BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Μήνες στη συντήρηση οι αιγοπροβατοτρόφοι

∆εν φτάνει που οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι ο κλάδος µε την πιο σοβαρή ζηµιά λόγω κορωνοϊού, δεν φτάνει που περιµένουν µια στήριξη εδώ και πάνω από πέντε µήνες, για τον επόµενο µήνα δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα. Γιατί; Γιατί πρέπει πρώτα να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση. Το σύστηµα όµως δεν έχει ανοίξει γι’ αυτούς ακόµα. Μετά το «σκανδαλώδες» ότι πρώτοι πληρώθηκαν και µάλιστα τόσο σύντοµα οι ανθοπαραγωγοί, τώρα σειρά πήραν για αιτήσεις οι παραγωγοί σπαραγγιών και λαϊκών αγορών.

zaria

14
0

Αγρότες κι αυτοί και µάλιστα πληγέντες, το δικαιούνται, δεν λέµε. Απλά µετά την έναρξη των αιτήσεων για ένα περίπου µήνα, θέλει και κάποιο χρονικό διάστηµα για να γίνουν οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι και να βγει καρτέλα πληρωµής. Βγήκε και ο υπουργός να ανακοινώσει «περήφανα» ότι ενεργοποίησε τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τους παραγωγούς λαϊκών…. Οι άλλοι ακόµα στο περίµενε!

Το ζητούµενο εν τω µεταξύ είναι ότι µέχρι τα τέλη Αυγούστου έχουν τη δυνατότητα όσοι έλαβαν ενίσχυση λόγω κορωνοϊού να υποβάλλουν αίτηση προκειµένου να ενταχθούν και στο πρόγραµµα «Γέφυρα». Μάλιστα, η αίτηση ενίσχυσης στην πλατφόρµα από παραγωγούς σπαραγγιών και λαϊκών τεκµηριώνει ζηµιά από την πανδηµία και σε βάζει και στη «Γέφυρα». Λιγότερο από δέκα µέρες έµειναν και έτσι όπως το πάνε στη Βάθη, οι αιγοπροβατοτρόφοι παίζει και να χάνουν την ευκαιρία… Αποκλείεται να κάνει κάτι τέτοιο ο Βορίδης!  

Τέσσερα χρόνια τώρα στη σειρά και οι δενδροκαλλιέργειες της Κεντροδυτικής Μακεδονίας µετράνε ζηµιές στην παραγωγή τους από παρατεταµένες έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις λόγω της κλιµατικής αλλαγής. Τα προηγούµενα χρόνια τους έδωσαν de minimis, το ύψος του οποίου ωστόσο σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να καλύψει το κόστος της ζηµιάς, αφού το θεωρούν απλά ένα βοήθηµα. Αίτηµα των καλλιεργητών να εντάξουν στον κανονισµό του ΕΛΓΑ και τις δικές τους ζηµιές! Άραγε…. 

Εξαιρέθηκαν, ανακοινώθηκε, τα ελληνικά τυριά από τους δασµούς του Τραµπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτό είναι σίγουρα καλή είδηση. Χάρηκε, σου λέει, και ο Βορίδης και κάλεσε στο τηλέφωνο τον Αµερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Κι αυτός, όµως, χαιρέτησε την απόφαση και τη χαρακτήρισε ως µια ακόµη απόδειξη της δέσµευσης των ΗΠΑ στις στρατηγικές σχέσεις της µε την Ελλάδα και τους εµπορικούς και επενδυτικούς δεσµούς που διατηρούν οι δύο χώρες. Μεγάλες χαρές!

ο MΠΛΟΚΑΤΖΗΣ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία