BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Από ρύθμιση σε... ρύθμιση

Σαν να μην έφταναν οι ζέστες του Απριλίου, που έφεραν πρώιμη ανθοφορία και σε κάποια δέντρα μειωμένη καρπόδεση, τώρα ήρθαν και οι μπόρες και εκτός από κάποιες ζημιές που ήδη διαπιστώθηκαν, άγνωστες είναι προς ώρας αυτές που έπονται! Τα πρώιμα σιτάρια τα επιβάρυνε, ενώ έστρωσε το χαλί και για μυκητολογικές ασθένειες στα υπαίθρια κηπευτικά! Να ‘χει ο Απρίλης δύο νερά και ο Μάης άλλο ένα, λέει η παροιμία!

Είναι καλός ο νέος νόμος

1
0

Δεν ξέρουν τι να γίνουν τα αμπέλια φέτος, με την ανθοφορία να κρατάει σε έναν κύκλο πάνω από 15 μέρες και τους παραγωγούς που τα κορφολογούν να μιλάνε για βλαστούς σαν «λουριά», αφυδατωμένους. Φταίει η ανομβρία, λένε, που δεν βρίσκουν ούτε αμπελόφυλλα να κάνουν ντολμαδάκια, αφού κι αυτά είναι σκληρά από την ξηρασία! Το ίδιο και στιες ελιές, που έγιναν όλες ξηρικές, αφού δεν πήραν τα 5 έως και 7 κυβικά νερού που χρειάζεται κάθε δέντρο για να καλύψει τις ανάγκες του. Άρχισαν ήδη να εκφράζονται φόβο για το φετινό εισόδημα των παραγωγών… 

Με προκαταβολή 30% των οφειλομένων και 18 δόσεις θα επανασυνδέσει τις πομόνες των αγροτών η ΔΕΗ, σύμφωνα με τη ρύθμιση της εταιρείας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Βέβαια, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νίκος Παπαδόπουλος κάνει λόγο για πιέσεις ώστε να δοθεί η προκαταβολή σε δόσεις, γιατί οι αγρότες αυτή την περίοδο δεν έχουν ρευστό το 30% των οφειλών τους, που ξεκινά από 6.000 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει τα 25.000 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για προκαταβολή πάνω από 2.000 μέχρι….

Μόνο για τέσσερις με πέντε ψεκασμούς επαρκούν, σου λέει, τα κονδύλια τα οποία διατίθενται φέτος στην Κρήτη για τη δακοκτονία. Ωστόσο, είναι λίγες οι εφαρμογές και δεν αρκούν για να προστατέψουν τα ελαιόδεντρα του νησιού. Κάπως έτσι, λοιπόν, σε πρόσφατη σύσκεψη στο Ρέθυμνο από την αντιπεριφέρεια ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε από τους παραγωγούς να συνεπικουρήσουν και οι ίδιοι, ώστε να καταστεί εφικτός τουλάχιστον ένας ακόμα ψεκασμός, για να προστατευτούν όσο καλύτερα γίνεται οι ελιές και η σοδειά τους.

Τη βρήκαν τη λύση, σου λέει, στο χύμα τσίπουρο ως ισοδύναμο για την κατάργηση του φόρου στο κρασί! Αυτό σημαίνει ότι η φορολογία για τους διήμερους με τα καζάνια που θα εμφιαλώνουν τσίπουρο από τα 57 λεπτά θα εκτοξευτεί στα 6 ευρώ το λίτρο. Μόνο που ο δεκαπλασιασμός του φόρου, στον Τύρναβο για παράδειγμα θα σημάνει την εγκατάλειψη πάνω από12.000 στρεμμάτων με αμπέλι (περίπου τα μισά από τα οινοποιήσιμα της περιοχής) και πάνω από 200.000 στρέμματα σ’ όλη τη χώρα, φωνάζει ο πρώην πρόεδρος του Οινοποιητικού συνεταιρισμού Τυρνάβου Αγησίλαος Ραψανιώτης! Άσε που και τα οινοποιεία δεν θα μπορούν να απορροφήσουν αυτή την παραγωγή και η τιμή του θα κατρακυλήσει στα 12 λεπτά το κιλό… Ενός κακού μύρια έπονται!

Ο μπλοκατζής

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία