στην ερημοποίηση της υπαίθρου

Eκτός από την αναβίωση του χαρουπιού της Κρήτης µε φυτεύσεις που έχει πραγµατοποιήσει στο Μελιδοχώρι του νοµού Ηρακλείου, ο Κώστας Καράτζης έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστηµα και σε µία ακόµη διαδικασία που σχετίζεται µε τον προορισµό του προϊόντος στην αγορά, ούτως ώστε να αποτελέσει αµιγώς βρώσιµο καρπό για τον άνθρωπο.

41b_6

Γιώργος Λαμπίρης

2117
2

Γι’ αυτόν το λόγο συνεργάστηκε µε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήµιο, το οποίο λαµβάνει δείγµατα από τα περίπου 60 στρέµµατα χαρουπιού που καλλιεργεί, προκειµένου να διερευνηθούν µε ακρίβεια οι ιδιότητες και οι δυνατότητες του καρπού και να αναλυθεί το γονιδίωµά του.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραµµα που χρηµατοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης. Το πρόγραµµα αυτό τρέχει παράλληλα και θα συνδυαστεί µε ένα ακόµη πρόγραµµα που αφορά στην διάβρωση του εδάφους. Η χαρουπιά θεωρείται ως βασική ποικιλία δέντρου για την αντιµετώπιση της ερηµοποίησης της υπαίθρου – είναι ανθεκτική µε βαθύ ριζικό σύστηµα , δεδοµένου ότι εµφανίζει ικανοποιητικές αποδόσεις σε υψόµετρο έως και 500 µέτρων, όπως λέει ο Κώστας Καράτζης.

Ο παραγωγός άρχισε να εγκαθιστά δέντρα στην περιοχή µέσα από το πρόγραµµα Αναδασώσεων Γεωργικών Γαιών, που αποτέλεσε µία καλή ευκαιρία όπως λέει για τα ξηροθερικά κλίµατα και για την αναβίωση των βοσκοτόπων του νοµού Ηρακλείου, προκειµένου να γίνει αναβάθµιση του ευρύτερου οικοσυστήµατος. Στην πορεία αντιλήφθηκε ότι υφίσταται η δυνατότητα αναβίωσης της περιοχής, επιλέγοντας να φυτέψει χαρουπιές. Έχει εγκαταστήσει µία ποικιλία κυπριακής προέλευσης που ευδοκιµεί τα τελευταία 70 χρόνια στον νοµό Ηρακλείου.

Και εύγευστη και γλυκιά η ποικιλία  Τηλλυρίας, έδειξε η χαρτογράφηση

Στο πλαίσιο ιχνηλάτισης της ποικιλίας του φυόµενου χαρουπιού της Κρήτης, πριν από έναν χρόνο έστειλε πολλαπλασιαστικό υλικό και καρπό στο Πανεπιστήµιο της Κύπρου όπου έγινε ταυτοποίηση DNA και διαπιστώθηκε ότι η ποικιλία είναι αυτή της Τηλλυρίας και ενδείκνυται ανθρώπινη κατανάλωση. «Το λάθος που έγινε στην Κρήτη πριν από πολλές δεκαετίες, όπου ανθούσε η εµπορία του χαρουπιού, ήταν ότι στηρίχθηκε στην εξαγωγή του σπόρου και µόνο, ενώ η ψίχα πωλούνταν µισοτιµής µόνο για ζωοτροφή. Οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν τη γνώση να την εκτιµούν και ως ζωοτροφή, µε αποτέλεσµα την υποβάθµιση του προϊόντος, παρά το ότι εµπεριέχει ένα σύµπλεγµα ευεργετικών βιταµινών και θρεπτικών ουσιών για τον άνθρωπο», εξηγεί ο Κώστας Καράτζης.

«Αυτό που διαπίστωσα στην αρχή ήταν ότι οι άγριες ποικιλίες που ευδοκιµούν στην Κρήτη έχουν στιφή γεύση και είναι δύσοσµες. Ωστόσο έτυχε να έχω 15 δέντρα που προέρχονταν από ένα εµβολιαστή της περιοχής. Κάπως έτσι άρχισα να πειραµατίζοµαι. Όταν δοκίµασα την ποικιλία της Τηλλυρίας, είδα σηµαντικές διαφορές. Το χαρουπόµελο ήταν ιδιαίτερα εύγεστο και γλυκό. Σταδιακά αντικατέστησα πολλά από τα υφιστάµενα άγρια δέντρα µε δέντρα αυτής της ποικιλίας. Η µητρική φυτεία µου ανέρχεται 100 στρέµµατα και τα 60 από αυτά είναι χαρουπιές, στις οποίες κάνει τα πειράµατά του το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήµιο», σηµειώνει. Αυτή τη στιγµή ο Κ. Καράτζης διατηρεί περίπου 7.000 δέντρα καθώς και αρκετά ανεµβολίαστα που απαιτούν αρκετή δουλειά µελλοντικά για να ενταχθούν κι αυτά στην παραγωγή. Σε µπολιασµένα προ πενταετίας δέντρα και ηλικίας 27 ετών, η απόδοση φτάνει ακόµα και τα 90 κιλά σε καρπό.

Ετοιµάζει οικοτεχνική µονάδα προϊόντων χαρουπιού

Ο παραγωγός έχει ενταχθεί στο καθεστώς οικοτεχνίας και δηµιουργεί εργαστήριο για τη µεταποίηση, όπου θα παράγεται χαρουπόµελο και χαρουπάλευρο και πιθανώς άλλα προϊόντα µε πρώτη ύλη το χαρούπι.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

22-08-2023 23:39Γεωργία Δερμιτζάκη

Που μπορούμε να προμηθευτούμε φυτά χαρουπιάς? Μακάρι να αναβιώσει η καλλιέργεια του χαρουπιού πάλι στην Ιεράπετρα!! Αξιόλογος καρπός Αν πάρει και καλή τιμή θα είναι ευχής έργον!!! Λέτε ότι δίνετε δωρεάν σπόρους! Πότε όμως θα φυτρώσουν ? Απαιτείται χρόνος!!!

Απάντηση

24-02-2023 21:00Πετρος

Ελατε ολοι στα χωρια πισω να παρουν ζωη να ανασανουμε ολοι.Εχουμε δωρο σε οσους ερθουν σπορους για χαρουπια!Θα σωθειτε σας λεω ευκαιρια μεγαλη ειναι.Θα σπειρουμε και λιγα λαμπογυαλια μια χαρα θα ειμαστε στον καθαρο αερα χωρις αγχος

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία