BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Πιέσεις από παντού για τις πληρωμές

Μπήκε ο Οκτώβριος, ο µήνας πληρωµής του τσεκ κι ακόµα οι διοικητικές πράξεις δεν έχουν ανοίξει…

zaria_15_3_2

39
0

Πιέσεις από τον µηχανογράφο, πιέσεις από τις Πύλες για να βγει η δουλειά, πιέσεις από τον αγροτικό κόσµο που περιµένει την πολυπόθητη ανάσα πριν από έναν ακόµα δύσκολο χειµώνα και οι αρµόδιοι της Βάθη και της ∆οµοκού αφενός έχασαν την πρώτη δικαστική προσφυγή από τους υποψήφιους για την ανάληψη του έργου για το ΟΣ∆Ε του 2022…. Μηδέν εις το πηλίκο!

Εξόφληση των αποζηµιώσεων για πυρηνόκαρπα από τους παγετούς της άνοιξης µέσα στον Οκτώβριο έχουν τάξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ο διοικητής του ΕΛΓΑ, λέει ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας. Όµως 30 µέρες έχει αυτός ο µήνας και ακόµα δεν έχει γίνει τίποτα, λένε οι αγρότες και «καλούν τον υπουργό να κάνει πράξη όσα έταξε».

Άσε που -όπως λένε- όσοι παραγωγοί έκαναν νωρίς τη δήλωση ασφάλισης και δήλωσαν το +20% δεν έχει προβλεφθεί στην τροπολογία που έγινε µε ποιον τρόπο θα τους επιστραφούν τα χρήµατα. Αυτό σηµαίνει δύο µέτρα και δύο σταθµά, καθότι οι παραγωγοί που έκαναν τις τελευταίες ηµέρες δήλωση ασφάλισης το σύστηµα δεν επέτρεπε να βάλουν το +20% στη δήλωση τους. Εν τω µεταξύ οι δεσµεύσεις των αρµοδίων µιλούν για αποζηµιώσεις στο 100% της ασφαλιζόµενης αξίας χωρίς οι παραγωγοί να πληρώσουν την κατά 20% περισσότερη ασφάλεια.

Παρά τις αρχικές δεσµεύσεις του υπουργού για αποζηµιώσεις στο 100% της ζηµιάς, όπως στον ΙΑΝΟ, στις πρόσφατες συναντήσεις σε Σκύδρα και Βέροια, ξεκαθαρίστηκε ότι οι αποζηµιώσεις θα καταβληθούν µε βάση τον ισχύοντα Κανονισµό του ΕΛΓΑ. ∆ηλαδή αν κάποιος παραγωγός δεν πλήρωσε το +20%, δεν µπορεί να αποζηµιωθεί στο 100% αλλά στο 80%. «Άρα δεν µας κάνουν κάτι δώρο», λένε οι πληγέντες παραγωγοί.

∆εν µπορούν να πουν, είναι ικανοποιηµένοι µε την αύξηση του κονδυλίου της απόσταξης κρίσης οι οινοποιοί, γιατί αποσυµφορήθηκαν κάπως οι δεξαµενές. Ωστόσο, ο µηχανισµός της προσφοράς και της ζήτησης δεν λειτούργησε και οι τιµές σταφυλιών παρέµειναν σε χαµηλό επίπεδο, καθώς η εν λόγω απόφαση δεν κατάφερε να βάλει φραγµό στις κερδοσκοπικές πρακτικές των οινοποιών που αγόρασαν σε εξευτελιστικές τιµές σταφύλια από τους παραγωγούς ή αγόρασαν ποσότητες µη οινοποιήσιµων σταφυλιών και τώρα θα αποστάξουν σε τιµές τριπλάσιες της αγοράς της πρώτης ύλης, λένε!

Ποινή φυλάκισης 7 µηνών και χρηµατικό πρόστιµο ύψους 1.500 ευρώ επέβαλε το Τριµελές Πληµµελειοδικείο Λάρισας σε έµπορο δηµητριακών και ζωοτροφών από περιοχή του Τυρνάβου, που παρέλαβε 78 τόνους σιτηρών από αγρότη των Φαρσάλων, µε δικά του φορτηγά, όµως –λέει το κατηγορητήριο – «κατέστη υπερήµερος ως προς την καταβολή του, συνολικού τιµήµατος καθώς δεν κατέβαλε αυτό ούτε κατά την ανωτέρω δήλη ηµέρα ούτε και µεταγενέστερα, παρά τις επανειληµµένες οχλήσεις» του αγρότη.   

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία