Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Πολύ αργά για κλάμματα!

Είναι καλός ο νέος νόμος

0
0

Τους χάρισε, σου λέει, το μισό κόστος από τους σπόρους, κρατώντας το περσινό τιμολόγιο, παρά την αρχική πρόθεση της διοίκησης για μειώσεις. Ο διευθύνων  της Ζάχαρης έκανε πίσω, όπως άφησαν να φανεί, αν και μάλλον η «σφίξη» είναι περισσότερο της βιομηχανίας που θα ψάχνει και δεν θα βρίσκει πρώτη ύλη. Άλλωστε αφενός είναι πολύ αργά για σπορές και αφετέρου το δέλεαρ του σπόρου δεν τους έπεισε όλους τους καλλιεργητές, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι δεν αξίζει να μπουν καν στον κόπο….. 

Εντάξει, τους είπαν ότι θα μπουν όλοι οι επιλαχόντες Νέοι Αγρότες στο πρόγραμμα, αλλά μην ξεχνιόμαστε υπάρχουν και οι δεσμεύσεις που καλούνται να ακολουθήσουν! Ακόμα και οι υποψήφιοι που δεν έχουν εγκριθεί ακόμα πρέπει δηλαδή αφενός να  διατηρήσουν το μέγεθος της εκμετάλλευσης που έχουν δηλώσει στο επιχειρηματικό τους σχέδιο και αφετέρου να μην κάνουν άλλη εργασία που να τους επιφέρει εισόδημα μεγαλύτερο του γεωργικού. Και όχι μόνο αυτά….

Προτεραιότητα σε νέους αγρότες και συλλογικά σχήματα δίνει το νέο πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας που δέχεται αιτήσεις μέχρι τον Ιούνιο. Στους δε δικαιούχους όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και δεν υπερβαίνουν τα 61 έτη, είναι ενεργοί γεωργοί, ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμεροι…. Αυτό είναι καλό, δεν υπάρχει αμφιβολία, λέει φίλος αγρότης, που όμως αναρωτιέται τι θα κάνουν αυτοί που είναι πάνω από 61, έχουν ακόμα λίγα χρόνια για να βγουν στη σύνταξη κι έχουν την υποδομή και τη διάθεση να δουλέψουν;

Άλλο είναι να θες να προσφύγεις στο ΣτΕ για τη διάσωση της προστασίας της «Ελιάς Καλαμάτας», που κινείται ενάντια στο πνεύμα των ευρωπαϊκών κανονισμών, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Κι άλλο να ζητάς από όλους τους ελαιοκαλλιεργητές, τους ελαιοκομικούς και κοινωνικούς φορείς, τους Μεσσήνιους πολίτες οικονομική συμπαράσταση με προσφορά -από ένα ευρώ και πάνω- για την αντιμετώπιση των νομικών εξόδων, με κατάθεση κατευθείαν στο σύλλογό ΣΥΜΕΠΟΠ…

Προβλήματα στην καρπόδεση των ελαιόδεντρων προκαλούν οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, με τους Κρητικούς να φοβούνται για τη σοδειά τους και να προχωρούν ήδη από μόνοι τους σε ψεκασμούς κατά του δάκου, μέχρι να «τρέξει» το σχετικό πρόγραμμα, που βρίσκεται ακόμα στη φάση των διαγωνισμών. Πάντως, τα δέντρα δείχνουν να έχουν κρατήσει δυνάμεις από τα χιόνια και τις έντονες βροχές του χειμώνα…. Θα δείξει, λένε και περιμένουν….

Ο μπλοκατζής

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire