BACK TO
TOP
Σπάνιες Μελέτες

Σπατάλη και αντιαναπτυξιακές οι αγροτικές επιδοτήσεις λέει ο ΟΟΣΑ

Οι αγροτικές μεταρρυθμίσεις έχουν παγώσει σε παγκόσμιο επίπεδο και η φιλοσοφία πίσω από αυτές έχει αρχίσει να αλλάζει υποστηρίζει έκθεση του ΟΟΣΑ η οποία παρουσιάζει τις αγροτικές πολιτικές σε παγκόσμια κλίμακα συσχετίζοντάς τες παράλληλα με το διεθνές εμπόριο και υποστηρίζοντας πως η παρούσα αρνητική συγκυρία μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της γεωργίας.

32649521852_254eb7a76b_b

26
0

Ειδικότερα, οι διεθνείς εντάσεις στο εμπόριο θα μπορούσαν να έχουν θετικό αποτέλεσμα για τη γεωργία ανανεώνοντας τις προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση της πιο αναποτελεσματικής των πολιτικών που κατανέμουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε γεωργούς κάθε χρόνο, δήλωσε ο ΟΟΣΑ.

Σχεδόν το 70% των επιδοτήσεων, των φόρων και άλλων οικονομικών μεταβιβάσεων που εμπλέκονται στους αγρότες προέρχεται από πολιτικές που στρεβλώνουν σε μεγάλο βαθμό τις αγορές, ιδίως δημιουργώντας ένα τεχνητό χάσμα μεταξύ εγχώριων και παγκόσμιων τιμών, σύμφωνα με μια ετήσια έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης του Παρισιού για τη γεωργική πολιτική.

Μετά από σημαντικά βήματα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για τη μείωση των επιδοτήσεων στήριξης της παραγωγής και των τιμών, που ο ΟΟΣΑ θεωρεί ως σπατάλη και αποτρέποντας τις διαρθρωτικές επενδύσεις στη γεωργία, η πρόοδος της μεταρρύθμισης «έχει καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό» την τελευταία δεκαετία, ανέφερε σε έκθεση που δημοσιεύθηκε.

Η άνοδος των εμπορικών εντάσεων οδήγησε σε περαιτέρω μέτρα που διαταράσσουν την αγορά, όπως τα τιμολόγια, αλλά θα μπορούσε επίσης να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των μακροχρόνιων στρεβλώσεων, δήλωσε στο Reuters ο Ken Ash, διευθυντής του εμπορίου και της γεωργίας του ΟΟΣΑ.

«Επιλέγουμε να είμαστε αισιόδοξοι επειδή υπάρχει μια απογοήτευση με τις επιδοτήσεις σε έναν αριθμό βιομηχανικών τομέων και στον τομέα της αλιείας και της γεωργίας», δήλωσε τηλεφωνικά.

«Εάν μεταβληθεί από τη σύγκρουση στη συνεργασία, θα μπορούσατε να δείτε μέτρα που αρχίζουν να πειθαρχούν τις πιο έντονες πράξεις που παραμορφώνουν όχι μόνο τη γεωργία αλλά και άλλους τομείς.»

Ο Ash αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένες εμπορικές διαφορές, συμπεριλαμβανομένης μιας ετήσιας δασμολογικής μάχης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Η γεωργία αποτελεί τακτικό σημείο ανάφλεξης στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, ιδίως σε τομείς όπως τα πρότυπα τροφίμων και η γενετική τροποποίηση, και έχει επίσης εξαπλωθεί στην αμερικανική-κινεζική μάχη.

Οι ελπίδες για την επίλυση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αναζωπυρώθηκαν το Σάββατο, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τρόμπα και ο Κινέζος ομόλογός του Xi Jinping συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις.

Η έρευνα του ΟΟΣΑ σχετικά με την πολιτική γεωργικών εκμεταλλεύσεων το 2016-18 που καλύπτει 53 χώρες εκτιμά ότι τα κράτη προσφέρουν 445 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε καθαρές μεταβιβάσεις σε γεωργικούς παραγωγούς.

Το μερίδιο των ακαθάριστων γεωργικών εσόδων που προέρχονται από τα μέτρα πολιτικής ήταν γενικά σταθερό κατά την περίοδο, ανέφερε.

Για όλες τις χώρες, ο μέσος όρος ήταν περίπου 12% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων. Αυτό περιλάμβανε ένα χάσμα μεταξύ ενός μέσου όρου μόλις πάνω από 18% για τα μέλη της ομάδας των πλουσίων χωρών του ΟΟΣΑ και περίπου 9% για τις αναδυόμενες χώρες.

Ωστόσο, οι αγρότες σε ορισμένες χώρες, κυρίως στην Αργεντινή και την Ινδία, έχασαν περισσότερα χρήματα από όσα κέρδισαν από τις γεωργικές πολιτικές λόγω μέτρων όπως οι φόροι κατά την εξαγωγή, δήλωσε ο ΟΟΣΑ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία