BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Χαρμολύπη για Σχέδια Βελτίωσης

Ένα καλό κι ένα κακό νέο έρχεται να συνοδεύει την τύχη της πονεµένης ιστορίας των Σχεδίων Βελτίωσης, που τα περιµένουν πως και πως τόσο οι παραγωγοί για να εκσυγχρονίσουν επιτέλους τις εκµεταλλεύσεις τους όσο και η «παγωµένη» αγορά των µηχανηµάτων και του εξοπλισµού. Οι διαρροές από τη Βάθη, για να ξεκινήσουµε από τα θετικά της υπόθεσης, αναφέρουν πως το υπουργείο µεθοδεύει τον διπλασιασµό των πόρων που θα διατεθούν για το µέτρο.

zaria

13
0

Έτσι, από τα περίπου 315 εκατ. ευρώ του αρχικού προϋπολογισµού, µέσω υπερδέσµευσης κι ανακατεύθυνσης πόρων από δράσεις που δεν έχουν τρέξει ακόµη, το ποσό θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ, δίδοντας τη δυνατότητα να εγκριθούν ακόµη περισσότερα αιτήµατα. Ο σχεδιασµός -πιθανότατα και µε προεκλογικό άρωµα- λέγεται πως έχει προχωρήσει αρκετά από το υπουργείο, αλλά αποφεύγουν τα πολλά – πολλά διότι ακόµη λείπουν οι υπογραφές από το Οικονοµικών.

Όσο για το κακό νέο, αυτό έχει να κάνει µε το χρονοδιάγραµµα των εγκρίσεων στα σχέδια βελτίωσης. Με επίκληση των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση -καθώς η όλη διαδικασία για την εξέταση των φακέλων διεκπεραιώνεται από τις περιφέρειες- αλλά και της ραστώνης του καλοκαιριού που είναι… ante portas, το πλάνο για ανακοινώσεις επιτυχόντων τον Ιούνιο, µάλλον πάει για πιο πίσω. Πόσο; Κύριος οίδε.

Από τη Λάρισα ο πρωθυπουργός δεν προανήγγειλε τίποτα ενόψει ευρωεκλογών. Μόνο το βαρύγδουπο «δεν είναι παροχές αυτά που δίνει σήµερα η κυβέρνηση, είναι οι θυσίες του λαού αυτές που επιστρέφονται». Ονοµαστική αναφορά όµως επεφύλαξε µόνο για τον Βασίλη Κόκκαλη «τον συντοπίτη σας υπουργό», όπως τον αποκάλεσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απαριθµώντας τις δράσεις του Λαρισαίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Βέβαια, ο υφυπουργός ήταν ανάµεσα σε αυτούς που τον υποδέχτηκαν στη γωνία της Παπαναστασίου µε την Κούµα, και τον συνόδεψε µέχρι την εξέδρα που ήταν στηµένη στη µέση της πλατείας. Αποχώρηση ο πρωθυπουργός έκανε υπό τους ήχους του γνωστού σε όλους Bella Ciao….

Θέλει γραφειοκρατία και πολλά πρωτόκολλα η εξαγωγή του κρόκου Κοζάνης στην Κίνα, η οµαδοποίηση των τεχνικών φακέλων για κεράσια και πυρηνόκαρπα, η επέκταση των εξαγωγών ακτινιδίων από το σύνολο της χώρας µας και η εξέταση του φακέλου για το ελληνικό λαβράκι. Και µπορεί την Τελιγιορίδου να την αποθέωσαν στη µεγαλύτερη έκθεση τσαγιού στην Κίνα, ωστόσο το ζητούµενο είναι πόσο γρήγορα θα ανοίξουν τελικά οι δρόµοι για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στην Κίνα. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι το πέρα δώθε συνεχίζεται, αφού η υφυπουργός κάλεσε τον οµόλογό της στη χώρα µας, αποσπώντας του τη δέσµευση ότι θα έρθει και µάλιστα άµεσα, µέσα στον επόµενο µήνα.   

Ο ΜΠΛΟΚΑΤΖΗΣ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία