Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Επιχειρηματικά Projects

Το «ξύπνημα» των τσελιγκάδων για να σωθεί η Δωδώνη

Με το γάλα τους, το πιο ισχυρό τους όπλο, σκοπεύουν οι Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι να παλέψουν για τη διάσωση του χαρακτήρα της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Είτε με το να ανταλλάξουν το προϊόν τους με μετοχές είτε με το να διαθέσουν τα κέρδη από την πώλησή του ως κεφάλαιο κίνησης για τη λειτουργία του εργοστασίου, οι ίδιοι είναι διατεθειμένοι να πιέσουν προς όλες τις κατευθύνσεις και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Το «ξύπνημα» των τσελιγκάδων για να σωθεί η Δωδώνη

10
0

Μιλώντας μαζί τους, θα πουν «δεν θέλουμε μετοχές, ούτε να γίνουμε βιομήχανοι. Να κρατήσουμε τα ζώα μας θέλουμε και τη δουλειά μας». Η πρεμούρα, όμως, της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση τους έχει αναγκάσει να αυτοοργανωθούνε και ζητήσουν τα εξής:
«Α. Ο διαγωνισμός για την πώληση να βγει άγονος και να διοριστεί αμέσως διοικητικό συμβούλιο, γιατί η εταιρεία δεν λειτουργεί ή συνεχίζει να λειτουργεί από... αδράνεια.
Β. Να λυθεί άμεσα ο τρόπος χρηματοδότησης για το κεφάλαιο κίνησης της βιομηχανίας.
Γ. Να οργανωθεί το τμήμα πωλήσεων της εταιρείας και να μην επαφίεται στις πωλήσεις των προϊόντων της σε δύο – τρεις εμπόρους, ένας εκ των οποίων είναι και επίδοξος αγοραστής (Simos Foods).


Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει:
1. Σε περίπτωση που το κράτος αποφασίσει να αποδεσμευτεί από τη βιομηχανία αυτό να γίνει με ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα εγγυηθεί το κράτος, οι μέτοχοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί πρώην ΕΑΣ με ποσοστό 32,5% και κύρια οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου με ποσοστό 67,5% που είναι οι μόνοι που μπορούν σήμερα να δημιουργήσουν ή να εξασφαλίσουν σταδιακά το κεφάλαιο κίνησης για να λειτουργήσει η εταιρεία απρόσκοπτα και να διατηρηθεί ο κοινωνικός της χαρακτήρας.
2. Η αποδέσμευση του κράτους να γίνει σταδιακά, όσο θα χρειαστεί για να καταρτιστεί και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα βιωσιμότητας και ανάπτυξης της γαλακτοβιομηχανίας. Να μην πωληθεί το 51% σε στρατηγικό επενδυτή όπως εισηγούνται οι Ενώσεις. Ο καλύτερος στρατηγικός επενδυτής είναι το γάλα του Ηπειρώτη κτηνοτρόφου που χάριν σε αυτό πήραμε την ονομασία προέλευσης στη φέτα (Π.Ο.Π).
3. Η μεταβίβαση των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ να γίνει στους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους μέσω του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού.»

Με αντάλλαγμα το γάλα Στη φάση των συζητήσεων  το επενδυτικό σχέδιο
Το πιο πιθανό σενάριο είναι να πάρουν το 67,7% με αντάλλαγμα τα κέρδη από το γάλα τους και εγγύηση τις αντίστοιχες μετοχές

Με πρώτο βήμα τη ματαίωση του διαγωνισμού πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη και σε δεύτερη φάση την αυτοοργάνωσή τους για να διασώσουν τον κοινωνικό της χαρακτήρα κινούνται οι Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι, ακόμα κι αν χρειαστεί να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους.
Γνωστοί για την ολιγάρκειά τους, επιμένουν ότι δεν θέλουν να εξαγοράσουν τη Δωδώνη για να γίνουν αφεντικά, αλλά για να τη σώσουν από την ιδιωτικοποίηση. Σκοπός τους είναι να παραμείνουν βιώσιμες οι κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις, να παραμείνουν και οι επόμενες γενιές στα χωριά και να συνεχίσει να πουλά η βιομηχανία ποιοτικό γάλα.
Μιλώντας στην Agrenda για το σχέδιο του πυρήνα των γαλακτοπαραγωγών, που αποφάσισαν να εναντιωθούν τόσο στην απαίτηση της κυβέρνησης, όσο και στο παιχνίδι που παίζει η (πρώην) ΕΑΣ Ιωαννίνων στις πλάτες τους, ο Θεόδωρος Χάιδος από τον Αρχάγγελο Πρέβεζας, ο Χρήστος Βαγγέλης και ο Βασίλης Χρηστάκης (συνέντευξη στη σελ. 34) εξήγησαν πώς έχει το σχέδιό τους: Σε πρώτη φάση έστειλαν σχετικό υπόμνημα σε όλα τα κόμματα, για να πείσουν τους πολιτικούς και την κυβέρνηση ότι πρέπει να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός πώλησης. Αυτό έγινε την περασμένη Τετάρτη και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση.
Το δεύτερο βήμα είναι να καταστρώσουν μία πρόταση υπό μορφής business plan, με βάση την οποία είτε α) θα παραμείνει το 67,5% της βιομηχανίας στο κράτος είτε β) θα περάσει η ιδιοκτησία του στα χέρια τους, με αντάλλαγμα το ίδιο τους το γάλα και εγγύηση τις αντίστοιχες μετοχές.
Στην πρώτη περίπτωση, θεωρούν ότι χρειάζεται ένα καταστατικό που θα διασφαλίζει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της βιομηχανίας, όπως αυτό που καταρτίστηκε το 1954, αλλά καταστρατηγήθηκε από την ΑΤΕbank.
Στη δεύτερη περίπτωση είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν με τους συνεταιρισμούς της Ηπείρου που έχουν το 32,5%, αρκεί να υπάρχει κοινή βάση συμφωνίας για την προστασία της βιομηχανίας, με την εποπτεία του κράτους. Το τελευταίο θα παίζει ρόλο ελεγκτή κυρίως της αγοράς ώστε να προστατεύονται τα πρόϊόντα (φέτα και γάλα) από τις αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού που υιοθετούν οι ιδιωτικές εταιρείες.
Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, εάν στο εγχείρημα συμμετάσχουν όλοι οι παραγωγοί που κατέχουν κωδικό εισκόμισης γάλακτος στη Δωδώνη, ανεξάρτητα από την ποσότητα που παραδίδουν, τα επιπλέον κέρδη των επόμενων πέντε ετών είναι αρκετά για να λειτουργήσει η βιομηχανία και να ολοκληρωθεί η μετάβαση στο νέο καθεστώς, χωρίς προβλήματα χρηματοδότησης σε κεφάλαια κίνησης.
Ο κ. Χάιδος υποστηρίζει ότι είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, το Δημόσιο θα βγει κερδισμένο και με μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με το αν πουλήσει την εταιρεία σε κάποιον ιδιώτη. Το ρόλο της οργάνωσης που θα συντονίσει όλη αυτή την προσπάθεια, θα τον αναλάβει ο Αγελαδοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας-Πρέβεζας, του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Χάιδος και ήδη έχει καταθέσει έγκριση για νέο καταστατικό όπου θα ονομάζεται «Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός (Εισκομιστών Γάλακτος στη Βιομηχανία Δωδώνη)».
Σκοπός είναι να εντάξει στους κόλπους του όλους τους κτηνοτρόφους που παράγουν γάλα, είτε αιγοπρόβειο είτε αγελαδινό, από όλη την Ήπειρο και που έχουν κωδικό στη Δωδώνη.

Ενεργή κατάληψη
Η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη για πολλούς λόγους. Μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων ανά νομό, οι κτηνοτρόφοι προγραμματίζουν κινητοποίηση που κινείται προς την κατεύθυνση της «ενεργής κατάληψης», όπως την ονομάζουν. Σκοπός τους είναι να βγει η βιομηχανία από το καθεστώς της ακυβερνησίας, έτσι ώστε να αποδεσμευτούν α) τα τεράστια αποθέματα φέτας που έχει στα ψυγεία της και να εισπράξει αντίστοιχα τα χρήματα που της χρωστάνε οι έμποροι και β) τα ποσά που οφείλει στους παραγωγούς εδώ και δύο μήνες για το γάλα.

Η ολιγάρκεια των Ηπειρωτών

Σε όλες τις συζητήσεις που γίνονται στα χωριά, επικρατεί η αμφιβολία για τη δυνατότητα των ίδιων απλών κτηνοτρόφων να διοικήσουν τη Δωδώνη. Όπως μας πληροφορούν από το ρεπορτάζ, αυτό που τους εμποδίζει να πιστέψουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν είναι η «ολιγάρκειά» τους, ενώ  θέλουν απλά να παραμείνουν στον τόπο τους και να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία. «Δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη να αλλάξει η φιλοσοφία μας» λέει ο κ. Χάιδος και επιμένει ότι «δεν θέλουμε να γίνουμε αφεντικά». Όμως οι συνθήκες είναι πλέον διαφορετικές και οι ίδιοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν ακόμα και το γάλα τους, για να διασωθεί η Δωδώνη και να επιβιώσουν οι εκμεταλλεύσεις τους. «Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που έχουν γυρίσει στα χωριά τους, ακόμα και από το εξωτερικό, υπάρχουν μεγαλύτεροι σε ηλικία κτηνοτρόφοι με μικρά κοπάδια, υπάρχουν απομακρυσμένοι στάβλοι από τα υπόλοιπα κέντρα συγκομιδής γάλακτος. Όλες αυτές οι διαφορές, θέλουμε να ενταχθούν στο νέο σχήμα και να προσελκύσουμε κι άλλους, που λόγω της οικονομικής κρίσης, ενδεχομένως, εγκατέλειψαν προσωρινά την κτηνοτροφία», συμπληρώνει ο κ. Χρηστάκης.

Παρέα με τον «Βίκο»  ο Μπαλτογιάννης
Πεπεισμένοι ότι η (πρώην) ΕΑΣ Ιωαννίνων και ο πρόεδρός της, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, λειτουργούν για λογαριασμό κάποιου ιδιώτη είναι οι απλοί κτηνοτρόφοι της Ηπείρου. Εξάλλου, η συσπείρωσή τους ξεκίνησε αμέσως μετά τη «δικτατορική» στάση που κράτησε στη «συνέλευση» που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο πριν από τρεις εβδομάδες και έκλεισε επεισοδιακά, με τους κτηνοτρόφους να αντιδρούν ομόφωνα στα σχέδια του κ. Μπαλτογιάννη.
Η (πρώην) ΕΑΣ Ιωαννίνων από την πλευρά της, σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, έχει αποφασίσει να επικαιροποιήσει την προσφορά της, όχι αλλάζοντας το ποσό της εξαγοράς, αλλά προσθέτοντας ότι βρήκε τον στρατηγικό επενδυτή που αναζητούσε για να εξαγοράσει τη γαλακτοβιομηχανία, στην οποία είναι και η ίδια μέτοχος. Το μεσημέρι της Παρασκευής επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες, καθώς ο ιδιοκτήτης του εμφιαλωμένου νερού «Βίκος», Π. Σεπετάς ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τις ΕΑΣ, για να παραμείνει η Δωδώνη και να αναπτυχθεί στην Ήπειρο, όπως δήλωσε.
Το πρόβλημα είναι ότι οι άλλες δύο οργανώσεις (Θεσπρωτίας και Άρτας) έχουν πολύ μικρά ποσοστά, υπέρογκα χρέη στην πρώην ΑΤΕbank και ουσιαστικά έχουν υποθηκεύσει αυτό το ποσοστό τους στην τράπεζα.

Ανατροπή στο φαβορί την τελευταία στιγμή
Έτοιμος να προσφύγει σε ένδικα μέσα για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης της Δωδώνη εμφανίζεται ο όμιλος «Όλυμπος - ΤΥΡΑΣ» μετά την ανατροπή της τελευταίας στιγμής στους όρους. Πληροφορίες από την πλευρά των αδερφών Σαράντη αναφέρουν ότι η αλλαγή στην ιδιοκτησία της Δωδώνη, αφού δεν μεταβιβάστηκε στην τράπεζα Πειραιώς και έμεινε στον έλεγχο του Δημοσίου και στην αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος (του ειδικού εκκαθαριστή), επέβαλαν και τυπικά την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού πώλησης, παρόλο που αυτός βρίσκεται σε εξέλιξη. Όμως οι ίδιες πηγές λένε ότι εκτός από τους τυπικούς όρους άλλαξε κι ένας ουσιαστικός: Αφορά στον συντελεστή βαρύτητας για την εκτίμηση της καλύτερης οικονομικής προσφοράς. Με την τροποποίηση, λοιπόν, ο πρώτος στην κατάταξη με βάση το οικονομικό τίμημα, κατατάσσεται αυτομάτως δεύτερος, ενώ η δεύτερη εταιρεία, που εικάζεται πως είναι η Simos Foods κατατάσσεται πρώτη.
Αν και ο όμιλος δεν θέλει να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός διεμήνυσε προς όλες τις πλευρές ότι θα προχωρήσει σε προσφυγή και τότε είναι πολύ πιθανή η ακύρωση του διαγωνισμού. Τα ποσά των προσφορών που έχουν κατατεθεί για τη Δωδώνη είναι 28 εκ. ευρώ από τον «Όλυμπος – ΤΥΡΑΣ», 25 εκατ. ευρώ από τη Simos Foods που θα «τσοντάρει» με τις μεταχρονολογημένες επιταγές που χρωστά στη Δωδώνη, στα 21 εκατ. ευρώ από τις Ενώσεις της Ηπείρου και στα 20 εκατ. ευρώ από τη Lactalis.

Μεγάλα τα συμφέροντα πίσω από την πώληση
Ο κάθε «μνηστήρας» έχει και τη δική του κρυφή ατζέντα

Όταν τον Απρίλιο του 2011 ο –τελευταίος, όπως αποδείχτηκε- διοικητής της ΑΤΕ, Θ. Πανταλάκης ανακοίνωνε στη Γενική Συνέλευση της τράπεζας ότι όλες οι αγροτοκτηνοτροφικές θυγατρικές  της τράπεζας θα πουληθούν, πιθανότατα δεν περίμενε ότι περίπου ενάμιση χρόνο μετά το ζήτημα της Δωδώνης θα παραμένει «ανοικτό». Άλλωστε, όπως είχε αποκαλύψει η Agrenda, ο αρχικός σχεδιασμός και το πρόγραμμα εξυγίανσης που είχε καταρτισθεί  από κοινού με την Κομισιόν και την ΕΚΤ προέβλεπαν απεμπλοκή της Αγροτικής από όλες τις μη χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012. Έκτοτε, βέβαια, άλλαξαν πολλά με πρώτο απ’ όλα το γεγονός ότι πλέον η ΑΤΕbank… δεν υπάρχει.
Επισήμως η διαδικασία  ιδιωτικοποίησης της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας ξεκίνησε το Φεβρουάριο το 2012 όταν δημοσιεύθηκε στον Αθηναϊκό Τύπο η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το 67,7% των μετοχών με συμβούλους πώλησης τις τράπεζες Alpha και Εθνική. Μέχρι τις 9 Μαρτίου –ημερομηνία που όριζε η πρόσκληση ως καταληκτική για την πρώτη φάση του διαγωνισμού- «παρών» δήλωσαν 15 ενδιαφερόμενοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στους ενδιαφερόμενους συγκαταλέγονταν τόσο ο εφοπλιστής Β. Ρέστης – η πρόταση του οποίου, όπως έγραφε τότε η Agrenda,  προέβλεπε σταδιακή μεταβίβαση των μετοχών στους ίδιους τους κτηνοτρόφους με την προϋπόθεση  ότι οι τελευταίοι θα συγκροτούσαν ομάδα παραγωγών- όσο και οι γνωστοί συνεταιριστικοί κολοσσοί Arla και FrieslandCampina.
Στην πορεία το τοπίο άρχιζε να ξεκαθαρίζει και, όπως ανακοίνωσε στα μέσα Ιουλίου η Αγροτική Τράπεζα, δεσμευτικές προσφορές υπέβαλαν –εκτός από τις Ενώσεις- άλλοι τέσσερις επιχειρηματικοί όμιλοι-κοινοπραξίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες –γιατί επίσημη επιβεβαίωση δεν υπήρξε ποτέ από τη διοίκηση της ΑΤΕbank- πρόκειται για την ΤΥΡΑΣ την κοινοπραξία της Simos Foods με ρωσικό επενδυτικό γκρουπ, τη γαλλική Lactalis και την Agro Farma του Τούρκου επιχειρηματία Χαμντί Ουλουκάγια.
Ο Σαράντης και ο «γρίφος» της Simos
Ο όμιλος της οικογένειας Σαράντη που εσχάτως φέρεται χολωμένος με την αλλαγή ορισμένων όρων του διαγωνισμού από τον εκκαθαριστή έχει καταθέσει, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, την πρόταση με το υψηλότερο αριθμητικά τίμημα που αγγίζει τα 28 εκατ. ευρώ, όμως το ποσό αυτό δεν προσφέρεται άμεσα σε μετρητά. Η ΤΥΡΑΣ είναι από τους μεγαλύτερους γαλακτοκομικούς ομίλους στη χώρα μας, με εξαγωγική δραστηριότητα και, επιπρόσθετα, έχει «πείρα» στις εξαγορές πρώην συνεταιριστικών ή κρατικοσυνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών όπως η Όλυμπος και η Ροδόπη. 
Η Simos Foods είναι ο κυριότερος διανομέας των προϊόντων της Δωδώνη στην ελληνική αγορά. Έχει να επιδείξει θετικές «συστάσεις» από τις συνεργασίες με άλλες συνεταιριστικές και μικρομεσαίες αλλά ποιοτικές γαλακτοβιομηχανίες, όπως η ΕΒΟΛ, η ΕΑΣ Ρεθύμνου, η Φάρμα Κουκάκη κ.ά. Κατεβαίνει στο διαγωνισμό μαζί με ρωσικό επενδυτικό γκρουπ –που, μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες κατέχει το 90% της κοινοπραξίας που έχει συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό- και η προσφορά της ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ τα οποία, αξίζει να σημειωθεί, προσφέρονται σε μετρητά. Ο Θ. Πανταλάκης, στην τελευταία γενική συνέλευση της ΑΤΕ, είχε «δείξει» τη συγκεκριμένη πρόταση ως την πλέον συμφέρουσα  για τη Δωδώνη.
Το μεγάλο «αγκάθι», όμως, έχει να κάνει με τα χρέη προς την Δωδώνη τα οποία, όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί αλλά και πηγές από τη διοίκηση της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας, δεν υπολείπονται πολύ του προσφερόμενου τιμήματος.
Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα γύρω από το εν λόγω σχήμα, κάνουν λόγο για μια καλοστημένη δουλειά την οποία στηρίζουν κατά βάση στελέχη που έχουν διατελέσει κατά το πρόσφατο παρελθόν σε κορυφαίες θέσεις της γαλακτοβιομηχανίας αλλά και της ΑΤΕbank και προβάλουν ως προπέτασμα καπνού τα ρώσικα κεφάλαια που βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριμένη πρόταση εξαγοράς της συνεταιριστικής επιχείρησης.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση έχει δυσκολέψει πολύ την εξέλιξη του διαγωνισμού, καθώς, στην περίπτωση που αποκαλυφθούν αυτές οι «υπόγειες διασυνδέσεις» η απόφαση των «αξιολογητών» μπορεί να τιναχθεί κυριολεκτικά στον αέρα.

ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ «ΤΣΟΠΑΝΗΣ»
Μεταξύ 15 και 20 εκατ. ευρώ φέρεται να κυμαίνεται η προσφορά της Lactalis. Εκείνο που, όμως, είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο γαλλικός όμιλος, ο μεγαλύτερος παγκοσμίως παραγωγός γαλακτοκομικών προϊόντων, επιθυμεί διακαώς να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της τη φέτα.
Η εταιρεία εδώ και χρόνια παράγει και διακινεί αιγοπρόβειο τυρί («τύπου φέτας»)  με την ονομασία Salakis το οποίο, μάλιστα, έχει μερίδιο σχεδόν 60% στην κατηγορία του. Ενδεχόμενη απόκτηση της Δωδώνη, όμως, της παρέχει την ευκαιρία να αποκτήσουν την «αυθεντική» φέτα και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις εξαγωγικές της προοπτικές.
Ο τέταρτος «μνηστήρας» προέρχεται από τις ΗΠΑ, όμως έλκει την καταγωγή του από την Τουρκία και το… Κουρδιστάν. Πρόκειται για την αμερικανική Agro Farma, εταιρεία που ανήκει στον (Τούρκο αλλά κουρδικής καταγωγής) επιχειρηματία Χαμντί Ουλουλάγια και η οποία κάνει θραύση στην αμερικανική αγορά (το μερίδιό της ξεπερνάει το 35%)  με το ελληνικού τύπου γιαούρτι με την ονομασία Chobani που παράγει στις ΗΠΑ από το 2005.

Από το 354ο φύλλο της εφημερίδας AgrendaΣχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία