BACK TO
TOP
Special Reports

Infusion ελαιόλαδο από τα υπεραιωνόβια δέντρα της Μάκρης

Σε διερεύνηση παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιολάδου από την αυτόχθονη ποικιλία ελιάς Μάκρης µε τη χρήση και άλλων πρώτων υλών θα προχωρήσει η οικογένεια Γεωργιάδη, µε έδρα την οµώνυµη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όπου ευδοκιµεί ο εν λόγω καρπός.

40-41-01

Γιώργος Λαμπίρης

253
0

Η οικογενειακή επιχείρηση θα προχωρήσει σε πρόσµειξη του βιολογικού ελαιολάδου που παράγει, µε βότανα, τσίλι αλλά και σκόρδο, προετοιµάζοντας το έδαφος για τη συσκευασία infusion ελαιολάδου, όπως λέει η Nανά Ζωίδου, µέλος της οικογενειακής επιχείρησης.

«Μέληµά µας αποτελεί η αύξηση της παραγωγής µονοποικιλιακού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, το οποίο διαθέτουµε ήδη στην αγορά και ταυτόχρονα η κυκλοφορία µίας νέας σειράς λαδιών (infusion) µε πρώτες ύλες όπως είναι το σκόρδο, το τσίλι καθώς και µε βότανα», επισηµαίνει η ίδια. «Η περιοχή µας βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Ελλάδας σε απόσταση 40 χιλιοµέτρων από τα σύνορα µε την Τουρκία. Παράγουµε το συγκεκριµένο ΠΟΠ ελαιόλαδο Μάκρης, πρώιµης ωρίµανσης, ενώ φέτος οι κλιµατικές συνθήκες ευνόησαν στο να έχουµε εξαιρετικές αποδόσεις τόσο σε ελιά όσο και σε ελαιόλαδο», προσθέτει.

Η οικογένεια διατηρεί περίπου 80 στρέµµατα στην ιδιοκτησία της µε 1.500 ελαιόδεντρα. Η καλλιέργεια είναι αµιγώς βιολογική, ενώ το ελαιόλαδο που παράγεται είναι µονοποικιλιακό. Tα υφιστάµενα δέντρα είναι κατά το µεγαλύτερό τους µέρος υπεραιωνόβια, ηλικίας 600 και 700 ετών. Η συλλογή του καρπού πραγµατοποιείται περίπου στις 15 Οκτωβρίου κάθε έτους και διαρκεί έως και τις πρώτες ηµέρες του ∆εκεµβρίου.

Στα 3,5 κιλά ελιάς ένα κιλό ελαιόλαδο, με οξύτητα από 0,2% έως 0,3%

Το κλίµα της περιοχής Μάκρης της Αλεξανδρούπολης χαρακτηρίζεται από τους νότιους και υγρούς ανέµους του Αιγαίου, αλλά και τους ψυχρότερους που προέρχονται από τα βόρεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να δηµιουργείται ένα διαφορετικό µικροκλίµα, το οποίο συντείνει στη γευστική και ποιοτική ταυτότητα της ελιάς Μάκρης. ∆εδοµένων των χαµηλών θερµοκρασιών που επικρατούν κατά τη διάρκεια συλλογής και επεξεργασίας της ελιάς, η οξύτητά του Calypso κυµαίνεται µεταξύ 0,2% και 0,3%.

Η ελαιουργία Calypso είδε κατά την τελευταία παραγωγική περίοδο τα δέντρα της να αποφέρουν καρπό, ο οποίος στα 3,5 κιλά προσέφερε 1 κιλό ελαιόλαδο σε σχέση µε το σύνηθες τιράζ που ανέρχεται σε περίπου 4,5 έως και 7 κιλά τα οποία στη συνέχεια προσφέρουν 1 κιλό ελαιόλαδο. Ήταν µία ιδιαίτερα αποδοτική χρονιά χωρίς να επηρεαστούν τα δέντρα από τον δάκο λόγω των υψηλών θερµοκρασιών που επικράτησαν στην περιοχή, όπως λέει η Νανά Ζωίδου.

Εκτός από το ελαιόλαδο, η επιχείρηση της Αλεξανδρούπολης µεταποιεί, συσκευάζει και διαθέτει και άλλα παράγωγα της ελιάς. Επί παραδείγµατι, από τα υπολείµµατα του λαδιού δηµιουργεί σαπούνια. Ταυτόχρονα η «Calypso» συσκευάζει ελιές Μάκρης πρώιµης ωρίµανσης, οι οποίες χαράσσονται, συσκευάζονται και συντηρούνται σε άλµη. «Επίσης όταν ωριµάσει η ελιά αξιοποιούµε την πάστα της, µία υπερτροφή που εµπλουτίζεται µε σουσάµι, σύκο και φυστίκι Αιγίνης. Επιπλέον, αξιοποιούµε και τα ξύλα που προέρχονται από το κλάδεµα των δέντρων για την δηµιουργία δίσκων σερβιρίσµατος, ξύλων κοπής και άλλων ειδών σπιτιού», αναφέρει η εκπρόσωπος της οικογενειακής ελαιουργίας. Μικρές ποσότητες του παραγόµενου προϊόντος εξάγονται κατά περιόδους στη Γερµανία και στην Ελβετία, ενώ επιδίωξη είναι η επέκταση και σε άλλες αγορές του κόσµου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία