BACK TO
TOP
Σπάνιες Μελέτες

Αγελάδες "φιλικές προς το περιβάλλον" φέρνει στο φως νέα έρευνα

Οι αγελάδες θα μπορούσαν να εκτραφούν εκλεκτικά για να μειώσουν στο μισό τη συμβολή τους στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, σύμφωνα με ερευνητές.

agelades_8

415
2

Θα μπορούσαμε να ανατρέφουμε αγελάδες που είναι φιλικές προς το κλίμα, οι οποίες μειώνουν το μεθάνιο

Τα ζώα ευθύνονται για το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με την πλειοψηφία να προέρχεται από το βόειο κρέας και την παραγωγή γάλακτος, κυρίως επειδή τα βοοειδή εκπέμπουν τόσο πολύ μεθάνιο. Οι ερευνητές εξέτασαν πρωτύτερα την τροφή τους για να μειώσουν αυτές τις εκπομπές κάνοντας μικροαλλαγές, όπως με το να προσθέσουν φύκια.

Αλλά τώρα μπορεί να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη λύση, καθώς φαίνεται ότι μια βασική ομάδα μικροβίων στο έντερο διαδραματίζει βασικό ρόλο στο πόσο μεθάνιο παράγει μια αγελάδα. Τα βακτήρια συνδέονται στενά με το γενετικό υλικό των αγελάδων, υποδεικνύοντας ότι οι ιθύνοντες  για τις εκπομπές μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

«Λόγω της κληρονομικότητας, θα πρέπει να είναι δυνατή η χρήση αυτών των πληροφοριών για την αναπαραγωγή ζώων για χαμηλές εκπομπές ρύπων και αυξημένη παραγωγικότητα», λέει ο John Wallace του Πανεπιστημίου του Aberdeen, ο οποίος ηγείται της εν λόγω έρευνας. Το μικροβιοκτόνο των αγελών θα μπορούσε να ακολουθηθεί, και άτομα με υψηλές εκπομπές ρύπων να αφαιρεθούν. Η εξάλειψη των χειρότερων παραβατών θα μπορούσε να μειώσει το μεθάνιο κατά 50%, λέει ο Wallace.

Αλλά αυτή η διαδικασία αναπαραγωγής θα διαρκέσει δεκαετίες και πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές πολύ πιο γρήγορα. Μια πιο γρήγορη πιθανώς προσέγγιση θα μπορούσε να είναι το να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν συγκεκριμένα γονίδια  που να είναι υπεύθυνα και να αφαιρεθούν,  αν μπορούσε να γίνει, ιδανικά,  χωρίς να προκαλέσει βλάβη στο ζώο.

Μια πιο απλή, βραχυπρόθεσμη ιδέα η χρήση ενός προβιοτικού για τα νεαρά βοοειδή, ώστε  να αλλάξουν το μικροβιοκτόνο τους για να μειώσουν τις εκπομπές, λέει ο Wallace. Αυτό το είδος εμβολιασμού για νεαρά ζώα δεν είναι τόσο δύσκολο όσο μπορεί να φαίνεται».

Οι ερευνητές εξέτασαν 1016 αγελάδες σε επτά αγροκτήματα στην Ευρώπη για τέσσερα χρόνια διαπιστώνοντας ότι τουλάχιστον τα μισά από τα ζώα σε όλες τις εκμεταλλεύσεις είχαν την ίδια ομάδα από  500 μικροοργανισμούς εντέρου. Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι ένας μικρός αλλά ικανοποιητικός  αριθμός αυτών ήταν κληρονομικοί και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον προσδιορισμό των εκπομπών μεθανίου.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

05-07-2019 16:04IOANNIS DRAGATSIKIS

Ας τα φορτώσουμε όλα στις αγελάδες. Μήπως φταίνε βκαι για την οικονομική κρίση? Μήπως φταίνε για το Τσερνομπίλ? Μήπως φταίνε για τον πόλεμο στον κόλπο,το κυπριακό ? Μήπως φταίνε για την αποψηλωση του Αμαζονίου? Πάμε παρακάτω πείτε την επόμενη μακακια

Απάντηση

05-07-2019 08:57Paraskevi Florou

Τα βοοειδή, όπως και όλα τα παραγωγικά ζώα δεν τα "αναθρέφουμε", τα ΕΚΤΡΕΦΟΥΜΕ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία