BACK TO
TOP
Σπάνιες Μελέτες

Ελεγχόμενης πειθούς σε συνθήκες αγρού τα ευρήματα των Start Ups που υπόσχονται μαγικές λύσεις με γεωργία ακριβείας

Τα τελευταία δύο χρόνια ο συνεταιρισµός Growmark που δραστηριοποιείται σε 40 αµερικανικές πολιτείες και στον Καναδά, συνεργάζεται µε πολλές start-up για να ενσωµατώσει τεχνολογίες ακριβείας. Για να αξιολογεί τις προτάσεις, δηµιούργησε ένα πρόγραµµα, το AgValidity.

18-19_9

Γιώργος Κοντονής

73
0

Το 2019, η Growmark έχει προγραµµατίσει δοκιµές για πάνω από 20 τεχνολογίες και προϊόντα. «Αυτές περιλαµβάνουν από νέα προϊόντα θρέψης έως αισθητήρες», σύµφωνα µε τον Λανς Ρούπερτ, διευθυντής τεχνολογίας και γεωπονίας του Growmark. «Οι δοκιµές σε αυτά τα προϊόντα µπορεί να πάρουν δύο έως τρία χρόνια πριν πούµε τελικά ότι όντως δουλεύει, και αυτό είναι που ζητάνε οι αγρότες και τα µέλη µας». Μία εξαίρεση εδώ µπορεί να είναι τα ψηφιακά προϊόντα, προσθέτει ο κ. Ruppert καθώς η οµάδα συνεχώς δοκιµάζει κατά τη διάρκεια της σεζόν τέτοια προϊόντα. «Στόχος του προγράµµατος AgValidity είναι να αποκτήσουµε µία καλύτερη εικόνα για το αν κάνουν για τους αγρότες αυτά τα προϊόντα. Μέχρι στιγµής χρησιµοποιούµε προσέγγιση δοκιµών σε γενικές κατηγορίες αγροτών και δεν έχουµε καλά αποτελέσµατα», αναφέρει πάντως ο Λανς Ρούπερτ. «Σε πολλές κατηγορίες προϊόντων αναρωτιόµαστε γιατί παίρνουµε τόσο χαµηλές αυξήσεις στις αποδόσεις της σοδειάς. Πολλές φορές αυτό γίνεται καθώς η αποτελεσµατικότητα ενός προϊόντος διαφέρει από χωράφι σε χωράφι», συµπληρώνει.

Ο κ. Ρούπερτ µετρά την απόδοση της επένδυσης (ROI) της τεχνολογίας και το αν υπερβαίνει µόνο την άµεση αποπληρωµή της. «Για να επενδύσουµε σε ορισµένους τύπους ψηφιακής τεχνολογίας, πρέπει να µας βοηθήσουν να την κάνουµε πρώτα πιο αποτελεσµατική, και µέσω αυτής της αποτελεσµατικότητας θα πληρώνει για τον εαυτό της και άλλο τόσο», προσθέτει ο κ. Ρούπερτ.

Εφόσον τώρα βρεθεί κάποια τεχνολογία ή προϊόν που µπορεί να προσφερθεί στα µέλη του συνεταιρισµού, η Growmark απασχολεί πάνω από 500 συµβούλους και γεωπόνους για να περάσουν τον εξοπλισµό και τη χρήση του στους αγρότες.

Σηµειώνεται εδώ πως και στη χώρα µας θεαµατικά αυξάνονται τον τελευταίο καιρό οι start-up εταιρείες που υπόσχονται λύσεις γεωργίας ακριβείας, ωστόσο έχει γίνει σαφές ότι όσο οι αγρότες δεν µπορούν να έχουν σαφή εικόνα για την οικονοµικότητα (κόστος-όφελος) της επένδυσης πριν βάλουν το χέρι στην τσέπη, η ιστορία αυτή µένει υπόθεση για πολύ λίγους. Ειδικά, όσον αφορά τους µεµωνοµένους αγρότες το ρίσκο θεωρείται δυσανάλογο σε σχέση µε το θεωρητικό προσδοκώµενο όφελος και φυσικά πάντα εµπόδιο είναι το θέµα εξεύρεσης των απαραίτητων κεφαλαίων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία