BACK TO
TOP

Στήλες

959-trimmata

Η τελευταία κατάθεση των τεχνοκρατών (ΓΠΑ & ΛΚΝ) στον βωµό της αλήθειας, αναφορικά µε το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, παρουσιάζει πολύ µεγάλο ενδιαφέρον.

958-trimmata

Απ’ ότι φαίνεται, η περίπτωση των Ολλανδών της HVA International που επέλεξε η κυβέρνηση για την κατάρτιση της µελέτης ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας µετά τις πλη...

958-ths-piatsas

∆εν τους φτάνει το σχέδιο των Ολλανδών για εγκατάλειψη της καλλιέργειας, οι παραγωγοί βαµβακιού του θεσσαλικού κάµπου φοβούνται και το τι θα γίνει µε την επερχόµενη πληρωµή της ειδικής ενίσχυσης.

958-trupia-varka

Την ώρα που οι Ολλανδοί εµπειρογνώµονες µιλούν για σταδιακή αποµάκρυνση από τη βαµβακοκαλλιέργεια στη Θεσσαλία ελέω υψηλών απαιτήσεων σε νερό, το ΓΕΩΤΕΕ εντοπίζει τρωτά σηµεία και υπερβολές και εστιάζει στο παράδοξο των προτάσεων της HVA, όπου ζητείται να γίνουν υψηλών χρηµατοοικονοµικών απαιτήσεων επενδύσεις στην Καρδίτσα, όπως είναι τα θερµοκήπια υδροπονίας, σε µια περιοχή η οποία πληµµυρίζει διαρκώς, ειδικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

957-ths-piatsas

Χωρίς να επεισέλθει σε λεπτοµέρειες ο πρωθυπουργός, λακωνικά, απάντησε στη 15µελή επιτροπή αγροτών µε την οποία συναντήθηκε την περασµένη ∆ευτέρα, ότι «θα τηρηθεί το χρονοδιάγραµµα των πληρωµών». Κι αυτό γιατί οι αγρότες είχαν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά µε το πλάνο των έργων που δροµολογούνται στη Θεσσαλία, ενώ έθιξαν και το ζήτηµα της ρευστότητας ενόψει εαρινών σπορών.

957-trimmata

Eίναι αλήθεια ότι από τη µια ο κατακλυσµός στη Θεσσαλία κι από την άλλη οι αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων µηνών, έχουν αναµοχλεύσει κάπως το αγροτικό, το οποίο, συνιστά στην κυριολεξία εθνικό ζήτηµα και δεν είναι απλά ένα θέµα. Και µόνο το γεγονός ότι οι αγρότες έγιναν δύο φορές δεκτοί στο µέγαρο Μαξίµου και απασχόλησαν επί ώρες τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κάτι δείχνει.

957-trupia-varka

Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας πρέπει επίσης να αποδεχθούν, όπως έχουν αναγκαστεί να κάνουν και οι κάτοικοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών µετά από σοβαρές πληµµύρες, ότι κάποιες περιοχές θα πρέπει να παραχωρηθούν προκειµένου να δοθεί χώρος στα ποτάµια.

Πanagos_trimmata_3_2_2_3_2_2_30

Η αλήθεια είναι πως οι αγρότες λίγο νοιάζονται για το ποια είναι η δοµή, ποιος διοικεί και ποιος τελικά κάνει κουµάντο στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Βεβαίως, όταν έρθει η ώρα των πληρωµών και ειδικά όταν οι πληρωµές αργούν ή δεν γίνονται καθόλου, αρχίζει η µουρµούρα και η κριτική επί δικαίων και αδίκων. Πάντως, χωρίς µπογιά δεν βάφονται αυγά, εποµένως, µε… φούσκες δεν χτίζεται Οργανισµός Πληρωµών. Τα λέω όλα αυτά, γιατί, Κυριακή κοντή γιορτή! Μακάρι να διαψευστώ, όµως µε την κατάσταση που βασιλεύει σήµερα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, πληρωµές της προκοπής -για τα «καθεστώτα» που είναι σε εκκρεµότητα- δεν προβλέπονται, ούτε µέχρι το Πάσχα!

της_πιατσας_33

Όλο καινούργιες δηλώσεις αρµοδίων, όλο νέες δεσµεύσεις επί των πληρωµών που περιµένουν οι αγρότες, αλλά στο δια ταύτα τα πράγµατα έχουν λίγο πολύ όπως τα ξέραµε. Ο Μάρτιος δεν φαίνεται να φέρνει χρήµα. Μέχρι και η µισή δόση της επιστροφής αγροτικού πετρελαίου πάει για την πρωταπριλιά. Τα λοιπά, τα πολλά, πάνε για πριν το Πάσχα, στην καλύτερη δηλαδή.

Πanagos_trimmata_3_2_2_3_2_2_29

Φιλότιµες οι προσπάθειες της ελληνικής αντιπροσωπείας για αναθεώρηση (γρήγορες διαρθρωτικές λύσεις ονοµάστηκαν λίγο αργότερα) της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ωστόσο κάποιος θα πρέπει να διευκρινίσει πως ακριβώς τις εννοεί και κατά πόσο θα µπορούσαν να αµβλύνουν πραγµατικά το σοβαρό πρόβληµα ανταγωνιστικότητας, που αντιµετωπίζει εδώ και καιρό η ελληνική γεωργία.

της_πιατσας_32

Α λα καρτ ΕΛΓΑ

04 Μαρτίου

Μπήκε ο Μάρτιος, οι σπορές ξεκινάνε, τα έξοδα τρέχουν. Μεγάλο µέρος από τις κοινοτικές ενισχύσεις είναι στη σειρά προς πληρωµή, ωστόσο τα πράγµατα δεν είναι και πολύ αισιόδοξα.

trupia-varka

Να µεταφραστούν σε πράξεις οι υποσχέσεις των Βρυξελλών για απλούστευση της ΚΑΠ, λένε οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές-συνδικαλιστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, σηµειώνοντας πως οι «αγρότες αρχίζουν να ακούγονται».

Πanagos_trimmata_3_2_2_3_2_2_28

Τόσα δίνω, πόσα θες

26 Φεβρουαρίου

Πριν σπεύσουν να ευχηθούν οι παραστάτες του Μαξίµου... του χρόνου πάλι, καλό είναι να µελετήσουν προσεκτικά τι κάνουν για τους αγρότες οι Γάλλοι.

της_πιατσας_31

Το μήνυμα εστάλη

26 Φεβρουαρίου

Η παράταξη των τρακτέρ και η συγκέντρωση των αγροτών από όλη την Ελλάδα, στην πλατεία Συντάγµατος το βράδυ της περασµένης Τρίτης παρουσίασε ιστορικές διαστάσεις. ∆εν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις αντίστοιχες στις υπόλοιπες στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Το µήνυµα που εστάλη στην πολιτική ηγεσία ήταν ηχηρό!

image_19_2__1__2_2_2_2__1__21

Πιο θερµή υποδοχή από το Αθηναϊκό κοινό δεν θα µπορούσαν να έχουν οι αγρότες της χώρας, µε το πρόσφατο µηχανοκίνητο συλλαλητήριο τους στο κέντρο της πρωτεύουσας. Μάλιστα, όπως είπαν αγρότες που συνοµίλησαν µε Αθηναίους κατά τη διάρκεια της διαµαρτυρίας τους, οι πολίτες κατάλαβαν το πραγµατικό πρόβληµα που ακούει στο όνοµα «κόστος παραγωγής».

trimmata-953

Καλοί οι τακτικισµοί, ένθεν και ένθεν, θα πρέπει όµως, κάποια στιγµή, σ’ αυτή τη χώρα, αν κάποιοι νοιάζονται πραγµατικά για το µέλλον του τόπου, να αναζητήσουν και τις δέουσες λύσεις στο αγροτικό πρόβληµα. Εκτός και αν ζουν µε την εντύπωση ότι όλα βαίνουν καλώς!

της_πιατσας_30

Ήρθαν Αθήνα, τα είπαν µε τον πρωθυπουργό, αυτός έκανε τις ανακοινώσεις του, αλλά στους αγρότες φάνηκε «αστεία» η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου σε δύο δόσεις, αφού έχουν ήδη διαπιστώσει ότι τα ποσά αυτά δεν φτάνουν ούτε για ζήτω ακόµα και όταν δίνονται ολόκληρα. Και ενώ οι «θερµόαιµοι» µπλοκατζήδες κάνουν λόγο για µεγαλύτερων διαστάσεων κινητοποιήσεις, εκεί στην πλατεία Βάθη δήλωσαν αισιόδοξοι πως οι αγρότες µε ωριµότητα θα επεξεργασθούν τα γενναία µέτρα της κυβέρνησης. Πουλιά στον αέρα!

image_19_2__1__2_2_2_2__1__20

Από τη µάζωξη στο Μαξίµου, θετικά φαίνεται να αποτιµάται µόνο το γεγονός ότι ανοίγει µια συζήτηση γύρω από τη θεσµοθέτηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου για τα επόµενα χρόνια, ενδεχοµένως σε συνέχεια ανάλογων επιλογών που έγιναν για τους αγρότες και σε άλλες ευρωπαϊκές γωνιές. Κάτι ήξερε ο Μάξιµος [σ.σ. έδωσα τη µάχη στο γάλα], που πρώτος είπε για ξύσιµο του πάτου του βαρελιού. Προσοχή µην τρυπήσει…

Πanagos_trimmata_3_2_2_3_2_2_26

Χαμένες προσδοκίες

12 Φεβρουαρίου

Δεν υπάρχει αµφιβολία ότι η συνάντηση των αγροτών µε τον πρωθυπουργό τη ∆ευτέρα θα έχει µεγάλο ενδιαφέρον. Το γεγονός ότι γίνεται νωρίς, δηλαδή πριν αρχίσουν µεγαλύτερες εντάσεις, σε καλό κλίµα και µε αντιπροσωπευτική συµµετοχή από όλη την Ελλάδα, είναι στοιχεία που καταχωρούνται στα θετικά αυτής της συνάντησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία