BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Το ψάχνουν στη βάθη για το τσεκ

Στις Βρυξέλλες το αποφάσισαν και το θέσπισαν ότι φέτος αγρότες και κτηνοτρόφοι θα µπορούν να πάρουν την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης νωρίτερα, ακόµα και από τον επόµενο µήνα.

zaria_15

11
0

Η Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα τόνισε ότι η πρόσθετη χρηµατοδότηση αυτή την περίοδο για τους αγρότες είναι απαραίτητη και θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλοι οι µηχανισµοί της ΚΑΠ και όλα τα χρηµατοδοτικά εργαλεία προς όφελός τους τη στιγµή που το εισόδηµά τους δοκιµάζεται από την πανδηµία. Εκτός από πληρωµές νωρίτερα, προτείνουν και την αύξηση των προκαταβολών τόσο του τσεκ όσο και των προγραµµάτων.

Το θέµα είναι πώς θα γίνει αυτό! Όλοι φώναζαν ότι µε κλειστό το ΟΣ∆Ε, δεν µπορεί να τρέξουν οι αιτήσεις ενιαίας και όλα θα πάνε πίσω. Όχι µόνο δεν θα πάρουµε προκαταβολή νωρίτερα, αλλά ούτε καν τον Οκτώβριο, φοβήθηκαν κάποιοι. Τελικά, ο ΟΠΕΚΕΠΕ το πήρε πάνω του και παρά τις αντιδράσεις του γνωστού µηχανογράφου και τις προσχηµατικές δικαιολογίες περί προστασίας της δηµόσιας υγείας, το σύστηµα άνοιξε και οι δηλώσεις γίνονται αυστηρά ηλεκτρονικά.

Πάντως για προκαταβολή ενιαίας, ίσως και τον επόµενο µήνα, στην πλατεία Βάθη το ψάχνουν µε όσο πιο απλό τρόπο γίνεται. Να δοθεί δηλαδή ένα «καλό» ποσό σε σύγκριση για παράδειγµα µε αυτά που πήρε πέρυσι κάθε αγρότης ή κτηνοτρόφος, µε την προϋπόθεση ότι θα καταβάλει µια βεβαίωση ότι ζει και συνεχίζει να καλλιεργεί ή να έχει τα ζώα που δήλωνε πέρυσι και µε µια µικρή επικαιροποίηση ότι παραµένει ενεργός. Απλό, µακάρι να πετύχει, γιατί µετά θα χρειαστούν διορθώσεις επί διορθώσεων για όποιες αλλαγές έγιναν, σε χωράφια, σε είδος καλλιέργειας, σε αριθµό ζώων, σε µεταβιβάσεις, αγορές, πωλήσεις ή ενοικιάσεις και τα λοιπά και τα λοιπά! Άντε να δούµε!

Για να τα λέµε κι αυτά, από τον προηγούµενο µήνα Γαλλία, Γερµανία, Ιταλία και Ισπανία έχουν χορηγήσει έκτακτο οικονοµικό βοήθηµα στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις µε οριζόντιο τρόπο χωρίς αποκλεισµούς για την επιλεξιµότητα. Εδώ ακόµα το ψάχνουµε….

Όλο καλά νέα έρχονται από τον ΕΛΓΑ αυτές τις µέρες του κορωνοϊού. Μετά την παράταση της πληρωµής των εισφορών στον φορέα, µια πληρωµή 22 εκατ. ευρώ, έτσι σαν πρωταπριλιάτικο αστείο, ήρθε την πρώτη µέρα του µήνα, ενώ στα µέσα της Μεγάλης Εβδοµάδας ετοιµάζεται άλλη µία. Επιπλέον ανακοινώθηκε, σου λέει, η επιµήκυνση της προθεσµίας για προσωρινή δήλωση ζηµίας από 15 σε 25 µέρες. Μάλιστα, για τις προσωρινές αυτές δηλώσεις, λένε από τον Οργανισµό, δεν θα καταβάλλονται τέλη εκτίµησης. Μην θαρρεύετε όµως! Αυτά απλά θα καταβληθούν όταν υποβληθούν οι οριστικές δηλώσεις ζηµιάς φυτικού. Πάνε πίσω, δεν µας τα χαρίζουν!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία