BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Εξακολουθεί να μην μπορεί να τρέξει ο ΕΛΓΑ

Η αλήθεια είναι ότι οι πληρωµές ενισχύσεων αλλά και προγραµµάτων τον τελευταίο χρόνο κύλησαν µε πολύ καλύτερους ρυθµούς. Εκκρεµότητες χρόνων έκλεισαν, ενώ και οι τρέχουσες πληρωµές έγιναν όχι µόνο στην ώρα τους, αλλά κάποιες και νωρίτερα από το σύνηθες. Εκεί που το θέµα χωλαίνει είναι ο ΕΛΓΑ και οι αποζηµιώσεις. Αλλά από τον οργανισµό λένε ότι δεν φταίνε, απλά γραφειοκρατικά θέµατα τους κολλάνε τις διαδικασίες... Υπό την πίεση των εθνικών εκλογών, πάντως, στην πρόσφατη σύσκεψη για τα ροδάκινα, η διοίκηση του ΕΛΓΑ δεσµεύτηκε ότι θα αντιµετωπισθεί θετικά το αίτηµα για προκαταβολές αποζηµιώσεων στους παραγωγούς που υπέστησαν σοβαρές ζηµιές από το χαλάζι.

zaria

8
0

Μια τελευταία ελπίδα έµεινε στους κτηνοτρόφους να λάβουν τα χρήµατα που τους οφείλονται για τις παλιές εξισωτικές κι αυτή αχνοφαίνεται για τις αρχές Ιουλίου, δηλαδή πριν τις εκλογές. Τα παίζουν όλα για όλα στην πλατεία Βάθη που ψάχνουν τελευταία ώρα τρόπο να δώσουν τα λεφτά και να µην τους πάρουν χαµπάρι από τις Βρυξέλλες. Αλλά και να τους «καταλάβουν», λέει φίλος αγρότης, σάµπως αυτοί θα πληρώσουν το µάρµαρο; Όχι βέβαια! Οι επόµενοι ένοικοι του υπουργείου!

Μετά την αναµπουµπούλα που προκάλεσε, καθώς φαίνεται κάποιους δυσαρέστησε, από τη Βάθη έσπευσαν να βγάλουν διορθωτική ανακοίνωση, µετά τη σύσκεψη για τα προβλήµατα στο επιτραπέζιο ροδάκινο. Η διευκρίνιση είναι σαφής: «συζητείται µε το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής για τις ζηµιές του 2019. Η νοµοθετική ρύθµιση για δυνατότητα προκαταβολής αποζηµιώσεων από τον ΕΛΓΑ θα είναι πάγια και θα ισχύσει και για τα επόµενα έτη».

Μόλις 17 µέρες πριν τις εκλογές θυµήθηκε ο υπουργός να εξαγγείλει µια σειρά µέτρων-κοροϊδία για την αντιµετώπιση της δυσµενούς συγκυρίας, που απειλεί το εισόδηµα των ροδακινοπαραγωγών, λέει ο προκάτοχός του και βουλευτής Πέλλας Καρασµάνης. Και όχι µόνο, όπως υπογραµµίζει, αλλά Αραχωβίτης και κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα φιλοτιµήθηκαν να προχωρήσουν στην υποβολή πρότασης για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, ενώ δεν θυµούνται ότι από τον Μάρτιο του 2018 ο ίδιος ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την εκπόνηση προγράµµατος για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας και όλο αυτό το διάστηµα, τον είχαν… γράψει στα παλαιότερα των υποδηµάτων τους.

Μαζί µε αυτά, λέει ο Καρασµάνης, η κυβέρνηση τάζει προκαταβολές αποζηµιώσεων και θυµάται να δώσει το καθυστερούµενο υπόλοιπο 30% των αποζηµιώσεων για τις περυσινές ζηµιές. Εν τω µεταξύ, ξεχνά παντελώς να αναφερθεί στο µέτρο για τα αντιχαλαζικά δίχτυα και τις αντιβρόχινες µεµβράνες, που καταρτήθηκε επί υπουργίας του και για το οποίο η σηµερινή κυβέρνηση δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στους παραγωγούς.                                               

O MΠΛΟΚΑΤΖΗΣ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία