BACK TO
TOP
Τρίμματα

Στουκάρει στις μπαριέρες την καινούργια Mercedes

Για να έχουµε, όπως όλοι ευχόµαστε, µια καλή χρονιά, καλό είναι να αποφεύγουµε τα λάθη της προηγούµενης. Το πρώτο βήµα για την αποφυγή των ίδιων λαθών είναι η αναγνώρισή τους. Το δεύτερο, αν γίνεται, είναι η διόρθωσή τους και τέλος η µη επανάληψή τους.

panagos01

11
0

Λάθη αδιόρθωτα  

Ο ΤΡΟΠΟΣ µε τον οποίο έγινε πριν από λίγες µέρες η πληρωµή της ενιαίας ενίσχυσης ήταν λάθος και παραµένει πρόβληµα. Οι αξιόπιστοι υπολογισµοί «ειδικού συνεργάτη» στη σελίδα 50 είναι απολύτως διαφωτιστικοί των «λαθών», τα οποία έγιναν και τα οποία οδηγούν σε µια αδικαιολόγητη οριζόντια µείωση της τάξεως του 2% στα ποσά που ανέµεναν όλοι οι δικαιούχοι των ενισχύσεων αγρότες. Οι αριθµοί είναι αµείλικτοι και µια ευαίσθητη πολιτική αρχή υποχρεούται να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις.  

 
 

Μιλούν οι αριθµοί 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ µάλιστα των εξηγήσεων που θα δοθούν, καλό είναι η ίδια πολιτική αρχή να µεριµνήσει έγκαιρα για την αποκατάσταση των αδικηθέντων. Μπορεί µια οριζόντια µείωση (πέραν του 2,9% ως ∆ηµοσιονοµική Πειθαρχία και 2,5% ως Εθνικό Απόθεµα) να ακούγεται λίγο, όµως, όταν µιλάµε για αγρότες είναι πολύ. Σε έναν καλλιεργητή σιτηρών για παράδειγµα, αντιπροσωπεύει κάτι παραπάνω από το 1/6 της καθαρής του απόδοσης ανά στρέµµα (παράδειγµα σελ. 2 – editorial).  

 
 

Περί ηθών  

ΕΚΤΟΣ ΒΕΒΑΙΑ από την καθαρά οικονοµική, υπάρχει και η ηθική πλευρά του θέµατος. Στο όνοµα ποιας δικαιοσύνης, η επίσηµη αρχή επιλέγει να περικόψει από 650.000 αγρότες και µάλιστα εν κρυπτώ το 2% της ενίσχυσης για να ικανοποιήσει, όπως λέει το ρεπορτάζ, κάποιες εκατοντάδες νεοαφιχθέντων - υποψηφίων ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεµα, οι οποίοι, ως γνωστόν, τελούν υπό ευρεία αµφισβήτηση;  

 
 

Είναι φως φανάρι  

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ποιος βεβαιώνει ότι µια τέτοια παρασπονδία, όπως είναι η χωρίς θεσµική κάλυψη οριζόντια µείωση των ενισχύσεων δεν θα φέρει τη χώρα αντιµέτωπη µε τις κοινοτικές ελεγκτικές αρχές, δηλαδή δεν θα επιφέρει νέους καταλογισµούς, τουτέστιν νέες απώλειες κοινοτικών πόρων που έχουν προορισµό τη γεωργία; 

 
 

Στις µπαριέρες  

ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ευρέως ότι ο απερχόµενος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθηγητής Γρηγόρης Βάρρας, παρέδωσε στο διάδοχό του στον Οργανισµό, τουλάχιστον σε ότι αφορά την προετοιµασία των πληρωµών, το τελευταίο µοντέλο Mercedes - Maybach κι αυτός... το στουκάρει στις µπαριέρες.  

 
 

Τελευταία πράξη 

ΑΥΤΟ που δεν έχει βέβαια αποσαφηνισθεί, είναι ο λόγος που υπαγόρευσε την αποµάκρυνση Βάρρα, λίγο πριν την τελευταία στροφή. Αν όπως λέγεται είναι η άρνησή του να πληρώσει τους αµφιλεγόµενους αιτούντες στήριξης από το Εθνικό Απόθεµα, τότε τα πράγµατα είναι σοβαρά. Θα µπορούσε να υποθέσει κανείς ότι κάποια «αόρατη χείρα», που είχε δεσµευθεί να υπηρετήσει συγκεκριµένα, άνοµα προφανώς, συµφέροντα, µπόρεσε να υπαγορεύσει την κυβερνητική βούληση. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία