Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Επιχειρηματικά Projects

Αλλάζει ο χάρτης για την κομπόστα ροδάκινου

Στις χώρες του… Νέου Κόσμου και στην Κίνα μετατοπίζεται σταδιακά το παιχνίδι των μεγάλων όγκων παραγωγής βιομηχανικού ροδάκινου και κομπόστας, με την ευρωπαϊκή παραγωγή και ιδιαίτερα την ελληνική να κρατά για τον εαυτό της το καλό «όνομα», που εάν το εκμεταλλευτεί σωστά τα επόμενα χρόνια θα μπορέσει να κερδίσει επιπλέον προστιθέμενη αξία.

Αλλάζει ο χάρτης για την κομπόστα ροδάκινου

0
0

Κάτι σαν το «φτηνό» κρασί της Αυστραλίας και το γαλλικό «ακριβό» Καμπερνέ, δηλαδή, θα μπορούσε να συμβεί και στην κομπόστα, αφού οι ελληνικές επιχειρήσεις κατέχουν την τεχνογνωσία και δραστηριοποιούνται στις απαιτητικές αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ περισσότερα χρόνια σε σχέση με την Αργεντινή ή τη Χιλή.
Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα στα οποία μπορεί να προβεί ένας εκ του μακρόθεν παρατηρητής των όσων συνέβησαν και παρουσιάστηκαν στο 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μεταποιημένων Φρούτων, που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2012 στην Παραλία Λιτοχώρου Πιερίας.
Στην διάρκειά του κατατέθηκαν οι εκθέσεις 8 χωρών (Ελλάδα, ΗΠΑ, Αργεντινή, Χιλή, Αυστραλία, Νότιος Αφρική, Κίνα και Ισπανία) που αναφέρονται στην εξέλιξη της παραγωγής τους τα τελευταία χρόνια. Έτσι, διαπιστώθηκε η δυναμική ανάπτυξη της παραγωγής κομπόστας ροδάκινου τα τελευταία χρόνια σε χώρες όπως η Κίνα (παράγει πλέον το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής), η Χιλή και η Αργεντινή. Διαπιστώθηκε επίσης η σταθερότητα σε ποσότητες της παραγωγής της Νοτίου Αφρικής αλλά και η μείωση της παραγωγής σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Αυστραλία. Διαπιστώθηκε παράλληλα η ελαφρά μείωση της κατανάλωσης στις χώρες της Δυτ. Ευρώπης. Έτσι αποφασίστηκε από τους συμμετέχοντες να γίνει προσπάθεια συντονισμού των ενεργειών προβολής του προϊόντος σε Τρίτες χώρες (π.χ. Ινδία) με στόχο τη συνολική αύξηση της κατανάλωσης του προϊόντος.

Τα σκήπτρα στις εξαγωγές κονσέρβας κρατά η Ελλάδα
Παραμένει πρώτη εξαγωγική δύναμη αν και τρίτη στην παγκόσμια παραγωγή
Η Κίνα, που πριν από μια δεκαετία δεν υπήρχε στο χάρτη, πλασάρεται πρώτη στην παραγωγή
Ανατροπή των συσχετισμών παρατηρείται την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια αγορά των κονσερβοποιημένων φρούτων, εξαιτίας της θεαματικής ανόδου της Κίνας, η οποία το προηγούμενο διάστημα ήταν «απούσα». Η αρχή έγινε το 2003 όταν η Κίνα βγήκε για πρώτη φορά στο διεθνές εμπόριο της «κομπόστας» και από τότε παρατηρείται μια σταθερά ανοδική πορεία που έχει φέρει τη χώρα στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στην παραγωγή, με μερίδιο που ξεπερνά το 40% στο ροδάκινο, όπως φανερώνουν τα επίσημα στοιχεία του 11ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Μεταποίησης Φρούτων, που διοργάνωσε στην παραλία Λιτόχωρου Πιερίας,
η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ).
Στο ίδιο διάστημα η Ελλάδα έχει χάσει ένα ποσοστό από το μερίδιο που καταλάμβανε στην αγορά, αφού πλέον βρίσκεται στην τρίτη θέση όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή, ωστόσο έχει καταφέρει να διατηρήσει την πρώτη θέση ως η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη παγκοσμίως.
Η κινέζικη παραγωγή εξακολουθεί να σημειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ, αφού το 2011 παρήχθησαν 29.500.000 χαρτοκιβώτια, ποσότητα που ξεπερνάει τη συνολική παραγωγή των ΗΠΑ και της Ελλάδας μαζί. Έτσι πλέον η Κίνα έχει εξελιχθεί σε σημαντικό παράγοντα και στη διεθνή αγορά, καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια καταγράφει εξαγωγές μεταποιημένων φρούτων της τάξεως των 130.000 - 140.000 τόνων ετησίως, σε μεγάλες αγορές, όπως των ΗΠΑ και της Ρωσίας, πιέζοντας το μερίδιο των υπολοίπων 4 κορυφαίων παγκοσμίως εξαγωγικών χωρών του κλάδου, που είναι η Ελλάδα, η Αργεντινή, η Χιλή και η Νότια Αφρική.
Αξίζει να σημειωθεί πως η παραγωγή της Κίνας φτάνει στους 650.000 τόνους αλλά το μεγαλύτερο μέρος της μεταποίησης κατευθύνεται στην εσωτερική αγορά της, σε αντίθεση με την Ελλάδα που στέλνει για εξαγωγή, σχεδόν το 99% των μεταποιημένων φρούτων που παράγονται στη χώρα. Μάλιστα, η αυξημένη εγχώρια κατανάλωση των Κινέζων τους τοποθετεί υψηλά σε ποσότητες και στις εισαγωγές, όπου φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στο κορυφαίο προϊόν.
Εν τω μεταξύ η παραγωγή κομπόστας ροδάκινου αλλά και άλλων φρούτων της Λατινικής Αμερικής (κυρίως από τη Χιλή και την Αργεντινή), αγγίζει πλέον τους 500.000 τόνους. Να σημειωθεί ότι οι αγορές της Λατινικής Αμερικής αποτελούσαν για πολλά χρόνια σημαντικό εξαγωγικό προορισμό της ελληνικής κομπόστας, ενώ πλέον οι χώρες αυτές όχι μόνο έχουν αυτάρκεια, αλλά εξάγουν και σε διεθνείς προορισμούς.
Αντίθετα, η παραγωγή της Αυστραλίας είναι σε υποχώρηση, ενώ σταθερότητα διακρίνει την παραγωγή της Νότιας Αφρικής. Εξάλλου, άξια παρατήρησης είναι η προσπάθεια που γίνεται από τη Βραζιλία, όπου πλέον η παραγωγή ξεπερνά τους 50.000 τόνους. Μεγάλοι «παίκτες» στις εξαγωγές μεταποιημένων φρούτων θεωρούνται και η Ισπανία, η Χιλή, η Νότια Αφρική και η Αργεντινή. Η Καλιφόρνια των Η.Π.Α. είναι ο άλλος μεγάλος παγκόσμιος παραγωγός, εντούτοις όμως οι εξαγωγές του υπερκαλύπτονται από τις εισαγωγές (20.000 προς 40.000 τόνους).

Βρείτε εδώ τους: Πίνακες με ποσότητες φρούτων που κονσερβοποιήθηκαν ανά χώρα.doc

Η έλλειψη ρευστότητας και ο κινέζικος δράκος δεν φοβίζουν το ελληνικό συμπύρηνο ροδάκινο
Φέτος αναμένονται συμφωνίες στα επίπεδα των 25 λεπτών το κιλό, όπως συνέβη και το 2011

Μπορεί ο κλάδος των κονσερβοποιημένων φρούτων στην Ελλάδα να έχει χάσει πλέον τη δυναμική που είχε μέχρι και το 2001, όμως ο εξαγωγικός του προσανατολισμός εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πηγή συναλλάγματος σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Η είσοδος της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς και η απουσία κοινοτικών ενισχύσεων από το 2008, έχουν ανατρέψει τα δεδομένα του ελληνικού κλάδου, ο οποίος όμως φαίνεται να επιδεικνύει αντοχή και να ξεπερνά το μεταβατικό στάδιο με επιτυχία, αφού η χώρα μας παραμένει στην πρώτη θέση των παγκόσμιων εξαγωγών.
Έτσι, μετά από μια περίοδο αναπροσαρμογής, που είχε σαν αποτέλεσμα την εκρίζωση ορισμένων εκτάσεων κυρίως με ποικιλίες συμπύρηνου ροδάκινου, μέχρι και πριν από δυο χρόνια οι εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου έκαναν λόγο για σταθεροποίηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και ικανοποιητική απορρόφηση του προϊόντος από τις βιομηχανίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 11ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Μεταποίησης Φρούτων, που διοργάνωσε στην παραλία Λιτόχωρου Πιερίας, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει η πρώτη εξαγωγική δύναμη παγκοσμίως στον τομέα μεταποίησης φρούτων (κυρίως ροδάκινων και σε μικρότερες ποσότητες βερίκοκων), με εξαγωγές 270.000280.000 τόνων κομποστοποιημένων φρούτων ετησίως.
Οι ελληνικές εξαγωγές έχουν σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα την τελευταία τριετία, ωστόσο η εξαγωγική δραστηριότητα έχει υποστεί σημαντική κάμψη την τελευταία δεκαετία.
Αξίζει να αναφερθεί πως το ρεκόρ του κλάδου σημειώθηκε το 2001 με τις εξαγωγές να ανέρχονται στους 360.000 τόνους. Σημαντική είναι επίσης και η μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων μέσα στην τελευταία δεκαετία από 231.000 σε 152.000 στρέμματα γης.
Παράλληλα, τα στοιχεία της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, δείχνουν ότι οι δεκαπέντε επιχειρήσεις του κλάδου της μεταποίησης φρούτων φέρνουν σε συνάλλαγμα στη χώρα περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, απασχολούν περί τους 2000 εργαζόμενους με σταθερή σχέση εργασίας και άλλους 8-10.000 εποχικούς. Ταυτόχρονα, πάνω από 10.000 παραγωγοί συνεργάζονται με τον κλάδο, όπως και άλλοι προμηθευτές μεταξύ αυτών η ΕΒΖ που παρέχει ετησίως ως 30.000 τόνους ζάχαρη, μεταφορές, πρώτες ύλες συσκευασίας, κ.τ.λ.
Όμως, παρά το γεγονός ότι η θέση της χώρας μας είναι σταθερά πρώτη στις εξαγωγές παγκοσμίως, η καθυστέρηση στην επιστροφή του εξαγωγικού ΦΠΑ και το κλείσιμο της «στρόφιγγας» στον τραπεζικό δανεισμό δημιουργούν δύσκολες συνθήκες για τις επιχειρήσεις του κλάδου, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της ΕΚΕ Κώστας Αποστόλου.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού για το βιομηχανικό ροδάκινο, φέτος αναμένονται συμφωνίες στα επίπεδα των 25 λεπτών το κιλό, όπως συνέβη και το 2011.
Οι τιμές αυτές είναι αυξημένες κατά 25% σε σύγκριση με το 2010 και θεωρούνται ικανοποιητικές.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την ποιότητα, αυτή μέχρι στιγμής κρίνεται αρκετά καλή, ενώ η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου.
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις των κονσερβοποιιών και των παραγωγών τοποθετούνται στα μέσα Ιουνίου.

Από το 343ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία